Село Смиля̀н е едно от най-старите селища в Средните Родопи. Намира се на 15 км югоизточно от областния център – гр. Смолян, на 250 км от столицата София, на 100 км южно от Пловдив и на 25 км от курорта Пампорово. Разположено е на двата бряга на река Арда, на 820 – 850 м надморска височина. В близост се намират селата Кошница, Могилица, Арда, Сивино, Чокманово, Бориково и др. Смилян е най-голямото село в община Смолян, с население от 1789 души, като 1511 са под 65-годишна възраст.
Население: 1672 души (15 юни 2020 г.) Надм. височина 822 m Пощ. код 4770 Тел. код 03026 ЕКАТТЕ 67547
Достатъчно огладнял се отправям към близкото село Смилян и отсядам в поредния "Родопски рай". Тук много се гордеят с Родопите и почти всяко нещо е наречено на планината. Заведението е в народен стил с тъкани черги по стените.
Поръчвам си прочутия смилянски боб - неизбежна част от всяко меню
и добре придружен от чаша червено вино. Тукашният боб е сред най-известните растения в горното поречие на река Арда. Наричан "фасульовица" заради специфичния климат тук той е много едър и маслен. Славата му е толкова голяма, че на някои пазари има имитация, за което ме предупреждава местна жена, от която купувам килограм смилянски боб срещу 16 лева.
В ресторанта го приготвят варен с печена чушка и подправки. Но гвоздеят на заведението е пататникът. Забелязала интереса ми към местната кухня, сервитьорката ми обяснява рецептата на техния готвач - прави се с тесто, в което се настъргват картофи, добавят се яйца и лук и всичко това се пече на пещ с дърва. В различни случаи се слага и месо, какъвто и вариант си поръчвам аз - с дърпано телешко. Всъщност пататникът има десетки разновидности в района. Тъй като преди комуникационния век пътищата са били лоши, всяко домакинство го е комбинирало с различни, произведени от него, продукти и ето как се е получил своеобразен кулинарен хъб с много варианти.
Тук всяко нещо се приготвя с местни продукти и заради чистотата на природата (в радиус от 50 км няма никакво промишлено производство) ястията са изключително вкусни и ароматни. В хотела в Чепеларе например за закуска имаше родопски клин - това е известната в цялата българска кухня баница, но не с плънка от сирене, а с комбинация от ориз, мляко, спанак и коприва.
Задай въпрос, добави коментар >>>
Отвори формата за текст
Брой посещения: 129
Гласували: 0
Оценка: 0.00
Последна редакция: 01/05/22