Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Синагогата във Видин

Старата синагога в града е разрушена по време на Освободителната война (1877-1878). Сегашният храм е построен в рамките на година. Строежът е осъществен със съдействието на дарения от местните евреи – голяма част от населението на стария квартал Калето, както и от евреи от всички краища на Княжество България.

Тържествено е открита на 28 септември 1894 г. от д-р Мордехай Грюнвалд, главен равин в България. Тя е втората по големина след синагогата в София, но е била смятана за по-красива.

От 1950 г. сградата не се използва по предназначение, а като склад, което води до твърде лошото ѝ състояние в момента – десетилетия без покрив, вследствие на което стените се рушат.

Днес импозантната някога сграда е в извънредно лошо състояние – само блед спомен от бляскавото ѝ минало и се нуждае от обща реставрация.

На 9 март 2017 г. собственикът на синагогата – Организация на евреите в България Шалом, на общо събрание взима решение да дари сградата на община Видин.

През 2021 г. започва реставрация на Видинската синагога по проект, финансиран от Европейския съюз. Очаква се в края на 2022 г. реставрацията да приключи и синагогата да се превърне в културен център.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Обекти:  Манастири
Лица:     Външ.търговия


 
  Снимки на обекта
 
 
  Линкове към Синагогата във Видин
 
W109004 Синагогата във Видин Източник Dir.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Видинска
  Община: Видин
  Населено място: Видин
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Църкви
  Качество: Синагога
  Статус: Религиозен обект
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Синагогата във Видин    
__ 1 __

25/04/23
21:42:53


Очаква се ремонтът на Синагогата във Видин да завърши до края на септември, съобщи заместник-кметът по бюджет и финанси в община Видин Цветомира Илиева.

Това е третото удължаване на крайния срок за завършване на дейностите по реставрацията на над 125 годишната сграда на еврейския храм. Според договора с изпълнителя още през ноември 2022 г. обектът трябваше да е готов.

Ремонтът се удължи до края на септември тази година, а крайния срок за погасяване на заема е до 25 март 2024 година.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  210       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   25/04/23