Ресурсбук България. Данни за избран обект

Смилян. Село в Родопите

Село Смиля̀н е едно от най-старите селища в Средните Родопи. Намира се на 15 км югоизточно от областния център – гр. Смолян, на 250 км от столицата София, на 100 км южно от Пловдив и на 25 км от курорта Пампорово. Разположено е на двата бряга на река Арда, на 820 – 850 м надморска височина. В близост се намират селата Кошница, Могилица, Арда, Сивино, Чокманово, Бориково и др. Смилян е най-голямото село в община Смолян, с население от 1789 души, като 1511 са под 65-годишна възраст.

Население: 1672 души (15 юни 2020 г.)
Надм. височина 822 m
Пощ. код 4770
Тел. код 03026
ЕКАТТЕ 67547


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Смилян. Село в Родопите
 
W97549 Смилян. Село в Родопите Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Смолянска
  Община: Рудозем
  Населено място: Смилян
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Населени места
  Качество: Село
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 В село Смилян  
__ 1 __

07/11/21
22:58:22


Достатъчно огладнял се отправям към близкото село Смилян и отсядам в поредния "Родопски рай". Тук много се гордеят с Родопите и почти всяко нещо е наречено на планината. Заведението е в народен стил с тъкани черги по стените.

Поръчвам си прочутия смилянски боб - неизбежна част от всяко меню

и добре придружен от чаша червено вино. Тукашният боб е сред най-известните растения в горното поречие на река Арда. Наричан "фасульовица" заради специфичния климат тук той е много едър и маслен. Славата му е толкова голяма, че на някои пазари има имитация, за което ме предупреждава местна жена, от която купувам килограм смилянски боб срещу 16 лева.

В ресторанта го приготвят варен с печена чушка и подправки. Но гвоздеят на заведението е пататникът. Забелязала интереса ми към местната кухня, сервитьорката ми обяснява рецептата на техния готвач - прави се с тесто, в което се настъргват картофи, добавят се яйца и лук и всичко това се пече на пещ с дърва. В различни случаи се слага и месо, какъвто и вариант си поръчвам аз - с дърпано телешко. Всъщност пататникът има десетки разновидности в района. Тъй като преди комуникационния век пътищата са били лоши, всяко домакинство го е комбинирало с различни, произведени от него, продукти и ето как се е получил своеобразен кулинарен хъб с много варианти.

Тук всяко нещо се приготвя с местни продукти и заради чистотата на природата (в радиус от 50 км няма никакво промишлено производство) ястията са изключително вкусни и ароматни. В хотела в Чепеларе например за закуска имаше родопски клин - това е известната в цялата българска кухня баница, но не с плънка от сирене, а с комбинация от ориз, мляко, спанак и коприва.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  129       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/05/22