Ресурсбук България. Данни за избран обект

Шато Копса

Шато Копса се намира буквално по средата на голям лозарски масив. Вижда се от подбалканския път, но за да се стигне до него, трябва да се мине през черен път през редовете на лозята. Очевидно търсен ефект, за да се потопи посетителят в атмосферата на винопроизводството, което започва далеч преди гроздето да стигне до избата.

Представлява реплика на средновековната крепост "Копсис", намираща се над близкото село Анево. Тя е била столицата на владенията на трима братя - Смилец, Радослав и Войсил. Първият дори се възкачва на българския престол. От крепостта има останки, известни сега като Анево кале, а силуетът й се вижда висоооко над пътя в Стара планина. Точно на този силует прилича изграденото през 2007 г. "Шато Копсис".

Замъкът е изграден от дялани камъни, дебели дъбови греди от изоставени къщи и стари тухли, което придава атмосфера на сградата, а входът към избата много наподобява на тези на тракийските гробници в района. Очевидно търсен ефект, за да се слее с историята на Казанлъшката долина. В огромното помещение са подредени големи дъбови бъчви и други по-малки, заредени с вино.

Стаята ми е на третия етаж и от прозореца й и се вижда цялата долина, а погледът някак си се спира в склоновете на Стара планина. Балканът, както още се нарича тази верига и на чието име е кръстен целият този полуостров, играе изключително важна роля в историческото и икономическото развитие на цялата държава. Планина спира северните ветрове, които идват от Дунавската равнина, а освен това стръмните й склонове се оказват непреодолимо препятствие пред враговете на българите. Там някъде горе е и Аниното кале, руините на древната крепост "Копса".

Поръчал съм дегустация на пет вина и плато с български сирена. Нанси е моят гид в това пътешествие във вкусовете. "Шато Копса" не е голяма изба, тя е по-скоро бутикова, произвежда около 500 000 литра годишно, разказва младото момиче. Притежава 600 дка лозя, с част от които сме заобиколени. Собствениците първо започнали да изкупуват стари лозя с карловски мискет, след това и запустели земи, които засадили с нови сортове шардоне, совиньон блан, мерло и каберне совиньон. Голямата база на "Копса" е в Клисура, планинско градче недалеч оттук.

"Шато Копса" има няколко бранда, като най-масовият е "Зейла". Точно от тях ще дегустираме.

Започваме с карловски мискет - цветът е бледожълт с едва забележим зелен отенък,

с много свеж вкус и лека киселинност като от цитрусови плодове, но и някакви местни характерни цветни аромати. Ако не бяха те, със сигурност щях да кажа, че това е ризлинг, но вкусът е толкова характерен, че няма как да не оцениш уникалността му. Нанси вметва, че месец преди да узрее гроздето, лозарите премахват листата около грозда, за да се налее допълнително със слънце. "Да, по-трудоемко е, но пък се получават тези допълнителни нюанси и качество на виното."

Минаваме през шардонето с неговия характерен многопластов вкус с нотки на зряла кайсия и нюанс на ванилия, за да преминем към розето. С много деликатен розов цвят на пушена сьомга и някъде на небцето остава вкус от горски ягоди и малини. Приготвя се от мерло и каберне совиньон - гроздето се намачква и сокът му се отделя от ципите, за да остане този бледорозов цвят, но взел вкуса на червените сортове. След това естествено минаваме през мерлото и любимото ми каберне совиньон с неговия кадифен вкус на смес от касис, шоколад и пипер. Усещам и нотките на дъбови бъчви и лек танин.

Между другото стаята, в която съм настанен, също се казва "Каберне". Четирите стаи в шатото носят имената на основните сортове грозде, които се отглеждат тук.

Вечерята е в хотел "Мезон Копса". Той се намира точно срещу винарната, трябва само да се заобиколи един забележителен шадраван от стари каменни корита. Поръчвам си местна анасонова ракия и традиционна българска салата от розови домати, краставици, печена чушка и лук. Заговарям се със сервитьорката и питам за онзи мистичен параклис под Сопотските водопади. Момичето е от Анево, селото между шатото и Сопот, и споделя, че параклисът се поддържа от монахиня от девическия метох, онзи със старата лоза. Тя ходела всеки ден до параклиса и палела свещите.

Вечерям запечено овче сирене от Кърнаре, посипано с орехи и мед. Мислех си, че ще е лека вечеря, но то е толкова плътно, че дори не успявам да го изям цялото. Бутилката совиньон блан "Зейла" ми помага да обогатя вкуса си.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Шато Копса
 
W98760 Един франзуцин - на път: Сопот - едно шато, три водопада и 30 занаята Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Пловдивска
  Община: Карлово
  Населено място: Сопот
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Хотели
  Качество: Шато
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  125       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   24/03/22