Ресурсбук България. Данни за избран обект

Калето. Крепост край Мездра

Археологически комплекс „Калето“, съхраняващ 70-вековна история, се намира в югозападния край на Мездра, върху висок скалист рид, надвесен над левия бряг на река Искър.

Хълмът над река Искър е запазил следите от две последователно съществували укрепени селища от края на каменно-медната епоха (втората половина на V хил. пр. Хр.)и преходния период към бронзовата епоха (първата половина на IV хил. пр. Хр.), които са унищожени при стихийни пожари. Многобройните находки от разкопките на „Калето“ недвусмислено показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център.

Една от най-значимите находки от края на каменно-медната епоха е откритото през 2008 година „Светилище на тура“, което няма аналог в България. Дивото говедо Тур било езическо божество, за което древните вярвали, че крепи света на рогата си. На същото място, където се намирало светилището на тура, около 2500 години по-късно е създадена ранно-тракийската сакрална структура. Древните траки от племето „трибали“ населявали местността до I век, когато селището заедно с цяла Мизия е завладяно от Римската империя.

Историята на „Калето“ продължава през Античността, като на това място са съществували римско укрепление от средата на II век, езически култов център от III век и укрепено селище от IV-VI век. Основите на езическото светилище, което прераства в езически култов център и сега могат да се видят лежащи точно над праисторическото „светилище на тура“.

Много рядка находка е откритата под основата на крепостната стена бронзова отливка на орел. Това е едно от най-ранните изображения на тази могъща птица – емблема на Римската империя, изразяваща властта и силата. Друга ценна находка е бронзов ключ, намерен сред останките на най-представителната сграда на Калето. Поради стратегическото разположение на римската крепост, която е най-запазената крепост от този период в България, археолозите допускат, че е открит символичният Ключ към Северозапада.

По време на Великото преселение на народите крепостта и градът са разрушавани нееднократно. През VII век по тези места дошли славяните. Последните антични монети открити тук са от времето на ранно-византийския император Юстин II (565 – 578) и посочват приблизителната дата на славянското заселване. След славяните по тези земи идват Аспаруховите българи и върху руините от късно-античното укрепено селище през IХ-ХI век се развива старобългарско селище. Крепостта и селището са превзети през ХI век, когато византийският император Василий II завладява Северозападните български земи.

Археологически комплекс „Калето“ е изграден в рамките на проекта „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра“, спечелен от община Мездра по оперативна програма „Регионално развитие“. Комплексът е сред Стоте национални туристически обекта под номер 16А. Обявена е за национален паметник на културата. Отворена е целогодишно за посещения, има печат и марка.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Туристически обекти
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Калето. Крепост край Мездра
 
W98306 Община Мездра ще стопанисва крепостта Калето Източник News.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Врачанска
  Община: Мездра
  Населено място: Мездра
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Историческа забележителност
  Качество: Крепост
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Община Мездра ще стопанисва крепостта Калето  
__ 1 __

02/12/21
21:41:48


Министерският съвет предостави безвъзмездно за управление на Община Мездра за управление античната и средновековна крепост "Калето" за срок от 10 години. Това бе решено с постановление на Министерски съвет.

Предмет на решението е единична археологическа недвижима културна ценност с категория "национално значение" - "Антична и средновековна крепост "Калето", находяща се в област Враца, община Мездра, заедно с териториалния обхват на недвижимата културна ценност, представляващ поземлен имот с площ 2 560 кв. м.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионален исторически музей - Враца.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  88       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   02/12/21