Ресурсбук България. Данни за избран обект

Казанлък. Град в Розова долина

Казанлъ̀к е град в централна България, административен център на едноименната община в област Стара Загора. Населението му е 45 367 души, което го поставя на 2-ро място в областта и на 20-о в страната.

Казанлък е център на Розовата долина. В града се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО и Музеят на розата. Наблизо е античният град Севтополис и Долината на тракийските царе.

Казанлък е разположен в Казанлъшката котловина, която е част от Задбалканските котловини. През Казанлък минава Европейски транспортен коридор № 9. Казанлък се намира на 194 км източно от София, на 185 км западно от Бургас, на 36 км северозападно от Стара Загора, на 114 км североизточно от Пловдив и на 320 км югозападно от Варна. През Казанлък се пресичат пътищата София-Бургас и Стара Загора – Велико Търново. В близост е Националният балнеоложки комплекс в град Павел баня.

Казанлък е важен транспортен, стопански, научен, културен, търговски и здравен център, който оказва влияние не само върху общината, но и върху област Стара Загора и Южен централен район.


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Казанлък. Град в Розова долина
 
W102275 Казанлък. Розова долина Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Старозагорска
  Община: Казанлък
  Населено място: Казанлък
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Населени места
  Качество: Град
  Статус: Туризъм
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Карнавално шествие под мотото  
__ 1 __

08/06/22
14:53:31


Карнавално шествие под мотото "Приятелство в рози" премина по главната улица на град Казанлък и събра като публика стотици жители и гости на града. С това приключи кулминацията на "Празник на розата"-2022.

Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието д-р Иван Иванов, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, областният управител на Стара Загора Наско Василев, областният управител на Сливен Веселин Вълчев, народните представители Десислава Атанасова, Деница Сачева, Красимир Вълчев, Николина Ангелкова, Момчил Ненов и Илияна Жекова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада - бригаден генерал Деян Дешков, кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, кметове на населени места в общината, представители на местната администрация и общински съветници, представители на побратимени градове.

В тържественото си слово Галина Стоянова поздрави гостите на карнавалното шествие и напомни, че от векове насам казанлъшки фамилии прославят България по света с маслото от маслодайната роза. "Розата е националният ни символ, а самочувствието, което са ни дали нашите предци, е най-силната черта, която притежават казанлъчани", заяви тя.

Поздрав към присъстващите отправи и министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той също подчерта, че в продължение на столетия в Розовата долина са се създавали традиции. "През последните няколко години розопроизводителите и розопреработвателите са изправени пред редица трудности", коментира той и увери, че ръководството на Министерството на земеделието търси всички възможни механизми в тяхна подкрепа, за да могат да запазят и развият икономическата си устойчивост.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  43       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/06/22