Ресурсбук България. Данни за избран сайт

 

Mastodon: Социалната мрежа - алтернатива на Туитър

Насред безпорядъка, който настана в социалната мрежа "Туитър", откакто най-богатият човек в света пое контрола над нея миналата седмица, новата мрежа Mastodon, децентрализирана, отворена алтернатива, бе залята от нови потребители.

"Птицата е свободна", написа в "Туитър" магнатът Илон Мъск, когато завърши придобиването на компанията за 44 милиарда долара. Но много защитници на свободата на словото реагираха с ужас на перспективата световният "градски площад" да бъде контролиран от един човек и започнаха да търсят други възможности.

В по-голямата си част Mastodon прилича на "Туитър", с хаштагове, кратки политически коментари и технологични закачки, които се борят за пространство със снимки на котки.

Но докато "Туитър" и "Фейсбук" се контролират от една компания, Mastodon е инсталиран на хиляди компютърни сървъри, до голяма степен управлявани от администратори доброволци, които обединяват системите си.

Хората разменят публикации и линкове с други на собствения си сървър - или "инстанция" на Mastodon - и също, почти толкова лесно, с потребители на други сървъри в разрастващата се мрежа.

Плод на шестте години работа на Юджийн Рочко, млад германски програмист, платформата Mastodon е родена от желанието му да създаде обществена сфера, която е извън контрола на една компания. Тази работа започва да се отплаща.

"Днес достигнахме 1 028 362 активни потребители в мрежата на месец", "туутна" (версията на Mastodon на "туитна") Рочко в понеделник.

Това все още е малко в сравнение с утвърдените му съперници. "Туитър" отчита 238 милиона активни потребители дневно през второто тримесечие на 2022 г. "Фейсбук" заяви, че има 1.98 милиарда активни потребители дневно към третото тримесечие. Но скокът на потребителите на Mastodon за няколко дни е изумителен.

Преди Мъск да завърши придобиването на "Туитър" на 27 октомври, ръстът на Mastodon беше средно 60-80 нови потребители на час, според акаунта Mastodon Users. Той показа 3568 нови регистрации за един час в понеделник сутринта.

Рочко постави началото на Mastodon през 2016 г., когато се разпространяваха слухове, че основателят на PayPal и съюзник на Мъск Питър Тийл иска да купи "Туитър".

"Десен милиардер щеше да купи де факто обществена компания, която не е обществена, каза Рочко пред "Ройтерс" по-рано тази година. Наистина е важно да имаме тази глобална комуникационна платформа, където можете да научите какво се случва по света и да разговаряте с приятелите си. Защо това се контролира от една компания?"

Туутове и инстанции

Има много други социални мрежи, готови да приветстват всяко бягство от "Туитър" от "ТикТок до "Дискорд", приложение за чат, което сега е популярно далеч отвъд първоначалния си кръг от геймъри.

Защитниците на Mastodon казват, че неговият децентрализиран подход го прави фундаментално различен: вместо да отиде до централно предоставената услуга на "Туитър", всеки потребител може да избере свой собствен доставчик или дори да стартира свой собствен сървър.

Нито една компания или човек не може да се наложи върху цялата система или да я затвори. Ако се появи екстремистки глас с техния собствен сървър, казват защитници на платформата, ще бъде достатъчно лесно за други сървъри да прекъснат връзките си с него, оставяйки акаунта да говори със собствената си намаляваща група от последователи и потребители.

Този подход има и недостатъци - за потребителите е по-трудно да намерят последователи в бързо и хаотично разрастващата се мрежа, отколкото в централно администрирания "Туитър" или пък във "Фейсбук". Но растящата група от поддръжници казва, че въпреки това предимствата са повече от недостатъците.

Рочко, чиято фондация Mastodon работи с оскъден бюджет от групово финансиране, допълнен със скромен грант от Европейската комисия, намери особено възприемчива публика сред европейските регулатори, загрижени за поверителността.

Германският комисар по защита на данните води кампания, за да накара правителствените органи да затворят своите страници във "Фейсбук", тъй като според него няма начин да се хоства страница там, която да отговаря на европейските закони за поверителност.

Властите трябва да се преместят в Mastodon, казва той. Европейската комисия също така поддържа сървър, от който органите на ЕС могат да бъдат чути.

"Не трябва да се изпраща ексклузивна информация през правно съмнителна платформа", каза комисарят по данните Улрих Келбер по-рано тази година.

За Рочко, единственият служител на пълен работен ден в проекта, който програмира в дома си в малко градче в източна Германия за скромната заплата от 2400 евро на месец, работата продължава.

"Ще ми повярвате ли, ако ви кажа, че съм изключително уморен", написа той в неделя.

Други подобни ресурси
Фирми:   Информация, Реклама
Лица:     Образование
Стоки:    Комуникации
Сайтове: Интернет пазар


 
  Снимки от сайта или реклама на "Интернет ресурси"
 
 
  Линкове към Mastodon: Социалната мрежа - алтернатива на Туитър
 
W105168 Mastodon: Социалната мрежа - алтернатива на Туитър Източник Dnevnik.bg
  Манипулации с линковете
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Интернет ресурси  >>>
  Категория: Социални мрежи  >>>
  Група:
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  288       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   10/11/22

Google