Пчелни продукти
ПЧЕЛЕН МЕД
Пчелният мед е продукт от дейността на медоносната пчела. Той има следния химичен състав:
Въглехидрати – представени са главно монозахаридите – фруктоза и глюкоза, които са до 85%, захарозата е до 5% в нектарния и до 10% в мановия мед. Колкото по-висок е процентът на глюкозата и фруктозата, толкова по-качествен е медът. Освен монозахариди, в меда има и около 20 по-висши захариди и тризахариди;
Вода - между 13,50% и 20%;
Минерални вещества – светлите видове съдържат до 0,35% минерални вещества и микроелементи, докато по-тъмните видове мед и особено при мановия мед до 0,85%;
Ензими – те регулират биохимичните процеси в живите организми. При качествените, необработвани топлинно медове, диастазното число е минимум 8. Колкото по-високо е диастазното число, толкова по-добър като биологичен продукт е медът;
Органични киселини – ябълчена, оксалова, лимонена, винена, млечна и др.
Белтъци и азотни вещества – в много малки количества от 0,3% до 0,5%;
Витамини – в зависимост от вида на растенията, от които е събиран нектара, биогенни стимулатори, етерични и ароматични вещвства, флавоноиди и др.
ПЧЕЛЕН ВОСЪК
Пчелният восък е пчелен продукт, получаван в резултат от функционирането на восъкоотделителните жлези на пчелата.
Той няма хранителни качества, но е незаменим за употреба във фармацията, козметиката, природолечението и пр.
Пчелите произвеждат восък при наличието на достатъчно нектар и цветен прашец.
Восъкът има почти бял цвят, когато се отделя от восъчните жлези на пчелата.
При изграждането на восъчните пити той преминава в лекожълтеникав цвят и колкото повече е употребявана восъчната пита, цветът й става все по-тъмен.
Пчелният восък има приятен аромат, безвкусен е при консумация, топи се при температура 63-65°С, по-лек е от водата.
Основните качества на пчелния восък са свързани с неговите физични и химични свойства:
- способност да акумулира топлина и много бавно да я отдава – подчертано протививъзпалителен и подобряваш кръвообръщението процес;
- антибиотично и антимикробно въздействие;
- регенеративно въздействие върху болните клетки и тъкани;
- омекотително въздействие и като следствие подобряване на тургура на кожата, премахване на бръчки.
ПРОПОЛИС
Понятието прополис има гръцки произход и означава защита на града (крепостта).
Този пчелен продукт е с уникални качества, както за живота в пчелния кошер, така и при приложение в медицината.
Пчелите го използват като балсамиращо вещество, като дезинфектант, подходящ и за обеззаразяване на въздуха в кошера.
Прополисът е смолисто вещество, с кафяво-зеленикав цвят, до златистожълто.
Има приятен мирис на смоли, мед, восък, възгорчив и доста лютив вкус.
От продължително съхранение цветът на прополиса потъмнява.
При температура над 15°С представлява пластична маса, но при температура под 15°С става крехък, ронлив и може лесно да се стрива на прах.
Прополисът се разтваря слабо във вода и по-добре в органични разтворители. Разтворимостта му в етилов алкохол е до 70-80%.
ЦВЕТЕН ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ
Цветният прашец, който пчелите събират от тичинките на цветовете на растенията представлява т.н. цветен пчелен прашец.
Могат да бъдат разграничени 3 типа прашец:
- прашец от цветовете, събиран без участие на пчелите;
- тичинков прашец, събиран от пчелите и донасян в килийките на пчелните пити;
- прашец, примесен с ензими и секрети от пчелите, претърпял млечно-кисела ферментация и запечатан с мед (перга) във восъчните килийки.
Цветният прашец е много богат на белтъчини, в различно съотношение, ензими, витамини, пробиотици, минерални вещества и др.
Получаване и съхранение:
- ръчно събиране на цветния прашец – рядко се практикува, но полученият прашец е с най-голямо съдържание на белтъчини – до 40%;
- чрез прашецоуловители – най-разпространен начин. След отнемането на прашеца се извършва технологично изсушаване до около 10-12% водно съдържание.
Цветният прашец има по-къс срок на запазване на хранителните и лечебни качества.
Счита се, че при правилно съхранение до 6 месеца ценните качества на прашеца могат да бъдат съхранени.
Колкото повече време минава, толкова повече от ценните съставки деградират, ферментират и се губят.
След около 2 години цветният прашец става безполезен!
За трайно съхранение в посочените по-горе граници се използват три начина:
- съхранение в полиетиленови пликове, вакуумирани и обеззаразени, при температура под 4-10°С;
- смесват се еднакви части мед и прашец и се затварят плътно в стъклени буркани;
- смесва се прашец и захар в равни количества и плътно затворени се съхраняват на сухо и хладно място.
ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ
Пчелното млечице е гъсто пастообразно, кремаво-бяло на цвят, със специфичен аромат, при опитване има слабокисел вкус със сладникава жилка.
Има киселинен характер, разтваря се във вода, но има по-висока плътност от водата.
Съставът на пчелното млечице по своето богатство е несравним с подобни продукти в животинския свят.
В него са включени белтъци, аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, ензими, микроелементи и др., всичко, което е нужно за развитието на живия организъм.
ПЧЕЛНА ОТРОВА
Пчелната отрова се произвежда от специален апарат, разположен на края на коремчето на пчелите работнички.
Ужилването носи болка и зачервяване на мястото, както и оток с различна големина, в зависимост от изработения имунитет на ужиления.
Пчелната отрова е безцветна течност, с определено кисела реакция до 4,5 PH.
Интересен факт е, че в спирт не се разтваря, но във вода и киселини е разтворима.
В сухо състояние може да бъде съхранявана в течение на години, без да загуби токсичните си свойства.
Този факт се използва, за да се предлага на пазара в лиофилизиран вид.
Отровата съдържа органични съединения от типа на алкалоидите – ензими и пептиди.
АПИЛАРВИЛ
Апиларвилът е продукт подобен на пчелното млечице и е със същата богата гама от белтъци, аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, ензими, микроелементи и др.
Произвежда се чрез екстракция на търтиевото и пчелното пило в ларвенния стадий на развитие.
Съхранява се при минусова температура или се консервира чрез смесване с 60% мед.
Най добре се запазва чрез лиофилизация.
Други подобни ресурси
Фирми: Храни и напитки
Лица: Химия
Стоки: Храни и напитки
Снимки от сайта или реклама на "Храни и напитки" | |||||||||||||||
Линк към сайта | <<<Натисни тук >>> | ||||||||||||||
Фирма | >>>>> | ||||||||||||||
Обект | >>>>> | ||||||||||||||
Лице за контакти: | |||||||||||||||
Телефон | |||||||||||||||
- | |||||||||||||||
Идентификация | |||||||||||||||
Раздел: | Храни и напитки >>> | ||||||||||||||
Категория: | Пчелни продукти >>> | ||||||||||||||
Група: | |||||||||||||||
|
|||||||||||||||
| |||||||||||||||
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ | |||||||||||||||
|
|||||||||||||||
Задай въпрос, добави коментар >>> | Отвори формата за текст | ||||||||||||||
Брой посещения: 668 Гласували: 0 Оценка: 0.00 Последна редакция: 07/08/16 | |||||||||||||||
|