Ресурсбук България. Данни за избран обект

ОУ Св. Паисий Хилендарски. Гълъбово

Първо основно училище “Св.Паисий Хилендарски” е със 110 история. Открито е през учебната 1905/1906 година. Централната част на сградата е построена през 1921 година с две разширения на изток и запад от 1950 година и физкултурен салон, построен през 1963 година.Училището притежава и допълнителна сграда, строена през 1960 година.

В І ОУ “Св.Паисий Хилендарски” се обучават 35 ( 5 и 6-годишни) деца, разпределени в 2 подготвителни групи и 178 ученици от І до VІІІ клас. Болшинството ученици – 80% са от ромски произход. За успешното интегриране на децата и учениците от ромския етнос училището работи по програма „ Намаляване отпадането на ромските деца от училище” – проект „Всеки може да бъде отличник” на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” гр.Велико Търново. Проектът е финансиран от Фондация „Тръст за социална алтернатива” за периода 2013-2015 г. Училището работи с ЦМЕДТ „Амалипе” от 2008 г., като въвежда СИП „Фолклор на етносите – ромски фолклор” и редица интеркултурни инициативи, финансирани от Фондация „Америка за България” с малки грантове.

Училището е носител на „Зелен флаг” от Фондацията за екологично образование в Европа чрез Българско движение „Син флаг” от 2000 г., с което работим в момента и реализирахме екологичните проекти „Less litter” и “ Be careful of surroundings” с малки грантове от Фондацията “Wrigley Company Foundation – Go Green”

До момента училището е реализирало и два международни проекта към aces – Академия на централноевропейските училища: първия проект „ Small Feet Making Big Steps” с основно училище „Церквеняк-Витомарци” – Словения и основно училище „Панония” от Будапеща, Унгария, а втория проект „ Life Is A Checkered Scene” – с основно училище „Васил Главинов” от Скопие, Македония и лицей „Наталия Дадиани” от Кишинеу, Молдова. И двата проекта бяха насочени към преодоляване на различията и предразсъдъците, развитие на интеркултурно общуване и създаване на инклузивна учебна среда в училище.

Особено грандиозно и изключително ползотворно за учениците и учителите беше реализирането на двугодишния проект по програма „Коменски”(2011-2013) – “Healthy Europe, Happy Europe” между 10 училища( включително нашето) от 8 европейски държави – Англия, България, Италия, Литва, Полша, Португалия, Турция, Франция и Шотландия.

Учителите, заедно с децата се грижат интериора на класните стаи да съответства на работната атмосфера, създаваща се в класно-урочната дейност, както и да се създава подкрепяща и привлекателна среда в едно мултикултурно училище.

Други подобни ресурси
Фирми:   Обучение / курсове


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към ОУ Св. Паисий Хилендарски. Гълъбово
 
W101862 ОУ Св. Паисий Хилендарски. Гълъбово Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   +359 (0)418 62150
  E-Mail  ou1gl@abv.bg
 
  Адресни данни
 
  Област: Старозагорска
  Община: Гълъбово
  Населено място: Гълъбово
  Адрес: ул. Славянска 17
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Учебно заведение
  Качество: Основно училище
  Статус: Образование
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 извърши цялостен ремонт на фасадата  
__ 1 __

13/05/22
16:17:25


ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" извърши цялостен ремонт на фасадата и двора на едно от най-старите учебни заведения в гр. Гълъбово - Първо ОУ "Св. Паисий Хилендарски". Инвестицията е на стойност над 550 000 лева и е в изпълнение на дългогодишната социална програма на компанията, насочена към подобряване живота на местната общност.

Проектът е реализиран в рамките на 10 месеца, от юли 2021 до края на април 2022 г., без да бъде засегнат учебния процес на децата. Напълно ремонтирани са фасадата на основната сграда и покрива на физкултурния салон, изцяло е подменена настилката на двора, обновени са зелените пространства за отдих. Зад училището са изградени модерни спортни игрища с подходящи настилки за баскетбол и футбол, а малчуганите от предучилищните групи се радват на нова детска площадка. Приключването на проекта беше отбелязано на 11 май със специално събитие, на което присъстваха и заместник-областният управител на Стара Загора арх. Банко Банов, и Милена Йолдова-Стоянова, Директор на РУО.

"Изключително съм развълнуван, че днес, за пореден път, благодарим на КонтурГлобал за оказаната подкрепа и осъществения ремонт на най-старото училище в града. Това е поредния инфраструктурен проект, който компанията реализира през дългогодишното ни сътрудничество - от планирането, през възлагането и изпълнението с най-високо качество", каза Николай Тонев, кмет на Община Гълъбово.

"За нас в "КонтурГлобал Марица Изток 3" е важно всички деца да получат качествено образование в благоприятни и безопасни условия. През дългата си история училище "Св. Паисий Хилендарски" е дало успешен старт в живота на редица изтъкнати граждани на Гълъбово. Желаем на децата да следват техните стъпки, да получат пълноценна реализация и да се наслаждават на радостни и спокойни игри на новите спортни съоръжения", каза Красимир Ненов, изпълнителен директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3".

"Благодарим на ръководството на "КонтурГлобал Марица Изток 3" и на кмета на Община Гълъбово Николай Тонев, които повярваха в нас и осигуриха необходимото, за да можем днес да се радваме на едно напълно обновено училище с красив двор и модерна спортна площадка", каза Теодора Желева, директор на Първо ОУ "Св. Паисий Хилендарски", което тази година чества и 300-годишнината на своя патрон.

Първо основно училище "Св. Паисий Хилендарски" отворя врати за пръв път в далечната 1905 г. В момента в него се обучават 190 деца от гр. Гълъбово. Кадри от новия облик на училището може да видите тук.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" се нарежда сред големите работодатели и щедри дарители в района на Стара Загора и Гълъбово, където е базирана топлоелектрическата ѝ централа. Социалните инвестиции на компанията са фокусирани в сферата на образованието, здравеопазването, спорта за деца и младежи, опазване на околната среда и подкрепа за хората с увреждания и други уязвими социални групи. През последните години централата е инвестирала над 10 милиона лева в проекти в полза на обществото. Основната част от средствата се насочват за помощ на местните общности.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда 11% от електроенергията в страната, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на България. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  82       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   13/05/22