Ресурсбук България. Данни за избран обект

Санаторно - комплекс в Камчия

Уникалният Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ е разположен в сърцето на българското Черноморие, на 25 км от Варна, сред чисти плажове, река и гора. Той предлага рекреация от ново поколение – съчетава красотата на природата и духа с модерната, екологична архитектура. Именно това прави „Камчия“предпочитана световна дестинация за целогодишен детски и семеен отдих, образователен, културен, спортен и медицински туризъм.

СОК „Камчия“предлага прекрасни възможности за почивка, отдих, детски лагери, зелени училища, лечение и рехабилитация, а така също и за делови срещи, семинари, симпозиуми, концерти, фестивал, изложби, конференции, конгреси, спортни тренировъчни лагери и състезания, занимания по интереси и провеждане на пълноценен учебен процес за ученици и студенти.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Историческа забележителност
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Санаторно - комплекс в Камчия
 
W102241 Санаторно - оздравителен комплекс в курорта Качмчия Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Варненска
  Община: Аврен
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Туристически обекти
  Качество: Курортен комплекс
  Статус:
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Русия ще маскира базата си в курорта Камчия като бизнес инкубатор  
__ 1 __

08/06/22
14:45:56


Руският Санаторно - оздравителен комплекс в курорта Качмчия край Варна, трябва да се превърне в "образователна и работна система, подобна на Силициевата долина в Калифорния или руския й аналог - центъра "Соколово" в Москва". По такава идея работел в момента Съветът на директорите на комплекса, определян често като "руски анклав" на българското Черноморие. Това се разбира от публикации в руски онлайн издания, както и от подготовката на събитие, наречено "Стартъп Евразия", което трябва да се състои през есента на тази година.

Дали комплексът не представлява заплаха за националната сигурност на България.

Те бяха зададени днес в парламента от лидера на СДС Румен Христов към министъра на външните работи Теодора Генчовска.

"Притеснен съм дали този имот, собственост на правителството на Москва, няма да послужи като повод руските завоевателни интереси да се насочат към българската част на Черноморското крайбрежие", гласеше част от въпроса на Христов към Генчовска.

В отговора си тя успокои лидера на СДС, че комплексът се управлява от българско юридическо лице, чийто собственик е московското правителство. Генчовска цитира и информация от Държавна агенция "Национална сигурност", според която "не е постъпвала конкретна информация, даваща основание да се твърди, че към момента Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия", представлява заплаха за националната сигурност".

Дали не е добре българската държава да възстанови собствеността си върху комплекса Камчия.

До момента нито СДС, нито коалиционният й партньор ГЕРБ официално не са предприели подобна стъпка. След началото на войната в Украйна обаче, още през март т.г. бившият военен министър Велизар Шаламанов припомни предложението на Атлантическия клуб в България "връщане на комплекс Камчия от Москва на българската държава да се реализира от Министерския съвет и бързо да бъде подготвен за приемане на бежанци от Украйна". Въпреки призива на Шаламанов, действия в тази посока не бяха предприети.

Още през ноември м.г. "Камчия смарт сити" - както е наречена образователната инфраструктура в комплекса, се появи като партньор на събитието Tech Week 2021 - "мултиформатна конференция и изложба за иновации и технологии за бизнеса". Информацията за това беше публикувана в руското онлайн издание "Наша оборона" ("Нашата отбрана"). Той е издание на компанията "Висота", чийто рекламен слоган гласи: "Новини за отбрана и култура".

Събитието "Стартъп Евразия" (Startup Eurasia) трабваше да се състои от 26 до 29 май в Санаторно - оздравителният комплекс в курорта Качмчия.

В анонса на събитието е записано, че "Startup Eurasia е водещо събитие на Балканите за иноватори, инвеститори и бизнесмени от региона. Международна среща на водещи стартиращи компании, интернет компании, бизнес ангели и рискови капиталисти, свързващи Изтока и Запада". Като организатори на Startup Eurasia са посочени Kamchia Smartcity и българската компания "Инохубатор" АД, представена като "водещият стартъп акселератор на Балканите", който организира "най-големите и въздействащи предприемачески събития в България".

Дни преди началото на събитието обаче то се оказа отложено за есента на т.г. - от 27 до 29 ноември, без уточнения за причините.

В Съвета на директорите на "Инохубатор" влизат трима души: Пресиян Дочев, Денислава Ангелова и Горан Миланов.

Дочев е собственик и участва в управлението на три дружества с широк спектър на дейност, основно с в сферата на IT технологиите и търговията. Ангелова участва еднолично или в съдружие в три компании също с максимално допустимия предмет на дейност, но и в три екипа за обновяване на болнични заведения в различни части на страната със средства от Оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз. Тя участва и в управлението на сдружението "Младежки гвардейски отряди". Горан Миланов има собственост и управлява две дружества, в чийто предмет на дейност между другото са записани и "информационни, програмни услуги".

За идеята "руски губернаторски лагер в България"

Още през декември 2019 г. Съветът за национална сигурност в Москва беше планирал да обсъди в присъствието на президента Владимир Путин преминаването на почивния комплекс "Камчия" на 25 км южно от Варна в собственост на руската държава. Обявената тогава причина за това беше, че "редица здания са затворени, други са дадени под наем и не е съвсем ясна собствеността, има дългове по кредити, натрупани са доста тревожни фактори.

Това беше обявено от външният министър на Русия Сергей Лавров по време на изслушвания в горната камара на руския парламент. Сенатори зададоха тогава въпроса: "Не е ли време правителството за постави точка в този спор и да създаде на базата на "Камчия" руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа?"

От въпроса, зададен на руското правителство през 2019 г., се разбираше също, че схемата за одържавяване на "Камчия" е била обсъждана още през 2015 г., а сенаторите в руския парламент са се притеснявали, че е "повече от реална опасността комплексът да бъде изгубен".

"Това е първокласна материално-техническа база, която не отстъпва на детския лагер "Артек", която може да се използва като площадка за работа със съотечествениците ни в Европейския съюз", се казваше още в питането на руските депутати към правителството на тогавашния премиер Дмитрий Медведев.

"Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл", отговори Лавров.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  145       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/06/22