Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Мнения за посещението на Папата у нас

ПАПАТА У НАС: КАКВО НЕ ЗАБЕЛЯЗАХМЕ

Папата е не само религиозен водач на католиците - един милиард хора по света, но и е един от най-могъщите световни лидери. Ватикана има много силно културно и обществено, следователно и политическо влияние в няколко европейски държави, в цяла Латинска Америка и присъствие чрез своите общности в огромна част от държавите по света.

Затова посланията, направени у нас трябва да се четат и с техния политически подтекст.

Безспорно е, че те са поредна стъпка за формиране на обществено мнение в България за единение в действията на религиите за утвърждаване на общите им ценности или като каза папата в гр. Раковски:

"Монс. Йовчев ме помоли да ви помогна да „гледате с очите на вярата и любовта“. Преди всичко бих искал да ви благодаря затова, че вие помогнахте на мен да видя по-добре и да разбера още по-добре причината, поради която тази земя е била толкова обичана и важна за папа Йоан ХХIII, където Господ подготви онова, което щеше да стане важна стъпка по нашия църковен път. Сред вас се породи това силно приятелство към православните братя, което го тласна по път, способен да създаде толкова желаното и крехко братство между хората и общностите."

Но заедно с това проявите на папата у нас са и поредно политическо послание на Запада към Изтока. Основните акценти в тях бяха притеснението за демографския и морален колапс на една християнска държава, както темата за греховете и за прошката, адресирана пряко към родните елити.

1.
Темата за демографският колапс на България дори беше откроена в повече от половината от словото му с намек за „усилията” на българските елити в този процес:

"Сега, в този исторически момент, 30 години след края на тоталитарния режим, който възпрепятстваше свободата и инициативите, България трябва да се справя с последиците на емиграцията, през последните десетилетия, на повече от два милиона нейни съграждани, напуснали страната в търсене на нови възможности за работа.

В същото време България – както и редица други страни от стария континент – трябва да държи сметка за онова, което може да се нарече нова зима: демографската, паднала като ледена завеса над голяма част от Европа, последица от намаленото доверие в бъдещето. Спадът на ражданията, който се прибавя към интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяването и напускането на много села и градове.

Уважаеми господин Президент,
запознат съм с усилията, с които управниците на страната вече години наред се стремят да създават условия, при които, най-вече младите хора, да не са принудени да емигрират. Бих искал да ви окуража да продължавате по този път, да полагате всякакви усилия за създаване на благоприятни условия, за да могат младежите да инвестират свежата си енергия и да програмират личното си и семейно бъдеще, намирайки в родината си условията, които ще им позволят достоен живот."

2.
На площада беше казано и предупреждение - много актуално за сегашното ни време и действията на някои политически сили у нас:

"Господ знае колко силно е за нас изкушението да се върнем към нещата от преди. Мрежите на Петър, също като лука от Египет в Библията са символ на изкушението от носталгията за миналото, на това да върнем назад нещо, което вече сме оставили. Пред опитите от провала, от скръбта и дори от факта, че нещата не са такива, както се надяваме, се явява винаги едно фино и опасно изкушение, което подтиква към обезсърчение и отчаяние.

Това е психологията на гробницата, оцветяваща всичко с цветовете на примирението, привързвайки ни към сладникавата тъга, която като молец разяжда всяка надежда. Така се развива най-голямата заплаха, която може да се вкорени в лоното на една общност: сивият житейски прагматизъм, в който привидно всичко върви нормално, но в действителност вярата се изчерпва и дегенерира в дребнавост."

3.
Беше отправен и призив към народа, който обаче този народ не дочу:

"Бог изненадва. Господ на изненадите е този, който приканва не само да се изненадваме, а да реализираме изненадващи неща. Господ на изненадата е този, който счупва парализиращата затвореност, връщайки отново дързостта, способна да преодолее подозрението, недоверието и страха, който се крие зад думите: „винаги е правено така“. Да, признавам, че съществуват ситуации и моменти, твърде тежки и несправедливи, но тези хора не остават бездейни, уплашени или, което е още по-лошо, подхранващи чувства на недоверие, на тегоба или неприязън, тъй като тези неща вредят на душата, като отслабват надеждата и пречат на всяко възможно решение.

... Както бе казал папа Йоан ХХIII: „Никога не съм видял песимист, който да е направил нещо добро“. Хубаво е да се знае, че можете да разчитате на една велика преживяна история, но още по-хубаво е да имате съзнанието, че на вас се пада на напишете това, което занапред ще стане."

ГРЕХОВЕ И ЕВЕНТУАЛНА ПРОШКА

В празничната литургия и в град Раковски при церемонията по приемането на първото причастие:
"Изповядвам пред Всемогъщия бог и пред вас, братя и сестри, че много съгреших с мисли, думи, дела и опущения. Господи Исусе, погледни на нашата държава! Нека управниците да работят за истинското благо на всички, гражданите да се отворят за взаимопощ и между нас да царува мир и братство.
... нека грешниците се откажат от злото и всеки човек да изпита радостта от своето опрощение."

На елита беше казано, че смяната на досегашните му политики е наложителна за спасението му - не само в религиозен план. Мисля обаче, че те въобще не разбраха този призив-предупреждение.

_____________________________________Акад. Петър Иванов

ПАПАТА ДОЙДЕ ДА СЕ СБОГУВА С НАС И ДА НИ ИЗПРАТИ НА ОНЯ СВЯТ

Всички у нас се питат защо Папата ни посети, измисляйки си от тъпи по-тъпи конспиративни обяснения: да ни накарал да приемем 1 милион африканци, да ни вкарал в Турската империя, да спасял Баце от падението му, да агитирал за икуменизъм, да ни скарал с Македония, да видел сметката на православието и др.

Според мен Папата дойде в България заради едно единствено нещо - Демографската Смърт На Българската Нация. За разлика от Баце, Доган и агент Иван, по целия свят всички се притесняват, когато един народ с хилядолетна история умира.

Единственото спасение според Папата от националната демографска катастрофа - да приемем имигранти отвън. Подобни становища имат и гербаджиите, разкрачените "учени" от БАН, агент Иван, нашите лични моми Сталинка, Марийка, Катито и др.

На слепия и глухия е ясно, че с тези прости и алчни управници, с тези "учени" и с тези моми, с тези 156 партии, с тези закони, с това правосъдие и с тези нагли крадци на всичко отвсякъде, които въобще не се интересуват от демографския проблем, нищо позитивно по въпроса не е възможно, няма никаква надежда за вътрешна наша активност и за борба за избавление, съдбата на Отечеството ни е обречена на гибел, изчезваме, скоростта е 15 души на час.

Не си мислете, братя, че Папата дойде заради католиците у нас, те са само 0,6% от населението, или да ни проповядва католицизма. Той си знае, че сме(не всички), тъпи атеисти и богохулници вследствие на индоктринирания 7-8 десетилетия комунизъм в душите ни, и тъй ще си умрем, като добичета, без вяра и без любов към Господа и към хората.

Светият отец, братя, дойде да ни спасява, доколкото може. А може би, за последно, да се сбогува с нас, като изчезващи от този свят, и да ни изпрати с молитва на оня свят, към който демографски сме се запътили.

Ама никой не го разбра. От простотия.

Ние го дарихме с... кисело мляко в делва, завързана със сезал, Баце го излъга, че целият народ незнамкаквоситам, а агентите и офицерите на ДС от Светия синод даже отказаха да се помолят заедно с него, като християни, на нашия общ мил Бог за спасението ни.

Колко е тъжно да си прост!

Други подобни ресурси
Фирми:   Администрация
Лица:     Филолог, Литература
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Общество и политика"
 
 
  Линкове (връзки) към Мнения за посещението на Папата у нас
 
W16 Администрация Фирми Раздел Виж  ~  
W40 Филолог, Литература Лица Раздел Виж  ~  
W15 Информация, култура Стоки Раздел Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Григор Лилов
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Общество и политика  >>>
  Категория: Обществени проблеми  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  95       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   09/05/19

Google