Ресурсбук България. Данни за избран обект

Болата. Плаж

Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част от резерват Калиакра. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и в близост до бивша военна станция.

Местността е влажна зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински вида. Пясъчният плаж е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра.

Малка река образува тясна клисура и се влива в блатото „Болата“ (езеро Болата) с площ 23 ха, обрасло с обширен масив от тръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят поради железните окиси в глината, която запълва пукнатините им.

Заливът е и част от защитена зона „Комплекс Калиакра“ по НАТУРА 2000.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обекти
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Болата. Плаж
 
W98217 Плажът Болата Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Добричка
  Община: Каварна
  Населено място: Каварна
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Природна забележителност
  Качество: Плаж
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 За състояние на буните, защитаващи плажа Болата  
__ 1 __

30/11/21
22:48:58


Заради констатираното състояние на буните, защитаващи плажа "Болата", северно от н. Калиакра, от сдружението "За туризма на Калиакра" са изпратили писма до кмета на Каварна Елена Балтаджиева и строителния контрол в Добрич, в които настояват за предприемане на спешни мерки.

В кореспонденцията си по случая с кмета на Каварна Елена Балтаджиева от "За туризма на Калиакра" цитират съдебна практика на Върховния административен съд, според която "кметът на общината издава заповед, с която задължава собственика да извърши необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправянето или заздравяването му". По силата на тази практика областният управител на Добричка област в качеството на орган, на когото съгласно Закона за държавната собственост е възложено управлението на обектите на територията на областта, която управлява, следва да бъде задължен да извърши необходимите дейности за възстановяване и укрепване на буните на плажа "Болата". Това обаче очевидно не се е случило и до този момент.

По тази причина в средата на ноември от "За туризма на Калиакра" са предложили в писмо до РДНСК в Добрич извършването на незабавна проверка на моментното състояние на брегозащитните съоръжения на плажа "Болата" и възлагането на действия по реда на Закона за устройство на територията, с които да бъде предотвратено разрушаването им.

"Съдбата на залив Болата зависи от това дали ще бъдат предприети в кратки срокове нужните действия, или още в следващите месеци ще станем свидетели на унищожаването на залива", пише в писмото до РДНСК в Добрич. Според "За туризма на Калиакра", в случай че буните не бъдат спешно укрепени и ремонтирани, морето би могло да нанесе на залива и дюните край него непоправими щети. "Всичко това би могло да се случи единствено заради неприлагането на закона в неговата цялост и незачитането на обществения интерес", пише още в писмото до строителния контрол.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  104       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/05/22