Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Зеолитът чисти организма и лекува много болести

Зеолитът е силикатен минерал с микропореста структура. Цветът му варира от бяло до бледо зелено или розово - в зависимост от съдържанието на останалите минерални примеси в него.

Природният зеолит, наричан още клиноптилолит, е изключително полезен минерал. Заради граничещите му с вълшебство свойства е обявен от Световната здравна организация за минерал на ХХ век.

В България се намират едни от най-богатите находища на естествен зеолит. Най-качественият клиноптилолит се намира в Източните Родопи в района на гр. Кърджали.

На микроскопско ниво минералът формира скелет със структура, наподобяваща пчелна пита. Тази структура му осигурява електрично реактивна повърхност от над 450 кв.м. на грам. Натоварената с отрицателно електричество повърхност дава възможност клиноптилолитът да привлича и задържа катиони от средата, в която се намира и от своя страна да отделя други. Поставен във водна среда, клиноптилолитът елиминира всички вредни за човека вещества от нея, включително и радиоактивно замърсяване.

Поради тези му свойства, зеолитът има изключително широко приложение:

♦ добавя се в храната на птици и животни за подобряване на здравословното им състояние;
♦ използва се за пречистване на водата от амонячен азот и фосфати;
♦ присъства в праховете за пране като заместител на фосфатите и омекотител;
♦ в пастите за зъби също ще го забележите;
♦ служи за пречистване на сокове, вина, захарни разтвори и зехтини от разнообразни примеси;
♦ използва се за премахване на миризми от различни субстанции;
♦ изчиства замърсени с радиация течности;
♦ с него обезвреждат дори радиоактивни отпадъци - след катастрофата в Чернобил тонове зеолит са били разпръснати за почистване на замърсената територия около централата.

Зеолитът намира приложение в редица нови технологии в химическата, хранително-вкусовата, фармацевтичната и военната промишленост.

Приеман с храната или водата и навлизайки по този начин в човешкия организъм, зеолитът:

♦ Улавя тежките метали /като живак, олово и кадмий/ от организма като образува с тях клетъчно-циклични връзки. След това ги извежда от организма.
♦ Действа като антиоксидант - свързва се със свободните радикали и ги извежда от организма.
♦ Улавя и извежда нитрозамините /канцерогенните вещества, които се образуват при консервиране на храни, пържене, опушване или при използване на нитратна сол/.
♦ Нормализира киселинно-алкалния баланс.
♦ Помага на организма да усвои по-добре полезните хранителни вещества.

Някои възрастни родопчани споделят, че ако се вземе зеолитов камък и вечерта се потопи в съд с вода, на сутринта водата става лечебна. Прецеждат я и я пият като лек.

Водата, влязла в досег със зеолит, всъщност по естествен начин се йонизира. Ето защо тя нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, облекчава проблеми на храносмилателната, сърдечно-съдовата и нервната система.

Как да обясним чудото…

Представете си структурата на зеолита горе-долу като пчелна пита или сито. Освен това, алуминиево-силикатната му матрица е с отрицателен заряд. Това е основателна причина отрицателните йони на минерала много добре за се свързват с положително заредените йони на други вещества.

Именно благодарение на това фино зеолитно "сито" и на неговата отрицателно заредена структура, попадайки в храносмилателния тракт, зеолитът успява да улови някои вредни за организма вещества, да се свърже с тях и да ги изведе от тялото чрез червата по естествен начин.

Лековитата чешма край село Бели Пласт

Село Бели Пласт се намира се на 17 км. североизточно от град Кърджали. То е известно с три неща - с лечебната вода, която е извирала в близост до кариерата за добив на клиноптилолит, с дълголетието на жителите си и с каменните гъби.

Лековитата чешма край село Бели Пласт се намира в непосредствена близост до най-голямото находище на зеолит в България. Край невзрачната чешма, за която се смята, че е с вода, обогатена с минерала зеолит, по всяко време на денонощието се тълпят автомобили от къде ли не.

Хората са убедени, че живителната течност, която извира от недрата на земята, има лечебна сила. В селото, болестите са рядкост, а земята около селото е наситена със зеолит. Затова и водата, бликаща от извора, е много лековита. Не случайно местните хора са дълголетници, не знаят що е това рак и инфаркт. Те са младолики и пълни с енергия до дълбока старост.

Те употребяват йонизирана с клиноптилолит вода от векове и не познават болести като язва, гастрити, колити, проблеми на сърдечно-съдовата и нервната система. Смята се, че "подмладената" с камъка вода изхвърля отровите от организма, намалява безпокойството, безсънието и пречиства бъбреците и жлъчката. Местни лекари потвърждават, че живителната течност изглажда бръчките по кожата, лицето придобива здрав тен и човек има вид на 10 години по-млад. Голямото откритие на български онколози е, че зеолитът топи и тумори.

Зеолитът успява да победи едни от най-разпространените вредни вещества - мед, олово, цинк, въглероден и серен двуокис, освен това може да изведе от организма и радиоактивните цезий 134, цезий 137 и стронций 90! Затова през 1986 г., когато избухва ядрената централа в Чернобил, специалистите обезопасяват мястото със зеолит на прах.

Каменните гъби край село Бели Пласт

На около километър източно от село Бели пласт, край пътя, който свързва Хасково и Кърджали се намира един невероятно красив природен феномен - скални образувания, който наподобяват огромни каменни гъби. Шапките на гъбите са зеленикави, а пънчетата им - розови, защото съдържат минерала зеолит.

Смята се, че гъбите са се образували от утаени седименти и разтопено стъкло след изригване на вулкан, на място, на което някога преди около 40 млн.години е било дъното на море. Когато водата се е отдръпнала ерозията, причинена от вятъра, дъжда и слънцето е оформила скалите и те са заприличали на гъби.

Скалните гъби заемат площ от 3 хектара и са обявени за природна забележителност през 1974 г.

Пънчетата им имат розов цвят, а шапчиците зеленикав. Височината им достига до 2,5-3 метра, а камъкът от който са образувани е риолитова вулканична туфа. Розовият цвят се дължи на минерала клиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит.

* * *
Специалисти твърдят, че България е най-богатата страна в света на естествени находища от този минерал. Русия и САЩ са най-големите консуматори на Зеолит. Руски и японски учени са убедени, че село Бели пласт може да изхранва цяла България, но засега в България тези минерали намират символично приложение.

По материали от Интернет

Други подобни ресурси
Фирми:   Медицина и фармация
Стоки:    Здраве и медицина


 
  Снимки от сайта или реклама на "Здраве и медицина"
 
 
Линкове към Зеолитът чисти организма и лекува много болести
 
W35407 Здраве и здравословен начин на живот Здравословен живот Индекс Виж  ~  
W70614 Здравеопазване. Симптоми и лечение Сайтове Раздел Виж  ~  
F5935 Диагностика и консултантска дейност Здравеопазване Индекс Виж  ~  
W70616 Здравеопазване. Методи за лечение Сайтове Раздел Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Васил Методиев
  Телефон  -
  E-Mail  vasmet@abv.bg
 
  Адресни данни
 
  Област: Кърджалийска
  Населено място: Бели пласт
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Здраве и медицина  >>>
  Категория: Методи за лечение  >>>
  Група: Минералолечение
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  898       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   18/05/17

Google