Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Винен туризъм в България

Винените туристи посещават малки хотели към винените комплекси като дегустират вино и наблюдават процеса на производството му и похапвайки гурме.

Годишно винените туристи в България са около 55 000 души. Чужденците са около 7000 и са основно от Великобритания, Германия, скандинавките страни и Русия. От съседките ни да се насладят на българските вина идват македонци, гърци и сърби.

В страната има 143 изби със зали за дегустация и над 50 шата - малки хотели към винени комплекси. Едноседмичен винен тур излиза около 350 - 750 евро, като този тип туристи на ден харчат допълнително още между 110 и 250 лева. Това са гурме туристи, които искат да опитат не само елитни вина, но и деликатеси.

Виненият туризъм няма сезонност, защото в края на годината и в началото й обикновено има тематични изложения, които се превръщат в притегателен център за любителите да работят, почивайки. Този вид туризъм съпътства редица конференции и по други теми.

Най-активен за този вид туризъм е летният сезон, като популярните тогава дестинации са винарските изби в Поморие и Евксиноград. Във вътрешността на страната винените дестинации са Мелник, Сандански, Пазарджик, Пловдив, Хасково и също Видин, Русе, Търговище, Поморие, Бяла, които са притегателни за желаещите да усетят вкуса на регионалните вина.

Винените турове започват разцвета си след 2001 г., когато са създадени няколко тематични клъстери и са развити лъчове за винен туризъм. Европейските средства в нови лозови масиви и шата в различни части на страната също допринасят за популяризирането на този туризъм.

Виното, освен приходи за туризма, има съществен дял в икономиката на страната. Последни данни на Националния статистически институт показват, че в България през 2015 г. е имало 204 предприятия за винопроизводство. Винените сортове лозя са на обща площ близо 60 000 хектара. През 2015 г. са били произведени 136 596 хил. литра вино, а заетите в сектора са 3500 души.

Други подобни ресурси
Фирми:   Туризъм
Лица:     Външ.търговия
Стоки:    Туризъм. курорти


 
  Снимки от сайта или реклама на "Туризъм, Курорти"
 
 
Линкове към Винен туризъм в България
 
W76577 Утвърди се нова каста Български туристи Туризъм, Курорти Dir.bg Виж  ~  
W76579 11 романтични идеи за винен туризъм в България Туризъм, Курорти economy.bg Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Васил Методиев
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Туризъм, Курорти  >>>
  Категория: Винен туризъм  >>>
  Група:
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  268       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   05/08/19

Google