Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Високо кръвно налягане

Какво причинява високо кръвно налягане?

Високото кръвно налягане(ВКН) е почти винаги причинено от гъста, токсична кръв. Колкото по-чиста е кръвта, толкова по-лесно е за сърцето да я изпомпва през тялото. Хроничното високо кръвно налягане е резултат на по-трудна работа на сърцето, да прокара кръвта там, където трябва да отиде.

За изненадващо голям брой от хора, високото кръвно налягане, е просто дехидратация. Газирани напитки, сладки сокове и кафе или ви дехидратират веднага или в дългосрочен план. Когато не разполагате с достатъчно течност в тялото си, кръвта става гъста и се движи по-трудно.

Високото кръвно налягане е състояние, в което кръвта преминава през вените и артериите с по-високо от нормалното налягане. Има два вида налягания: систолно (горно) кръвно налягане - когато сърцето бие, докато изпомпва кръв и диастолно (долно) налягане - когато сърцето почива.

Нормалното кръвно налягане е 120/80. Над 140/90 се счита за високо кръвно налягане(хипертония).

Хипертонията може да се получи от нездравословно хранене, но може да е и наследствена. Има два вида хипертония - първична и вторична. За първичната няма конкретни фактори, които влияят, освен това, че с годините има тенденция да се появи.

За вторичния вид влияят фактори като: Алкохол, Нарушен сън, Повишено тегло, Стрес, Тютюнопушене, Проблеми с бъбреците. Има и други фактори: Проблем с щитовидната жлеза, Употреба на твърде много сол, Хронични заболявания, Липсата на калций.

Как да намалите кръвното налягане по естествен път?

Ако сте склонни да спрете лекарствата и да направите правилното нещо за тялото си, добрата новина е, че високото кръвно налягане е изключително лесно за поправяне. Лошата новина, че се налага да промените начина си на живот. Навиците, които са ви довели до тук, ще трябва да си отидат.

За да имате успех в лечението на болестта или поне в овладяването и контрола на кръвното налягане трябва да намалите солта във вашето хранене, да ограничите храните от животински произход, захарните изделия и тези с бяло рафинирано брашно. Необходимо е да се пие достатъчно вода всеки ден, повече движение на открито, да се намали консумацията на храни съдържащи повече натрий. Освен това да се избягва основния фактор за високото кръвно - стреса.

За начало трябва да се поддържа здравословно телесно тегло, а след това започнете да практикувате следните навици, които ще ви помогнат да понижите кръвното налягане.

1. Физическата активност
Упражненията помагат на сърцето ви да използва кислорода по-ефективно, така че да не трябва да работи усилено, за да изпомпва кръв. Опитайте се да правите бързи разходки поне няколко пъти седмично. След време можете да увеличите темпото и честотата на разходките.

2. Дишайте дълбоко
Бавното дишане и йога упражненията намаляват нивото на хормона на стреса, който повишава нивото на ренин - ензим на бъбреците, който повишава кръвното налягане. Опитайте се да медитирате поне 5 минути вечер и сутрин: дишайте дълбоко, за да може стомахът ви да се разшири колкото се може повече, а след това издишайте и се освободете от напрежението.

3. Приемайте калий
Приемът на калий чрез плодове и зеленчуци е много важен в естествения процес за намаляване на кръвното налягане. Храните, които изобилстват от този минерал са: картофи, домати, портокалов сок, банани, боб, грах, пъпеши, сливи и стафиди.

4. Внимавайте със солта
Много хора страдат от високо кръвно налягане, тъй като са свръхчувствителни към натрий, т.е. сол. Старайте се да не приемате повече от 1500 мг сол на ден (половин чаена лъжичка съдържа около 1200 мг)

5. Яжте черен шоколад 10-15 грама дневно.

6. Кафе без кофеин - консумацията на 500 мг кофеин на ден увеличава хипертонията.

7. Пийте по 3 чаши чай от хибискус (каркаде).

8. Работете по-малко. Опитайте да отделите поне един час време за тренировки и да ядете здравословна храна по-често.

9. Отпуснете се с музика. Ако слушате музика в продължение на 30 минути на ден, с бавно дишане може да намалите горната граница с 3,2 за една седмица, а за месец с 4,4.

10. Отървете се от хъркането. Гласното хъркане е един от основните симптоми на обструктивната сънна апнея. Тези, които страдат от сънна апнея имат по-високо ниво на алдостерон - хормон, който повишава кръвното налягане.

11. Консумирайте соя. Замяната на рафинирани въглехидрати със соя или млечни протеини, като например тези от нискомаслени млечни продукти, могат да намалят горната граница на кръвното налягане.

В домашни условия може да го свалите по 4 начина:

 • С лекарствени препарати;
 • С растителни средства по народни рецепти;
 • С корекция на храненето - избор на определени храни и изключване на други;
 • С лечебни упражнения и масажи.

Бързи начини за спешно сваляне на кръвното налягане

 • Ако сте хипертоник със стаж, приемете предписаните ви лекарства или седативно средство;

 • Потопете кърпи в ябълков оцет и завийте ходилата за десетина минути. Намокрена с оцет тъкан може да сложите и зад тила;

 • Размесете в чаша айрян половин лъжичка канела и изпийте. Сваля ВКН с няколко единици;

 • Забавете дишането - вдишайте дълбоко, задръжте до 10 и бавно издишайте. Правете това 3 минути. По-дълбокото дишане и задържането му върши работа при резки скокове, защото дава моментален ефект;

 • Разтрийте ушите до почервеняване - действително екстрено с-во за сваляне на ВКН;

 • Рязкото вдигане на нивото на кислорода в кръвта дава добър ефект. Отворете прозореца или излезте навън, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания през носа;

 • Ако причината за ВКН е стресова ситуация, обезателно изпийте билков чай с успокоително действие;

 • Алтернатива е минерална вода на стайна температура с разтворена в нея лъжичка мед и сока, изцеден от 1 лимон. Изпийте на екс. Действието ще се усети до половин час.


Като допълнителна помощ за сваляне на ВКН и за стабилизиране на получения в първа стъпка резултат може да избирате измежду масаж, горещ душ или ванички за ръцете и краката и трето - упражнения.

Масаж
Може да го извършите собственоръчно, но за предпочитане е да намерите друг за това. С разтриващи и сравнително силни движения минете зоната на врата, зад тила, темето и слепоочията. Чувствайте как отлепяте скалпа от черепа. Ако имате главоболие, по-нататък се върнете към тила и слезте към раменете, обработвайки до плешките, включително нервните сплетения в зоната на плешките.

Масаж на ушите
Съществува естествен начин за сваляне на ВКН, който идва от китайската медицина. Намерете отвесната линия между ухото и ключицата и масажирайте леко. Точктите се обработват с върха на пръстите, просто поглаждане по 10 пъти от всяка страна.

Лечение с гореща вода
Несилен поток гореща вода, пуснат само за 5 - 7 минути, е достатъчен за ефикасно и устойчиво сваляне на ВКН. Нагласете се така, че струята от душа да бие точно зад тила. Ако нямате възможност за душ, непременно направете ванички на ръцете и краката с гореща вода. Ръцете се потапят до китките само в гореща вода (докато сама изстине), а за краката правите контрастни бани - редуване на хладко и горещо за 3 мин. Завършете с 20 минути в хладка вода.

Упражнения за екстрено сваляне на кръвното

При изпълняване на упражненията е необходимо да стоите изправени, без напрягане. Всяко упражнение се изпълнява в бавно темпо, с по 5 повторения. Завъртете глава максимално надясно, брадата да е паралелно на рамото. Фиксирайте положението и върнете главата напред. Повторете наляво; Бавно вдигнете ръце встрани и нагоре. Съберете дланите. Завъртете глава последователно в двете посоки.

Храни, които свалят кръвното налягане
 • Храни, богати на фибри: семена, боб, зеленчуци и плодове

 • Бял чай:
  Консумацията на бял чай няколко пъти на ден, който разрежда кръвта и подобрява артериите, всъщност може да намали кръвното налягане и да защити организма от инсулт. Той действа само ако се пие по няколко пъти на ден, всеки ден.

 • Омега-3 богата храна: дива сьомга, ленено семе и чия.

 • Храните, богати на калий са важна част от контролирането на кръвното налягане, защото намалява негативните ефекти на натрий в организма. Калият помага за намаляване на кръвното налягане. Храни, богати на калий са банани, авокадо, кокосови орехи, диня.

 • Средиземноморска храна:
  морски дарове, зеленчуци, плодове и омега-3 мастни масла.

 • Ябълковият оцет:
  той е богат на калий и помага на тялото да запази алкалното ниво, което понижава кръвното налягане.

 • Прясно мляко с каймак: Млякото ни доставя витамин D и калций, две вещества, които работят в екип, за да намалят кръвното с 3 до 10%. Въпреки че това не е много, може да помогне и до 15% за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.

 • Спанак, безсолни слънчогледови семки, боб:
  Тези храни са пълни с магнезий, ключов елемент, който помага да се нормализира кръвното налягане. Многото калий имат също спанак, семки от тиква и боб.

 • Печен картоф, банан, соя:
  Много калий! Нивата на калий и натрий в кръвта са неизменно свързани. Когато калият е малко, натрият преобладава, а твърде много натрий води до високо кръвно. Въпреки че калият е много важен за организма, винаги приемайте медикаменти доставящи калий след лекарско предписание.

 • Черен шоколад.
  Шоколадът лекува високото кръвно. Той е здравословно удоволствие, ако съдържанието на какао в него е между 70 - 85%. Суровото какао има високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите са важни, тъй като те предотвратяват натрупването на свободни радикали. То е и богато на минерали като Желязо, Магнезий, Мед, Манган, а също така благоприятни количества цинк, фосфор, калий, селен и калций.


Как сами бихте могли да свалите кръвното си налягане с храни

1. Най-важният домашен лек за високо кръвно налягане е бананът. За контролиране на високото кръвно налягане трябва да ядете 2 банана дневно. В тях има високо съдържание на калий, който освен за хипертонията, е полезен и за редица други неща.

2. Друг приятел в битката с високото кръвно налягане е чесънът. Всеки път, когато кръвното ви се повиши, хапвайте по 1-2 смачкани скилидки чесън дневно. Освен всичко друго, той е и незаменим помощник в усилването на имунната система.

3. Третият важен домашен лек за високо кръвно налягане е целината. Яденето на целина е много важно за поддържането му в нормални граници. Нещо повече - целината също е много полезна за намаляване на стреса и действа срещу свиването на кръвоносните съдове, водещи до високо кръвно.

4. Последният, но не по значимост важен домашен лек за хипертония, е лимонът. Той поддържа кръвоносните съдове гъвкави и съдържа голямо количество витамин С. Ако сте изправени пред проблема с високо кръвно, пийте всеки ден сок от лимон.

Храни, които могат да увеличат кръвното налягане:
- захар
- храни, богати на натрий
- алкохол
- кофеин
- транс-мазнини и омега-6 мазнини

Древна рецепта на Амишите за лечение на високо кръвно налягане

Амишите са хора, които са във връзка с природата и използват най-вече естествени средства, за да лекуват заболяванията си. Рецептата се използва от амишите за лечение на високо кръвно налягане и холестерол.

Съставки:
1 скилидка настърган чесън;
1 парче джинджифил (настърган);
1 чаена лъжичка мед;
1 супена лъжица ябълков оцет;
1 супена лъжица лимонов сок.

Приготвяне:
Поставете всички съставки в блендер и ги разбъркайте. След това прецедете сместа и я дръжте в хладилника в продължение на 5 дни.

Използване:
Пийте на малки количества преди всяко хранене. Сместа може да се разреди в чаша вода преди да се изпие.

Какво прави всяка съставка за нашето тяло?

 • Лимон
 • Той съдържа витамин С, флавоноиди и диетични фибри, всички, от които са били доказани за понижаване на холестерола.
 • Чесън
 • Суровият чесън намалява триглицеридите, глюкозата и нивата на холестерола в кръвта на миши модели. Може също да помогне за предотвратяване на атеросклероза.
 • Ябълков оцет
 • Ябълковият оцет помага за намаляне общите нива на холестерола и триглицеридите. Той е страхотен домашен лек за високо кръвно налягане, подагра, горни дихателни инфекции и други.
 • Пчелен мед
 • Медът има лек ефект в защита на артериите срещу натрупване на холестерол.
 • Джинджифил
 • Джинджифилът намалява нивата на холестерол и триглицериди при пациенти, страдащи от захарен диабет и алкохолизъм.


Сваляне на кръвно с кисело мляко и канела

Ако изпитвате общ дискомфорт, учестено сърцебиене, болка в зоната зад тила и сърцето, не успявате да смирите раздразнителността си и се чувствате патологично уморен човек, налице са признаци за високо кръвно налягане (ВКН).

Най-прочутото средство: Сваляне на кръвно с айрян или кисело мляко
Регулиране на стойностите на налягането в съдовете с кисиело мляко. Пробиотиците(живи микробни хранителни добавки) в кисело-млечните продукти нормализират стойностите на съдовото налягане. Положителен ефект от пробиотиците в кисело-млечните продукти се добива, само ако те се прилагат редовно, не по-малко от 8 седмици

Киселото мляко качва или сваля кръвното?

За екстрена помощ то се ползва и при високи, и при ниски стойности. С малка разлика в добавката: Айрян със сол вдига кръвното, когато то е паднало много ниско. Кисело мляко с канела сваля кръвното, когато се е качило до прекалено високи стойности.

Солта стимулира свиването на съдовете, а канелата - разширяването им. Приемането на сол води до увеличаване на обема на кръвта чрез задържане на течности, а липсата на сол води до извеждане на течности и следователно спад на обема на кръвотока.

Домашно лекарство на Бай Добри от Костенец за високо кръвно действа за разреждането на кръвта, а оттам и за бързото оправяне на кръвното налягане.

Точните указания за направата на лекарството са следните:

Взимат се пет чаени лъжички с борови иглички, две лъжици кори от обикновен лук и две лъжици плодове от шипка. Всички тези съставки се поставят заедно в литър вода - студена и се слагат на котлона, докато водата заври. След като заври, изключете котлона, но оставете сместта да поври за още около десетина минути. После оставете да поизстине и я прецедете.

Пийте това количество два дни, без значение дали сутрин, на обяд или вечерта. Пийте, когато сте жадени - по една малка чашка. По-добре да е преди ядене.

Курсът на лечение с това домашно лекарство за високо кръвно е четири месеца като после се прави почивка и се започва отново само за профилактика, тъй като от хипертонията вече нямало и следа.

Вкусен сок за намаляване на кръвното и холестерола

Съставки за сока:
1 ябълка
1 стрък целина
1 морков
1 чаша вода

Морковът е сред основните съставки на напитката, тъй като е източник на калций, желязо, калий, фосфор и витамини като В, С и Д.

Целината е богата на витамини А, В, С и К. Минерали като калий, калций, магнезий и др.
Освен че понижава кръвното и холестерола, повишава имунната защита, действа противовъзпалително и намалява болката.

Ябълката е богат източник на фосфор, калций, желязо и калий. Също на витамини В и С. Намалява холестерола и високото кръвно налягане.

Начин на приготвяне:
Измийте добре всички съставки. Накълцайте целината, обелете моркова и го нарежете на парчета, също като ябълката.

Сложете съставките в блендера и добавете чашата вода. Разбийте за няколко секунди, докато получите хомогенна смес. Не прецеждайте, пийте веднага, след като го приготвите.

Древно Индийска рецепта срещу хипертония и различни други заболявания

Необходими продукти:
1 парче джинджифил (около 5 сантиметра)
1 супена лъжица натурален пчелен мед
1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
250 милилитра от прясна вода

Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на ситно джинджифила. Изсипете го в малка тенджера заедно с водата. Оставете да заври на слаб огън, след което свалете от котлона и изчакайте да се запари за 5-10 минути. Прецедете получения чай от джинджифил и след като се охлади напълно, добавете към него меда и лимоновия сок.

Разбъркайте добре и консумирайте лечебната напитка на празен стомах всяка сутрин поне 20-30 минути преди да закусите.

Рецепта за устойчиво намаляване на високо кръвно със слънчогледови семки

Това естествено лекарство помага много бързо. За много кратко време кръвното налягане се връща към нормалното а ефектът е доста стабилен.

Слънчогледовите семки са богати на никотинова киселина (ниацин или витамин B3), който разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението .

Това е проверена рецепта от руската алтернивна медицина:

В съд сложете 500 грама добре измити сурови слънчогледови семки. Прибавете 2 литра студена вода и варете за 2 часа. Охладете и прецедете. Цялото количество изпийте за два дни.

Кръвното налягане веднага се връща към нормалното. Но за по-добро, по-дълготрайно въздействие, се препоръчва редовна консумация в продължение на един месец.

Слънчогледовите семки са най-добрият източник на магнезий и с това, мощно средство за понижаване на кръвното налягане. Слънчогледовите семки съдържат фитостероли, които по естествен начин намаляват холестерола в кръвта, така че с това намаляват риска от поява и развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Три прости рецепти за ефективно използване на динени семки.

Семките от диня съдържат веществото кукурбоцитрин, което има съдоразширяващо действие и по този начин ще успеете да свалите високото кръвно.

То оказва благотворно въздействие и върху бъбречната дейност. Ако успеете да регулирате дейността на бъбреците, това автоматично ще доведе до понижение на кръвното налягане.

Рецепта 1 - Необходими съставки

5 чаени лъжици сурови семена от диня
1 литър студена вода

Начин на приготвяне

Счукайте семената в хаван. Сложете ги в подходящ съд и ги залейте със студената вода. Оставете ги да заврат. Семките от динята трябва да се варят в продължение на 45 минути. Прецедете бульона и пийте по 1 чаша 3 пъти на ден преди хранене.

Тази отвара е чудесен диуретик. Тя често се използва, за се предизвика по-бързо отслабване. Също така, тази напитка се използва за профилактика и лечение на простатит. Този чай от семки на диня е ефективен при хипертония.

Рецепта 2: Динени семки за изчистване на организма от паразити

Необходими съставки:
– динени семки
– нискомаслено мляко

Начин на приготвяне:
Динените семки се пекат във фурната, за да изсъхнат и се смилат на прах. Смесете така получения прах с нискомаслено прясно мляко в съотношение 1:10.

Необходимо е да се пият по 2 чаши от тази смес на празен стомах. Три дни са напълно достатъчни, за да прочистите организма от всякакви паразити и нечистотии.

Рецепта 3: Семки от диня и маково семе

Смесете равни части маково семе и смлени на прах семки от диня. Всяка сутрин на гладно приемайте по 1 ч.л. от тази смес.

Същото действие има и ако смесите 2 ч.л. прах от динени семки с 200 мл. топла вода. Оставете течността да покисне в продължение на 1 час. След това я прецедете и пийте по 4 с.л. от нея през равни часови интервали.

Лимонада с червена боровинка и стевия

Сокът от червена боровинка ще помогне за нормализиране на бъбреците, лимоновият сок ще изчисти черния дроб и нормализира нивото на рН в тялото, а стевията, просто върви много добре с червена боровинка и лимон.

Ако по някаква причина не можете да направите лимонада с червена боровинка и стевия, пийте много чиста вода.

Една чаша боровинки на ден помага за облекчаване на високо кръвно налягане и втвърдени артерии

Боровинките предлагат голямо разнообразие от ползи за здравето, включително подобряване на паметта, защита на сърцето, подпомагане на храносмилането и намаляване риска от болестта на Алцхаймер и деменция. Редовното им консумиране поддържа мозъка.

Боровинките помагат за разширяване на кръвоносните съдове с до 68 процента. Боровинките могат да бъдат от ключово значение за намаляване на високо кръвно налягане.

Домашен чай, който влияе положително върху кръвното налягане.

Необходими са ви следните продукти:
- 50 грама суха червена боровинка (от билкова аптека)
- 200 грама пресна целина - стъбла

Измийте целината и боровинките, стъблата целина нарежете на малки парченца поставете във вода и оставете да ври 30 минути. Пийте от чая 5 пъти дневно и ще усетите промяната след 3-4 дни.

Друга рецепта със сок от боровинки

Разтваря се в 100 ml сок от червена боровинка в същото количество мед.
Взимайте го три пъти на ден с малка лъжица.
Подходящ за хора с хронична хипертония.

Лечебна ракия с див чесън бори високото кръвно!

Дивият чесън се среща на много места из широколистните гори и планините в България.
Представлява многогодишно тревисто растение, което се използва както в кулинарията, така и във фармацията.

Необходими продукти: 1 връзка див чесън, 1 л ракия.

Начин на приготвяне:
Дивия чесън се измива и нарязва на едро. Залива се с ракията и се оставя в стъклен съд да престоява около 15 дни. След като измине определеното време, ракията се прецежда, налива се в бутилки, които се затварят добре. Така приготвената ракия е готова за консумация, но може да бъде оставена и да отлежава.

Тази ракия се счита за лечебна, защото има свойството да понижава кръвното. Освен това ракията с див чесън помага при атеросклероза, проблеми с паметта и виенето на свят.

Рецепти от проф. Христо Мермерски

Ако всяка сутрин приемате на празен стомах сока от половин лимон, разреден със 100 мл. топла вода, ще успеете да нормализирате високото кръвно налягане без да приемате медикаменти.

С лимоните можете да си приготвите и друг лек за хипертония.

Пасирайте четири лимона, заедно с корите, добавете 400 гр. чесън, като предварително изчистите и счукате скилидките и 300 гр. чист пчелен мед. Разбъркайте добре всички продукти и ги прехвърлете в буркан, който можете да затворите плътно. Оставете сместа да престои в продължение на 25 дни.

Всяка сутрин смесвайте 1 с.л. от получения еликсир с 3-4 с.л. кисело мляко. Към сместа добавяйте 1 ч.л. канела и 20 капки спиртен извлек от прополис.

Друга рецепта за високо кръвно на проф. Мермерски

Рецептата на професор Мермерски се състои от чесън, лимони и пчелен мед.

Смесват се 4 лимона, 400 г чесън и се рендосват на ситно с ренде. Към тях се добавя 300 г чист полифлорен пчелен мед и сместа се оставя да престои на тъмно и прохладно място за 25 дни.

След това се приготвя дозата за деня от една чаена лъжица от сместа като се добавя към нея 20 капки спиртна тинктура от пчелен клей, 4 супени лъжици кисело мляко и към тях една чаена лъжичка канела. Разбърква се добре и се взема от тази смес всяка сутрин преди ядене и вечер преди да си легнете да спите.

Професор Мермерски твърди, че тази рецепта е свалила кръвното на пациенти от 170 на 130 единици след употребата й за няколко дни.

Трети лек на Проф. Христо Мермерски:

Едно твърдо сварено яйце се накисва в съд с оцет. Престоява в него 24 часа. Черупката му се напуква и пада сама. После се обелва ципата на яйцето и то се измива, посолява се и се изяжда. На 4-тия ден кръвното на пациента се нормализира напълно.

Рецепта с чесън, мед и домашен ябълков оцет за сваляне на високо кръвно налягане

Опитайте тази много ефикасна домашна рецепта за сваляне на високо кръвно налягане, срещу висок холестерол и затлъстяване. Някои смятат, че това е рецепта-чудо и в нея са включени само полезни природни продукти като чесън, мед и домашен ябълков оцет. Самостоятелно тези три продукта са уникално полезни и всеки би трябвало да ги ползва в менюто си, но в съчетание те направо се превръщат в панацея за сваляне на високо кръвно налягане.


Други подобни ресурси
Фирми:   Медицина и фармация
Стоки:    Здраве и медицина


 
  Снимки от сайта или реклама на "Здраве и медицина"
 
 
  Линкове (връзки) към Високо кръвно налягане
 
W15 Медицина и фармация Фирми Раздел Виж  ~  
W14 Здраве и медицина Стоки Раздел Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Интернет
  Телефон  -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Здраве и медицина  >>>
  Категория: Симптоми и лечение  >>>
  Група: Сърце и кръвоносни съдове
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
Дал мнение Посещения               Коментар
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  201       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/03/18

Google