Ресурсбук България. Данни за избран сайт

 

Петте космически мисии на 2023

Изминалата година беше наситена в космическите изследвания: сред успехите ѝ са завършването на мисията Artemis 1 на НАСА (най-накрая), старта на космическия телескоп "Джеймс Уеб" и завършването на китайската космическа станция Tiangong.

2023 г. ще бъде още една натоварена година. Ето пет от най-вълнуващите мисии, които да очаквате.

През април Европейската космическа агенция (ESA) ще изстреля Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) - първата специализирана роботизирана мисия в Европа до Юпитер. Juice трябва да достигне планетата през юли 2031 г., след като извърши невероятен полет през Слънчевата система. Мисията ще влезе в орбита около Юпитер и ще извърши многобройни прелитания около големите му ледени луни: Европа, Ганимед и Калисто.

След четири години лунни прелитания Juice ще влезе в орбита около Ганимед, най-голямата луна в Слънчевата система, и ще се превърне в първия космически кораб, достигащ орбита около луната на друга планета. Ледените луни на Юпитер са интересни, тъй като се смята, че всички те съдържат океани от течна вода под замръзналата повърхност. Европа, по-специално, се смята за едно от най-вероятните местообитания в Слънчевата система за извънземен живот.

Juice ще бъде оборудван с десет научни инструмента, включително радар, проникващ в леда, за изследване на вътрешните океани. Това използване на радар е практическа първа стъпка в картографирането на подповърхностните океани и проправя пътя за по-екзотични бъдещи мисии, включващи подводни апарати - някои от които вече са предложени. Прозорецът за стартиране е от 5 април до 25 април.

Първият орбитален тестов полет на свръхтежкия космически кораб Starship се очаква да се случи в началото на 2023 г. Starship ще бъде най-големият космически кораб, способен да превозва хора от Земята до дестинации в космоса (Международната космическа станция е по-голяма, но е сглобена в космоса). Това ще бъде най-мощната ракета-носител, която някога е летяла, способна да издигне 100 тона товар до ниска околоземна орбита.

Starship е общото име за двукомпонентна система, състояща се от космическия кораб Starship (който носи екипажа и товара) и ракетата Super Heavy. Ракетният компонент ще издигне Starship до около 65 км надморска височина, преди да се отдели и да се върне на Земята при контролирано кацане. След това горният компонент Starship ще използва собствените си двигатели, за да изкара останалата част от пътя до орбита.

Няколко кратки тестови полета на частта от системата Starship са направени с различна степен на успех. Но предстоящият полет ще бъде първият път, когато цялата система ще бъде използвана за достигане на космоса като едно. Първоначално този първи орбитален полет трябваше да бъде през септември 2022 г., но беше отлаган няколко пъти.

Дългоочакваният проект dearMoon, който ще отведе членове на обществеността на шестдневно пътуване около Луната и обратно, трябва да бъде пуснат на борда на Starship и първоначално бе планиран за 2023 г. Точната дата ще зависи от успешния тест на Starship, но е се очаква от 2018 г. Това ще бъде първото истинско изстрелване в дълбокия космос.

Състезание, финансирано от бизнес предприемача Юсаку Маезава, бе организирано за избора на осем членове на обществеността (и неизвестен брой членове на екипажа), които да се присъединят към Маезава по време на пътуването - като за всички е платено. Победителите и използваните критерии не са оповестени, макар да се подозира, че гостите може да са утвърдени или амбициозни артисти.

Тази мисия ще отбележи голяма промяна в начина, по който мислим за космоса, тъй като преди това само астронавти, избрани по невероятно строги критерии, са можели да отидат в дълбокия космос (забележка: не броим кратките 10-минутни преходи до 100 км). Едно пълно пътуване от няколко дни крие изключителни рискове, както по отношение на здравето, така и по отношение на инженерството.

Успехът или провалът на мисията dearMoon може да повлияе на това дали туризъм в дълбокия космос ще се превърне в следващия голям хит, или отново ще стане несбъдната мечта.

Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security - Regolith Explorer (OSIRIS-REx), е мисия на НАСА до близкия до Земята астероид Бену. Ключова цел на тази роботизирана мисия беше да се получат проби от Бену и да се върнат на Земята за анализ.

OSIRIS-REx сега бързо се връща на Земята с до един килограм ценни проби от астероиди, съхранявани на борда. Ако всичко върви добре, капсулата ще се отдели от космическия кораб, ще навлезе в земната атмосфера и осъществи меко кацане с парашут в пустините на Юта на 24 септември. Връщане на проби от астероиди е било постигнато само веднъж досега, от мисията Hayabusa 2 на Японската космическа агенция през 2020 г.

Бену е свят с приблизително диамантена форма с размер само половин километър, но има много интересни характеристики. Смята се, че се е откъснал от много по-голям астероид през първите 10 млн. години на Слънчевата система. Някои от минералите, открити в него, са били променени от вода, а това предполага, че древното родителско тяло на Бену е разполагало с вода в течно състояние.

Освен това има изобилие от благородни метали, включително злато и платина. И накрая, Бену е класифициран като потенциално опасен обект с (много) малка възможност за въздействие върху Земята през следващия век.

Skyroot Aerospace, която успешно изстреля своята ракета Vikram-S през ноември 2022 г., скоро ще стане първата частна индийска компания, изстреляла сателит.

Самата ракета достигна 90 км височина, разстояние, което ще трябва да бъде подобрено, за да изведе група от сателити в орбита. Първото сателитно изстрелване на Skyroot е планирано за 2023 г., като целта е да се подбият разходите на частните конкуренти за изстрелване в космоса, с произвеждане на ракети с 3D принтиране за броени дни. При успех това може да осигури и маршрут за по-евтино стартиране на научни мисии и да позволи по-бърз темп на изследване.

Други подобни ресурси
Фирми:   Обучение / курсове
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Наука и образование"
 
 
Линкове към Петте космически мисии на 2023
 
W106589 Петте космически мисии на 2023 Източник Dnevnik.bg
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Наука и образование  >>>
  Категория: Космос  >>>
  Група:
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  232       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   04/01/23

Google