Ресурсбук България. Данни за избран обект

Духтевата къща в Бургас

Къщата има интересна история, преплетена с биографията на Георги Духтев – архитекта на бургаската Морска градина.

Роден през 1885 г. във Варна и живял в двореца "Евксиноград", където работи майка му, той става личен стипендиант на цар Фердиданд и завършва института по паркоустройство и цветарство в Айсбург, Австрия. Въпреки че е подготвян да управлява парка и цветарниците на двореца "Евксиноград", той не остава във Варна. Младият ерудит иска да направи нещо съвсем ново и по негово настояване е назначен през 1910 г. за управител-градинар към Община Бургас.

Той е човекът, под чието ръководство определеният терен за Приморска градска градина на Бургас е облагороден, залесен и оформен с алеи. През 1923 г. Георги Духтев и семейството му са настанени именно в тази къща, построена за управителя на парка.

Днес в къщата се помещава бургаската хидро-метеорологична обсерватория към Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Духтевата къща в Бургас
 
W99241 Стреляли са по Духтевата къща в Бургас с големи оловни сачми Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Бургаска
  Община: Бургас
  Населено място: Бургас
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество: Къща музей
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Стреляли са по Духтевата къща в Бургас с големи оловни сачми  
__ 1 __

08/01/22
20:26:02


Служителите на Хидрометеорологична обсерватория - Бургас, която се помещава в Духтевата къща в Морската градина, съобщиха за брутален и опасен вандализъм, съобщават от община Бургас.

По случая вече работи полицията. За да може по-бързо да бъдат установени извършителите, Община Бургас публикува видеокадри с група млади мъже, сред които е и вероятният стрелец по сградата. Ако имате полезна информация, съобщете я на 112.

На 1 януари метеорологът, който застъпва на смяна, открива 2 дупки в прозорец на първия етаж. Впоследствие още 4 в предната фасада. Работещите в Духтевата къща са открили и сачми. По техни думи диаметърът им е 10 милиметра - 1 сантиметър.

Метеоролозите са притеснени, тъй като дават денонощни дежурства. Можело е да пострада фатално някой от тях или пък случаен минувач, допълват от общината.

А Духтевата къща е един бургаски символ на доброто. В нея е живял и отгледал децата си един от най-талантливите ландшафтни архитекти на България - Георги Духтев. Под неговите грижи през миналия век са се развивали и разраствали Морската градина на Бургас, както и много от парковете в София.

През последните 10 години Община Бургас два пъти прави сериозни ремонти в Духтевата къща, за да я съхрани за поколенията.
 Криминално проявен е стрелял по Духтевата къща в Бургас  
__ 2 __

13/01/22
11:34:16


Криминално проявен е стрелял по "Духтевата къща" в Бургас. Установени са и всички лица, съпричастни към деянието, съобщават от полицията в Бургас.

Припомняме, че преди дни по сградата на Хидрометеорологична обсерватория в Бургас, разположена в Морската градина (по позната, като "Духтевата къща") бяха нанесени материални щети вследствие на стрелба.

"Задържан е криминално проявен бургазлия, на 31 години. Установени са и всички лица, съпричастни към деянието. Образуваната по случая преписка е докладвана в Бургаска районна прокуратура", допълват от МВР.

При инцидента е стреляно с големи оловни сачми, в резултат на което са счупени прозорци на къщата.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  100       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/05/22