Ресурсбук България. Данни за избран обект

 

Газово хранилище Чирен

Подземното газохранилище „Чирен“ е изградено на мястото на изтощеното газокондензатно находище, което е открито на 16 август 1963 г. край село Чирен, област Враца. Газохранилището се използва за покриване на сезонната неравномерност в потреблението на природен газ в страната и е един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки. То е с капацитет на активен газ около 550 млн. m3/годишно.

По време на експлоатацията на находището са добити общо 2,8 млрд. m3 природен газ и 76 200 m3 газов кондензат. Работата на газовото хранилище започва през август 1974 г. с трансформирането на изтощеното находище в газово хранилище и единственото на територията на България. В газохранилището работят 24 експлоатационни сондажа, компресорна станция с обща инсталирана мощност 10 MW и технически съоръжения, необходими за осигуряване на нагнетяването, добива и качеството на съхранявания газ. Експлоатацията на газовото хранилище е циклична, като периодът за нагнетяване на природен газ е през месеците април – октомври, а периодът за добив е през месеците ноември – март.

Други подобни ресурси
Фирми:   Техника и оборудване
Обекти:  Цех. Ателие. Сервизи
Лица:     Дизайн


 
  Снимки на обекта
 
 
Линкове към Газово хранилище Чирен
 
W110830 България запълни 90% от Чирен за зимата предсрочно Източник Dnevnik.bg
 
  Контакти
 
  Фирма - собственик  
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област: Врачанска
  Община: Криводол
  Населено място: Чирен
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Тип на обекта: Склад
  Качество: Газохранилище
  Статус: Транспорт
 
  
 
 
Google
 
 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Българското газово хранилище Чирен е запълнено 90%    
__ 1 __

18/08/23
15:57:33

Българското газово хранилище "Чирен" е запълнено 90% с газ повече от два месеца по-рано от поставения от ЕС срок за осигуряване на запаси за зимата.

От данни, публикувани на платформата на неправителствената организация "Газова инфраструктура Европа" в петък, става ясно, че целта е постигната на 16 август, едновременно с достигането на запълняемост от 90% средно за ЕС.

Асоциацията, която следи количеството природен газ в газохранилищата на 22 европейски държави, които разполагат с такива, съобщи, че по данни, получени към 16 август, средно резервоарите са запълнени до 90.12%, а българският - "Чирен", до 90.06%.

Европейската комисия задължи държавите членки да си осигурят поне 90% в подземните хранилища преди 1 ноември, за да си гарантират газ през зимата.

Регламентът за това беше приет миналия май като част от мерките за повишаване на енергийната независимост на ЕС от руските доставки на горива, след като "Газпром" прекрати договорите на няколко държави, сред които и България, а повредата на газопровода "Северен поток" практически намали дела на руския внос под 10%.

Миналата година държавите от ЕС трябваше да си осигурят запаси от поне 80% от капацитета на подземните си газови хранилища, което беше постигнато на 30 август - две седмици по-късно от тази година.

Тогава България значително изоставаше от средните нива на газовите запаси в Европа, като успя да постигне целта от 80% на 12 октомври.

След това българските власти многократно се оправдаваха за поскъпването на цената на природния газ заради скъпото гориво, което е трябвало да купуват, за да изпълнят европейския норматив.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  183       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   18/08/23