Ресурсбук България. Данни за избран обект

Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа (официално име Дом паметник на БКП) е популярното име на най-големия идеологически монумент на комунистическия режим в България. Обектът е включен в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, който е обявен за исторически и архитектурен резерват.

Издигнат е през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото си име връх Бузлуджа (до 1942 г.), в чест на Бузлуджанския конгрес, проведен на същото място през 1891 г. На конгреса е учредена Българската социалдемократическа партия, за чийто наследнички се считат БКП и нейната приемничка БСП. Връх Бузлуджа и Паметникът са светиня за българските комунисти до 1989 г.

Монументът на връх Хаджи Димитър се изгражда близо до местността Вътро поле (Узана), считана за географския център на страната. В петолъчката на върха на пилона са монтирани осветителни тела с мощност 150 КW, като по проект светлината от тях може да се види от румънския бряг на река Дунав, а през нощта и в ясно време – от брега на Бяло море в Беломорска Тракия.

До паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора – Русе в отсечката след Казанлък. Край отбивката за паметника е издигнат висок паметник в цял ръст на Димитър Благоев.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Бузлуджа
 
W97607 Чинията на Бузлуджа може да отвори за туристи догодина Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Община:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество: Паметник
  Статус: Природен парк
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Чинията на Бузлуджа може да отвори за туристи догодина  
__ 1 __

07/11/21
22:13:45


Неделя, през лятото. Големи групи туристи, наши и чужди, се качват пеш или с автомобилите си до "чинията". Паметникът на връх Бузлуджа в Стара планина.

"Панаир от хора, любознателни, които се интересуват и от историята, и от архитектурната стойност на сградата. Дали паметникът работи или не работи, интерес към него има. И може да се превърне в атрактивен туристически обект", разказва Мелиха Неби, съсобственик на разположения наблизо хотел "Еделвайс". Там отсядат хора от целия свят, за да разгледат "чинията", за която са чували или пък прочели в класацията на 30-те най-грандиозни и изоставени паметници. Именно това привлича вниманието им и ги води в България - да видят сградата на живо.

"В цяла Европа хората ценят историята си. Хубава, лоша, тя е наша. И е добре да предадем миналото си по възможно най-добрия начин на наследниците си, отколкото да го заровим и оставим на произвола на съдбата", казва Мелиха.

Тя и съпругът й се заемат да възстановят хотела, строен в социалистическите години. Защото смятат, че и тази сграда, тънеща в разруха като паметника на Бузлуджа, има сантиментална стойност за мнозина. Преди 6 години дават нов живот на хотела, в духа на социалистическото време, но с модерно звучене, както казва Мелиха.

"Искахме да запазим историческата част и направихме галерия в една от залите, която разказва историята на върха и на паметника. С идеята, че тази история ще я разказваме на гостите си и на поколенията занапред".

Така с отварянето на хотела, започват да идват предимно чуждестранни гости. Прочели някъде за грандиозния паметник.

Идват търсачи на силни усещания, индивидуални туристи, които планират сами разходката си в България, като си наемат коли от София или Варна. Това са хора, които се интересуват от история, от по-различни обекти, които туроператорите не показват на туристите.

Най-много от гостите им са от Германия. Но интерес има от целия свят - хора пристигат от Индонезия, Китай, Япония, Румъния, Чехия, Полша, Израел.

Те не могат да си обяснят защо толкова грандиозно съоръжение е оставено на произвола на съдбата. А ние се чудим как да им обясним, че държавата беше в безизходица и не можеха да се разберат чий ангажимент е тази "чиния".

Тя и семейството й са сред партньорите на арх. Дора Иванова, основател на фондация "Проект Бузлуджа" и двигател на инициативата за опазване на паметника.

Отварянето на паметника за посетители е възможно още догодина

Поне така го вижда арх. Дора Иванова. За целта трябва да бъдат почистени и обезопасени подовете, таваните и стените на сградата, така че да не се разпадат. Големият покрив да бъде обезопасен, което може да стане сравнително бързо и да започне напролет. Според изчисленията на архитектката около 50 хиляди души на година посещават "чинията".Че паметникът има потенциал да се превърне в туристическа забележителност, от която да се печели.

"Аз съм го виждала в Румъния и в Турция. На такива места туризмът ври и кипи. Хората искат да видят добре съхранявана история".
 Завършиха спешните мерки за опазване на мозайките в паметника на Бузлуджа  
__ 2 __

08/11/21
19:56:12


Около 100 доброволци участваха в 5 доброволчески акции в помощ на опазване на мозайките на паметника Бузлуджа. Те са внасяли строителните материали в сградата и са монтирали защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг, съобщиха от фондация "Проект Бузлуджа".

На 8 ноември фондация "Проект Бузлуджа" приключи планираните спешни мерки за опазване на мозайките от външния мозаечен кръг в паметника Бузлуджа. Според организаторите мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година бяха стабилизирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени.

По мярка бяха ушити 46 защитни платна с общ размер 600 квадратни метра от здрав, лек, устойчив и водонепропусклив текстил.

Финансирането тази година е изцяло българско и то от хората. В кампанията "Осинови мозайка" са се включили десет личности и фирми за конкретно мозаечно произведение, както и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата.

През септември работите на терен започнаха със стабилизирането на съществуващите мозайки от екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен.

След това строители изградиха защитен навес над мозайките, който ги предпазва от суровите климатични условия. Бяха използвани над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина. Инициативата е подкрепена от Областна управа Стара Загора и Община Казанлък.

Проект Бузлуджа продължава работата за опазване на сградата в две основни направления - спешни мерки на терен за спиране на разрухата и изготвяне и прилагане на цялостен "План за опазване и управление" на монумента. Предстои отварянето на сградата за посетители във възможно най-кратък срок.

Припомняме, че покрай паметника на Бузлуджа има спорове относно собствеността. Периодично Българската социалистическа партия заявява, че е готова да приеме собствеността и организира акции по неговото стопанисване, без особен резултат до този момент обаче. Собствеността също така не е окончателно уточнена.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  129       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   10/11/21