Ресурсбук България. Данни за избран сайт

 

Ние, богомилите

Датчанинът Ян Оструп каза: "Всичко, което всъщност трябваше да прочета, за да разбера българската народопсихология, беше онази страничка за богомилите. Сега вече сте ми ясни - вие сте богомили".

В една история на България от английски автор пише за богомилите: "Богомилите удовлетворявали духовния глад сред селяните. Неотдавна покръстените в християнството изпитвали нужда от обяснения за увеличаващите се тежки условия, в които се намирали. Тъй като богомилството до голяма степен било реакция на натрупващия се социален натиск, то в трудни времена неговата популярност растяла. Разбираемо е: в такива времена било по-лесно от всякога да повярваш, че временният свят е изцяло създаден от Злото".

"Богомилството било несправедливо посочвано като причина за почти всички злини, които сполетявали средновековна България. Но богомилите, обявявайки всички институции за непоправимо зло, всъщност порицавали всеки опит да се подобрят тези институции като неуместен. По тази причина богомилството било в същността си негативно и не станало причина за възникване на движение за промяна или за натиск, нито пък стимулирало творческо-интелектуална революция, каквато противопоставянето на католицизма предизвикало на Запад".

Ха! Институциите като непоправимо Зло! Не сме го значи мислили само ние през последните 33 и предишните 45, а и богомилите преди много векове. И понеже са непоправимо зло, няма смисъл да се напъваме да ги поправяме. Не си струва да полагаме усилия да ги подобряваме, ако по природа са непоправими. А когато повечето хора мислят така, не се очаква на такова място да се роди съпротивителна сила - нито революционна, която да помете докаралите до такова дередже институциите, нито постоянен граждански натиск, под който институциите с всеки ден да си вършат все по-добре работата.

Заключението е направено за оня мрачен век от Средновековието, но не е ли и сега така? И как това се връзва с представата ни, че сме много умни, но имахме за 12 години водач, от когото сме чували, че "когато си прост е лесно". Когато си прост, това ти спестява много усилия - да учиш, да запомняш, да съобразяваш, да размишляваш, ти си прост и всичко това ти е простено, по тия места не си струва да си умен. В крайна сметка каква е истината: тук е умно място с умни хора или тук е умно да си прост?

"Негативни сте като богомилите - казваше по онова време Ян - и като тях сте дуалистични." Развили сме тоест онази богомилска доктрина, според която целият материален свят е направен от Дявола, а само човешката душа от Бога. Тялото е материално, то принадлежи на Дявола, душата е Божия, ето ти го дуалистичния човек.

Имаме си образи за външна и образи за вътрешна употреба - навън преувеличено умни, вътре практично прости. Имаме си двойни стандарти - за свои и за чужди, за законност, за справедливост, за всичко общо взето. Имаме различни изисквания към опаковката и към съдържанието - опаковката трябва да е безупречна, съдържанието както дойде.

Можем действително да вършим работа, а можем и да имитираме, че вършим работа. Във второто сме гросмайстори. До такава степен ни изкушава този майсторлък, че дори свършването на работата да отнема по-малко усилия от имитирането, пак имитацията ни привлича. Имаме едно мнение, но печелившо е друго, затова него споделяме. Уважаваме мъртвите, но не можем да си подредим гробищата така, че да не изглеждат като срамно, запуснато място. И хората уважаваме и оценяваме, но само след като умрат. Винаги и така, и иначе, ту така, ту иначе. Работата винаги недоправена, обещанието бързо забравено.

На това навява поредната новина за България, която дойде отвън. Бедната България спасила тайно Украйна с оръжия - това е новината. Това научаваме, след като две години бяхме уверявани, че нито едно българско куршумче не напуска страната заради Украйна.

И защо тайно, а не явно - скочиха онези, които не одобриха или пък завидяха. Ами по най-простата възможна причина: защото явно нямаше да може. Ако ставаше явно, тогава БСП щеше в угода на своите избиратели да развали коалиционното управление и тогава нямаше да е възможно изобщо. Нали си спомняте: тук е най-умно да си прост. Или още по-добре: тук е най-умно да се правиш на прост.

Трябва да е завъртяно, трябва да даваш ляв мигач, а да завиваш надясно, трябва да вземаш цигулката на властта с лявата ръка, но да свириш с дясната. Трябва да е дуалистично, трябва да е богомилско. Нещо като това да си завършил Харвард, но да те наричат Простото. И така, правейки се на прост, да надхитриш всички. А изглеждаше, че тези момчета не са нашенчета, не са тукашни. Съвсем за тук са си, съвсем за нас са си.

Други подобни ресурси
Фирми:   Администрация
Лица:     Филолог, Литература
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Общество и политика"
 
 
Линкове към Ние, богомилите
 
W107111 Ние, богомилите Източник Веселина Седларска
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Веселина Седларска
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Общество и политика  >>>
  Категория: България и българите  >>>
  Група:
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  76       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   22/01/23

Google