Ресурсбук България. Данни за избран сайт

 

Русия изстреля първата си мисия до Луната от 50 г.

Русия изстреля първия си кораб за Луната от 47 години, за да опита първото меко кацане на южния полюс. "Луна-25" е и първата мисия до естествения спътник на Земята в историята на съвременна Русия.

Полетът би трябвало да продължи пет дни и половина. Целта е да бъде изпратена автоматична сонда за изследвания в района на южния полюс.

Модулът, който ще кацне, трябва да изследва вътрешната структура и да проучи природните ресурси, включително водата, и въздействието върху повърхността на Луната на космическите лъчи и електромагнитната радиация.

Други подобни ресурси
Фирми:   Обучение / курсове
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Наука и образование"
 
 
Линкове към Русия изстреля първата си мисия до Луната от 50 г.
 
W110715 Русия изстреля първата си мисия до Луната от 50 години Източник Dnevnik.bg
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Наука и образование  >>>
  Категория: Космос  >>>
  Група: Луна
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Русия изстреля първата си мисия до Луната от 50 години    
__ 1 __

11/08/23
22:21:11
 Луна-25 достигна орбитата си, кацането е насрочено за 21 август    
__ 2 __

17/08/23
14:18:48
Автоматичният космически апарат "Луна-25" навлезе в орбитата на Луната в сряда - голяма стъпка към амбицията на Русия да бъде първата държава, която ще осъществи кацане на южния полюс на Луната в търсене на замръзнала вода.

"Луна-25", който беше изстрелян миналия петък, навлезе в орбитата на Луната в 11:57 ч. (московско и българско време).

Tо е осигурено от две включвания на задвижващата система на автоматичната станция - от коригиращ спирачен двигател, продължило продължи 243 секунди и още 76 сек от двигателите за меко кацане.

Корабът ще обиколи Луната за около 5 дни, след което ще промени курса за меко кацане на южния полюс на Луната. То е планирано за 21 август в района на кратера Богуславски.

Индийският "Чандраяан-3", който навлезе в орбитата на Луната по-рано този месец също ще опита приземяване на южния полюс на Луната на 23 август. Индийската организация за космически изследвания съобщи в сряда, че станцията е завършила маневрите в окололунна орбита и се подготвя за отделянето на задвижващия и отделящия модул - последният етап преди кацането.

Целта на "Луна-25" е да работи една година на южния полюс, където учени от НАСА и други космически агенции през последните години откриха следи от замръзнала вода в кратерите.

Наличието на вода на Луната би позволило използването на лунните ресурси, тъй като ще позволи на хората по-дълъг престой на спътника на Земята.

 С руския апарат Луна 25 се е случила непредвидена ситуация    
__ 3 __

20/08/23
23:23:04
Първата руска мисия до Луната и първата след полета на съветския апарат "Луна 24" през 1976 г. има проблем. Според кратко съобщение на "Роскосмос" е настъпила "непредвидена ситуация", която в момента специалистите анализират.

"Днес, в съответствие с програмата на полета на "Луна 25", в 1":10 часа бе подаден импулс за преминаване на станцията в орбита преди спускане. В ход на изпълнене на операцията на борда на автоматичната станция се случи непредвидена ситуация, което не позволи да се изпълни маневрата със зададените параметри", се казва в съобщението.

Няма допълнение дали от това е поставена под въпрос цялата мисия.

Главната особеност на "Луна 25" е, че спускаем апарат трябва да кацне в район, близък до южния полюс, където се предполага, че под повърхността са се съхранили донесени от метеорити вода и други вещества. Изследването им, ако се стигне до тях, ще е първото в историята на полетите до Луната.

 Заради 43 секунди повече - Роскосмос обясни защо се разби Луна-25    
__ 4 __

22/08/23
12:11:18

Двигателят на "Луна-25" не се е изключил навреме - работил е 127 секунди, вместо 84." Така ръководителят на "Роскосмос" обясни случилото се в събота и довело да разбиването на апарата в лунната повърхност.

Според Юрий Борисов заради това последната маневра е изкарала комплекса от нужната орбита и той е паднал.

Управлението на полета е имало контакт с апарата през цялото време - от командата за включване на двигателя в 14:10 до 14:59 часа московско време на 19 август.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  274       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   11/08/23

Google