Ресурсбук България. Данни за избран обект

Езерото в ж.к. Дружба

Езерото в ж.к. "Дружба" е най-голямото езеро в жилищ­ните райони на София

Намира се в район „Дружба 1". Местността около езерото е благоустроена в парк. Езерото се е офрмило след 1970 г. от подпочвени води при изкопни работи за извличане на строителни материали за разширява­не на жилищния комплекс. След появата му езерото е с голи, отвесни брегове, останали от изкопната яма. Постепенно, с течение на годините, теренът се благоус­троява, бреговете улягат и около него е създаден парк, наричан „Езерото". Красив пешеходен мост го разделя на 2 части.

Днес паркът с езерото предоставят едно пре­красно място за отдих и развлечения. От едната страна на моста се намира Културен дом „Искър", а от друга­та се въздига храмът "Св. преподобни Наум Охридски". Своеобразно продължение на парка е градинката към районния пазар, през улицата срещу културния дом. Около езерото има заведения за хранене, фитнес зала, площадка със спортни уреди и детски площадки. От западната страна на езерото е изградена църквата „Св. Въведение Богородично". От тази страна на езерото е съоръжен пристан, край който до неотдавна е имало морски клуб. От пристана ежегодно на Йордановден се хвърля кръст в езерото.

Други подобни ресурси
Фирми:   Хоби,Свободно време
Лица:     Маркетинг


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Езерото в ж.к. Дружба
 
W99481 39 камери нон стоп следят алеите в обновения парк Дружба в София Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Община: София
  Населено място: София
  Адрес: ж.к. Дружба 1
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Спортни съоръжения
  Качество: Язовир
  Статус: Природен парк
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 39 камери нон стоп следят алеите в обновения парк Дружба в София  
__ 1 __

22/01/22
21:02:25


Общо 39 камери ще следят денонощно алеите в обновения парк "Дружба" в София, съобщи на страницата си във Фейсбук Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Той припомня, че жители на квартала са поставили въпроса за засилен видео контрол около езерото по време на срещата му с граждани на район "Искър" в края на октомври 2021 г.

"Веднага след това започнаха строително-монтажните работи, които, освен ремонт, включват и подмяна на кабелни мрежи на територията на парка", информира Георгиев.

Дейностите ще завършат до месец, като се работи на етапи, за да не се възпрепятства свободният достъп на хората до парка, уточнява той.

Поставените камери ще бъдат наблюдавани денонощно от Оперативния дежурен център на Столичната община.

Целта е опазване живота и здравето на гражданите, както и превенция от вандалски прояви с общинската собственост и повишаване спокойствието, безопасността и сигурността в района, посочва председателят на СОС.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  104       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/03/22