Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Как да изградите стабилен поток пасивна доходност

Инвестициите в акции, които изплащат дивиденти, е една от най-често практикуваните инвестиционни стратегии на световните фондови пазари. Този инвестиционен подход е много удобен за инвеститори, които искат да изградят поток от пасивна доходност към своя портфейл.

В тази статия ще получите отговор на повечето Ваши въпроси, свързани с инвестициите в акции с дивиденти.

Какво е дивидент?

Дивидент е изплащане на част от печалбата на публично търгувана компания и се полага на акционери на компанията, отговарящи на определени условия.

Не всички компании изплащат дивидент. Обикновено бордът на директорите на дадена компания определя дали ще практикува изплащане на дивиденти на акционерите и на коя част от тях.

В повечето случаи дивиденти се изплащат на месечна, тримесечна или на годишна база и са под формата парични плащания. Въпреки това дивидент може да бъде изплатен и под формата на акции или друго имущество.

Освен компании изплащане на дивиденти практикуват още:

- Взаимни фондове
- Борсово търгувани фондове (ETF-и)

На практика дивидентът е награда, която се изплаща на акционерите на дадена компания или инвестиционен фонд за това, че те са вложили свой капитал.

Кои компании дават дивиденти?

Преди да дадем точен отговор на въпроса кои компании дават дивиденти, е добре да разгледаме какви са различните видове акции:

- Акции с растеж
- Акции със стойност
- Акции с дивидент

Kакво представлява всеки вид акции?

Акции с растеж са акции на компании, от които се очаква да нарастват по-бързо от средното за пазара. В повечето случаи тези акции не практикуват изплащане на дивиденти, тъй като обикновено искат да реинвестират по-голямата част от печалбите си, за да ускорят растежа си в краткосрочен план.

Акциите със стойност се търгуват на по-ниска цена, отколкото предполагат фундаментите на компанията като дивиденти, печалби, продажби и т.н. Това ги прави особено привлекателни за инвеститорите, търсещи стойност.

Акции с дивиденти са акции на компании, които изплащат редовни дивиденти на своите инвеститори. Тези акции с дивиденти често са на утвърдени компании, които водят политика за разпределяне на печалбите обратно към акционерите.

Дивидентни акции

По-големите установени на пазара компании, които има по-лесно предвидими печалби, често разпределят най-големи дивиденти от акции. Тези компании са склонни на редовно изплащане на дивиденти, тъй като се стремят да максимизират печалбите за акционерите по начин, който се различава от естествения растеж на цената на акциите.

Компании от следните сектори най-често практикуват разпределения на дивидент:

- Суровини
- Петрол и газ
- Банки и финанси
- Здравеопазване и фармацевтика
- Комунални услуги
- Продукти от първа необходимост
- Компаниите, структурирани като командитни дружества
- Тръстове за инвестиции в недвижими имоти (REITs)

Редовно разпределение на дивидент може да се срещне и при различните видове фондове, ако това съответства на техните инвестиционни цели.

Най-общо, по-новите и бързоразвиващи се компании не изплащат големи дивиденти. Причината е проста - много компании смятат, че ще използват по най-добрия начин печалбите си, като ги реинвестират в бизнеса си и стимулират по-нататъшен растеж.

От друга страна, компаниите, които са узрели и за които не е необходимо да харчат голяма част от капитала, който генерират за разрастване на бизнеса си, имат два основни начина да върнат капитал при акционерите - дивидент или обратно изкупуване на акции.

Много акции с дивиденти използват комбинация от двете. Тъй като дивидентните акции обикновено са зрели и печеливши компании, те обикновено преживяват рецесиите и сривовете по-добре от акциите без дивидент и също така са по-малко волатилни.

Акциите на растежа в повечето случаи не предлагат доходност от дивиденти или ако предлагат, тя далеч не е толкова атрактивна, колкото повечето дивидентни акции.

Изплащане на дивиденти

Ако дадена компания има печалба и реши да изплати дивидент на обикновените акционери, се обявява сумата и датата на изплащане. Обикновено в САЩ компаниите планират изплащане на дивиденти на всеки три месеца, след като бъде приключен отчетът за приходите и бордът на директорите се срещне, за да преразгледа финансовите резултати.

В други случаи изплащането на дивиденти може да е веднъж годишно. Този метод е по-често използван от европейските компании.

В повечето случаи сумата, получена от изплащане на дивиденти, подлежи на данък дивидент. Този данък дивидент трябва да бъде платен независимо от формата на разпределение на дивидент.

Процедура по изплащане на дивиденти

Когато от дадена компания обявят изплащане на дивиденти, акционерите се уведомяват чрез прессъобщение и информацията обикновено се разпространява чрез финансовите медии. Това е първа стъпка в процедурата по начисляване на дивидент и се нарича дата на деклариране.

Ето всички важни дати, които трябва да запомните, когато получавате дивиденти от акции:

- Дата на деклариране (Record date) - анонсиране изплащането на дивидент.
- Екс-дивидентна дата (Ex-dividend date) - акцията вече се търгува без дивидент.
- Дата на записване (Record date) - записване на всички инвеститори с права на дивидент.
- Дата на изплащане (Payment date) - дата за изплащане на дивидент.

На датата за изплащане компанията депозира средствата на акционерите в депозитар. Следват плащанията в брой, които стават чрез инвестиционни посредници (брокери) по целия свят. Тези брокери спомагат инвеститорите да получат в своя дивидент от акции на дадена компания.

Защо да инвестирате в акции с дивиденти?

Независимо дали Вашите цели са да генерирате доходност или да изградите състояние в дългосрочен план, покупката на акции с дивиденти може да бъде прекрасна инвестиционна стратегия. Това се дължи на двустранния начин, по който инвестирането в дивидентни компании възнаграждава инвеститорите:

- Периодично начисляване на дивидент
- Капиталови печалби при покачване на цената на акциите

Следователно, независимо дали цената на акциите се увеличава или намалява, Вие имате гарантирана доходност от дивидент.

Красотата на акциите с дивиденти е, че част от възвръщаемостта Ви включва предвидими плащания на дивиденти.

Въпреки това не всички акции с дивиденти могат да поддържат плащанията към инвеститорите във всяка икономическа среда. Това бе демонстрирано съвсем скоро при пандемията от Covid-19, която принуди част от компаниите, които изплащат дивиденти, да намалят плащанията към инвеститорите или да ги премахнат изцяло.

Комбинирайте това получаване на дивиденти от акции с потенциал за ръст на цената на акциите (капиталови печалби), тъй като по този начин може да получите по-добра възвръщаемост и да "победите пазара".

Освен това инвестициите в акции с дивиденти може да спомогне за диверсификацията на Вашето портфолио от акции.

7 показателя, по които да изберете точните акции с дивиденти?

Дивидентите са част от печалбата на компания, която се изплаща на отговарящите на условията акционери на месечна, тримесечна или годишна база. Като цяло способността на компанията да изплаща дивиденти е знак за добро корпоративно здраве.

Все пак преди да купите дивидентна акция, е важно да знаете как да я оцените. Споменатите по-долу показатели могат да Ви помогнат да разберете какъв дивидент може да очаквате, колко сигурно е това изплащане на дивиденти и най-важното - как да видите опасностите.

- Дивидентна доходност
- Коефициент на изплащане
- Коефициент на изплащане на паричен дивидент
- Обща възвръщаемост
- Печалба на акция
- Съотношение цена / печалба
- Придобивания или органичен растеж

Как да започнете инвестиции в акции с дивиденти?

За да започнете инвестиции в дивиденти акции, трябва да направите следните стъпки:

- Изберете инвестиционен посредник
- Отворете си сметка за търговия с акции
- Изтеглете платформа за търговия с акции
- Намерете избраната от Вас акция и я купете

Други подобни ресурси
Фирми:   Търговия
Лица:     Дизайн
Стоки:    Услуги


 
  Снимки от сайта или реклама на "Бизнес и търговия"
 
 
Линкове към Как да изградите стабилен поток пасивна доходност
 
W83760 Как да изградите стабилен поток от пасивна доходност? Източник News.bg
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Бизнес и търговия  >>>
  Категория: Консултации  >>>
  Група:
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  130       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   27/07/20

Google