Ресурсбук България. Данни за избран сайт

 

Социалните мрежи са пропити с токсична информация

Проникването на лъжлива пропаганда през социалните мрежи е лавинообразно - първо сякаш беше глупостта с "норвежките влакове", които ще отнасят отвлечени от родителите им деца, после отричането на пандемията от COVID-19 и ползата от ваксините, сега втълпяването, че Русия освобождава Украйна от нацисти и отричането на бедствието, сполетяло украински народ. Какви са Вашите наблюдения?

- През изминалите няколко години ситуацията дееволюира впечатляващо. Глупостите с "норвежките влакове" основно се развиваха в няколко групи в социалните мрежи и в крайна сметка вълнуваха относително малка (но много шумна група активисти). Сега алтернативните наративи, свързани с коронавируса и с ваксините и от скоро проруските опорни точки относно конфликта в Украйна, бързо напуснаха социалките и пропиха всички ниши на обществото ни. Чуват се от разговорите на съседната маса в заведенията, повтарят се разговори между колеги, постоянно се въртят в почти всички видове медии (включително държавните) и са част от гръмки декларации от трибуната на Народното събрание.

Това потресаващо развитие не е случайно. То се дължи, от една страна, на упорит труд от страна на много сръчни пропагандчици и, от друга, на характеристиките на българската информационна среда, които я правят идеална за отглеждане и прокарване на дезинформационни и пропагандни наративи.

Това са най-вече комбинацията от високо използване на социални мрежи, ниска медийна грамотност и (до голяма степен заслуженото) ниско доверие на хората във всякакви официални наративи и традиционни медии. Затова не трябва да се изненадваме от успеха, с който пропагандчиците си постигат целите, и не бива да очакваме ситуацията да се промени много в близкото бъдеще.

Други подобни ресурси
Фирми:   Информация, Реклама
Лица:     Образование
Стоки:    Комуникации
Сайтове: Интернет пазар


 
  Снимки от сайта или реклама на "Интернет ресурси"
 
 
  Линкове към Социалните мрежи са пропити с токсична информация
 
W100634 Никола Тулечки: Всички социални мрежи са пропити от токсична информация и пропаганда Dnevnik.bg
  Манипулации с линковете
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Никола Тулечки
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Интернет ресурси  >>>
  Категория: Социални мрежи  >>>
  Група:
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  605       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   15/03/22

Google