Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Биткойн - виртуалната валута

Bitcoin е софтуерно базиранa онлайн платежна система описанa от Сатоши Накамото през 2008 г. и въведена като софтуер с отворен код през 2009 година.

Плащанията се записват в публичен книга, използвайки собствена разчетна единица, която също се нарича Bitcoin. Плащанията се правят от партньор към партньор без централно хранилище или единен администратор. Затова някои наричат Bitcoin децентрализирана виртуална валута. В медиите често наричат Bitcoin като криптовалута или виртуална валута.

Биткойните са създават като награда за обработка на плащанията като потребителите предлагат своята изчислителна мощност за проверка и записване на плащанията в публичната книга. Частни лица или фирми се занимават с тази дейност(добив), в замяна на таксите, които получават по сделките и новосъздадените биткойни.


Освен чрез добив, биткойни могат да бъдат получени в замяна на пари, продукти и услуги. Потребителите могат да изпращат и получават биткойни по електронен път, използвайки портфейл софтуер за персонален компютър, мобилно устройство или уеб приложение.

Биткойните като форма на плащане на стоки и услуги е в растеж и търговци имат стимул да приемат цифровата валута, тъй като таксите са по-ниски от тези на кредитните карти. За разлика от кредитни карти, таксите се заплащат от купувача, а не от продавача.

Биткойните, обаче, могат да бъдат откраднати и сторниранията са невъзможни.

Въведение

Най-важната част от Биткойн системата е публичния регистър, който записва финансовите транзакции в биткойни. Това се осъществява без посредничество на централна власт. Вместо такава власт има множество посредници (компютърни сървъри), които изпълняват Биткойн софтуер. Чрез свързване по Интернет, тези сървъри образуват мрежа, към която всеки може да се присъедини.

Сделките на платеца, който иска да изпрати определено количество биткойни до конкретен получател се изпълняват по тази мрежа с помощта на лесно достъпни софтуерни приложения. Биткойн сървъри могат да валидират тези сделки и да ги добавят към своя екземпляр от регистъра и след това изпращат тези допълнения към други сървъри.

Блок верига

Биткойн сделките са трайно вписани в публичния регистър под формата на блок верига. Приблизително шест пъти на час, група(блок) от приетите транзакции се добавят към блок веригата и се изпращат бързо до всички мрежови възли.

Това позволява на Биткойн софтуера да определи кога определено количество конкретни биткойни са похарчени. Това е новаторско решение, което предотвратява плащането на две различни сделки с едни и същи биткойни в среда без никаква централна власт.

Минен добив

Поддържането на блок веригата се нарича минен добив(mining) и тези, които го правят, са възнаградени с новосъздадените биткойни и такси по сделката. Миньорите могат да бъдат разположени навсякъде по света; те обработват плащания, като проверяват всяка сделка за валидност и ги добавят към блок веригата. Към 2014 г., обработка на плащания се възнаграждава с 25 новосъздадени bitcoins на блок добавен към блок веригата.

За да се потвърди възнаграждението, специална операция наречена монетна база(coinbase) е включена към обработените плащания. Всички bitcoins в обращение могат да бъдат проследени обратно до такива coinbase сделки.

Биткойн протоколът уточнява, че наградата за добавяне на блок ще бъде намалена наполовина приблизително на всеки четири години. В крайна сметка, наградата ще бъде премахнат изцяло, когато се генерират приблизително 21 милиона bitcoins и обработките на транзакции след това ще бъдат възнаградени единствено от такси за транзакции.

Плащане на такса за транзакция не е задължително, но ако се прави, то може да се ускори потвържденето на сделката. Платците имат стимул да платят тези такси, защото това означава, че тяхната сделка вероятно ще бъде добавена към блок веригата по-рано; Миньорите могат да избират кои сделки да обработват и предпочитат тези, които плащат такси.

Тъй като към 2013 минния добив беше станал доста конкурентен, започна да се използва специализирана технология. Най-ефективен добив се прави като се използва специализиран хардуер за конкретни приложения с интегрални схеми, които превъзхождат процесорите с общо предназначение и използва по-малко енергия. Без достъп до тези специализиран машини един Bitcoin миньор не може да печели достатъчно, за да покрие дори разходите за използваната електрическа енергия.

Минни басейни

Индивидуалните шансовете за спечелване на наградата за добавяне на блок в блок веригата намаляват с увеличаване на броя на миньорите. Тъй като наградата за всеки блок може да отиде само на един-единствен Bitcoin адрес, от 2014 г. стана обичайно за миньорите да се присъединят към организираните минни басейни, които разделят работата и наградата сред всички участници и това да направи добива по-малко рисковано начинание. Въпреки това, дори и за тези, които се присъединят към басейна, цената на необходимата електроенергия може да надхвърли спечелените биткойни.

Анонимност

Публичният характер на Bitcoin означава, че доколкото тези, които го използват не са идентифицирани по име, то сделки могат да се правят и от физически лица, и от фирми. Всички сделки са записани в публичен дневник на веригите от блокове и са видими от всички. Освен това, много юрисдикции изискват, когато хората купуват и продават bitcoins за пари в брой, да се събира лична информация.

Желанието да запазят лична тайна на някои, които използват bitcoins е достатъчно за да ги накара да вземат допълнителни мерки, за прикриване на следите си. С цел да се прикрие връзката между индивида и сделката, може да се използва различен Bitcoin адрес за всяка сделка. Други разчитат на така наречените смесени услуги, които позволяват на потребителите да търгуват с bitcoins, които имат различна история на транзакциите.

Предполага се, че Bitcoin плащанията не са по-анонимни, отколкото плащанията с кредитни карти.

Портфейли

Въпреки че портфейлите често са описани като място за съхранение на bitcoins, поради естеството на системата, bitcoins са неразделна част от дневника на операциите на блок веригата. Затова може би по-добър начин да се дефинира портфейла като нещо е, "което съхранява цифрови пълномощия за вашите Bitcoin наличности" и ви дава достъп до тях (и да ги харчите).

Bitcoin използва криптография, в която се генерират два криптографски ключове, един публичен и един частен. Публичният ключ може да се мисли като номер на сметка, а частния ключ - като пълномощия на собственост. В основата си портфейлът е колекция от тези ключове.

Купуване и продаване

Bitcoins могат да бъдат купени и продадени с много различни валути от граждани и фирми. Bitcoins могат да бъдат закупени от лице или от Bitcoin банкомат в замяна на пари в брой. Участниците в онлайн обмена предлагат оферти за курс купува и продава на Биткойни.

Използването на онлайн обмен за получаване на bitcoins предполага някакъв риск и според едно проучване, 45% от обмена се проваля. Тъй като Bitcoin сделките са необратими, продавачите на bitcoins трябва да се вземат допълнителни мерки за да гарантират, че ще получат традиционните парични средства от купувача.

Обичайно, биткойн се използват за разплащания между фирми или хора, които се познават и си имат нужната степен на доверие. Но за игра на пазара са нужни познания на тънкостите за покупко-продажбите.

Ако търсите разнообразяване на инвестициите и задържане на биткойни с надежда за бъдеща печалба - първо трябва да си създадате портфейл.

Портфейлите са два типа - "горещ" и "студен".

"Горещият" портфейл има биткойни, които са непрекъснато достъпни от Интернет и могат да бъдат продадени. Тук се съхраняват "джобните" биткойни.

"Студеният" позволява кодове за достъп да се съхраняват на вашия компютър, смартфон или на твърд диск и не са достъпни онлайн през Интернет. Тук се съхраняват биткойните за спестяване.

След като се регистрирате за "горещ" портфейл, трябва да изберете от кого ще купувате. Избягвайте сделки с физически лица и се придържайте към онлайн обменни портали и борси. За начинаещите проблемът е, че борсите не са за тях - те събират висока комисиона, имат сложно регистриране и възможност за плащане само по банков път, а не с номера на банкова карта.

Така за начинаещите остава вариантът с онлайн обменни платформи. Едни приемат плащания от Qiwi, Webmoney или PayPal, други - само от банкови сметки, регистрирани в определена държава.

Съвети за спазване

Първо, трябва да се следи реалният курс - не вярвайте на данни, които са официално обявени или се пишат в медиите, включително защото те са остарели.

Второ, проверявайте отзивите за продавача от предишни клиенти и колко успешни сделки има и не забравяйте, че всеки има публична и лична информация за това колко биткойн има в портфейла му.

Трето, вижте срещу каква сума конкретен продавач е готов да излезе за сделка - ако преведете, примерно, 100 лева, а той не реагира за по-малко от 1500, изгаряте и сумата не се прибавя като доплащане за следваща транзакция. Продавачът има основание да отбележи сделката като неуспешна и няма как и пред кого да се оспори превеждането на парите.

Когато преводът на пари се прави с интернет банкиране, има възможност в секцията за основание на превода да се изпише "От .... за покупка на биткойни", но продавачите не обичат подобни разкрития.

Гарант на сключената сделка е платформата, която използвате - в момента на превеждане на пари се блокира съответното количество биткойн в портфейла на продавача. Реалният превод на покупените биткойни отнема от минута до десетина минути.

Не е добре получените биткойни да се държат в сметката на профила ви в обменната платформа. Случва се тези места да бъдат закрити, да банкрутират или просто създателите им да оберат парите на клиентите и да изчезнат. Затова е добре биткойните да се държат в "студен" портфейл или веднага да се използват.

Както предупреждават и от bitcoin.org: "Държането на вашите спестявания в Биткойн, не се препоръчва в този момент. Биткойн трябва да се разглежда като актив с висок риск и никога не трябва да съхранявате пари, които не може да си позволите да загубите с Биткойн."


Други подобни ресурси
Стоки:    Финанси и инвестиции


 
  Снимки от сайта или реклама на "Финанси и счетоводство"
 
 
Линкове към Биткойн - виртуалната валута
 
W73737 Финансови и технически данни за Биткойн мрежата Финанси bitcoincharts.com Виж  ~  
S2641 Биткойн - виртуалната валута Финанси Стока Виж  ~  
W73895 Електронен подпис и електронен документ Ел.документи Публикация Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Населено място: София
  Адрес: ул. Хар. Карастоянов
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Финанси и счетоводство  >>>
  Категория: Банки и банкови услуги  >>>
  Група:
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Биткойнът надхвърли 15 000 долара за пръв път от януари 2015 г.  
__ 1 __

06/11/20
13:50:54

Най-популярната криптовалута биткойн е поскъпнала с около 8 процента днес и достигна психологическото ниво от 15 000 долара за първи път от януари 2015 г., според данните от търговията.

Според портала CoinMarketCap, който изчислява средната цена за повече от 20 борси, към 17:51 ч. българско време биткойнът се търгува с 8,38% на 14,945 долара. В Binance, най-голямата борса за криптовалута по обем, биткойнът е нараснал със 7,95 процента до 15 005 долара.

Търговията с биткойни представлява 65,1% от глобалния пазар на криптовалути.
 Шолц иска цифрово евро от ЕЦБ и отхвърля частните дигитални валути  
__ 2 __

27/11/20
22:52:13

Германският министър на финансите Олаф Шолц заяви в петък, че "напълно подкрепя" усилията на Европейската централна банка за цифрово евро, за да отговори на нарастващите пазарни изисквания.

Шолц призова ЕЦБ да предприеме "либерални и бързи действия" в сферата на цифровизацията, като добави, че единната зона за плащане в евро трябва да остане в сила в целия Европейски съюз.

Министърът се противопостави на инициативата на частни дигитални валути, като например Libra, която трябва да стартира през януари следващата година.

Според него европейците трябва да работят много усилено, за да излязат с решение за цифрови плащания, тъй като има голямо търсене на цифрови пари от страна на потребителите и бизнеса.

Най-големите централни банки в света, включително Европейската централна банка, обмислят как техните собствени цифрови валути биха могли да играят роля при опростяването на вътрешните и международните плащания.

Цифровите валути на централните банки (CBDC) биха позволили на притежателите да извършват плащания през интернет и евентуално дори офлайн, в пряка конкуренция със съществуващите средства за електронно плащане като дигитални портфейли, онлайн банки или криптовалути.

Президентът на Deutsche Bundesbank Йенс Вайдман заяви в петък, че централните банки могат да емитират цифрови валути, които ще се използват от търговските банки.

Коментирайки бъдещето на цифровите валути, Вайдман предложи международна платформа за сетълмент на парични преводи, добавяйки, че въвеждането му ще бъде огромно предизвикателство.

"Централните банки са изправени пред труден компромис при проектирането на CBDC. От една страна, цифровата валута трябва да бъде достатъчно привлекателна за потребителите, така че те да я приемат и да могат да се възползват от нейните предимства. От друга страна, ако CBDC са твърде привлекателни, това може да наруши съществуващата финансова система".
 Швеция може да премине изцяло към цифрова валута  
__ 3 __

14/12/20
00:12:28

Централната банка на Швеция проучва възможността страната да премине изцяло към цифрова валута.

Създадена е специална аналитична група, която трябва да представи доклад по въпроса.

Аналитичната група ще бъде оглавена от бившата шефка на финансовата комисия към Централната банка Анна Кинберг Батра. Тя и колегите й от групата ще трябва да представят резултатите от работата си до края на ноември 2022 г.

Швеция е една от първите страни в света, в които се разглежда възможността за пълно преминаване към цифрова валута.

През февруари националната банка на страната започна пилотен проект за цифровата валута съвместно с международната консултантска компания Accenture Plc, който ще продължи една година.
 Посетители на 73718  
__ 4 __

09/03/22
15:43:20
130.204.95.245 14/12/20 00:13:09 Място >>>
130.204.95.245 14/12/20 00:13:09 Място >>>
130.204.95.245 14/12/20 00:13:09 Място >>>
66.249.76.248 28/05/21 11:13:44 Място >>>
130.204.81.78 06/02/22 16:52:40 Място >>>
130.204.81.78 06/02/22 16:52:41 Място >>>
130.204.81.78 06/02/22 16:52:41 Място >>>
130.204.81.78 09/03/22 15:43:19 Място >>>
130.204.81.78 09/03/22 15:43:19 Място >>>
130.204.81.78 09/03/22 15:43:20 Място >>>
 За първи път биткойнът премина психологическата граница от $30 000  
__ 5 __

05/01/21
01:42:04


Биткойнът (Віtсоіn), нaй-cтapaтa и нaй-гoлямa ĸpиптoвaлyтa, за първи път премина психологическата граница от 30 000 долара, съобщават РИА Новости и други медии.

Цената на един биткой на борсата Bitstamp достигна $30 665. В момента се търгува за около 30 460 долара.

За 2020 г. ръстът на биткойна е 295% на фона на повишения интерес на по-големите инвеститори.

Най-популярната криптовалута в света достигна рекордните над 20 000 долара за първи път на 16 декември и оттогава се е увеличила с наполовина.

2020 г. ce oĸaзa блaгoпpиятнa зa зaвpъщaнeтo нa ĸpиптoвaлyтaтa пoд cвeтлинитe нa пpoжeĸтopитe, cлeд ĸaтo цeнтpaлнитe бaнĸи пoтoпиxa лиxвeнитe пpoцeнти и пpeдocтaвиxa бeзпpeцeдeнтни cтимyли зapaди пaндeмиятa. Πpивъpжeницитe нa bіtсоіn изпoлзвaт мoмeнтa и нapaтивa зa пeчaтaнe нa пapи, пocoчвaйĸи, чe ĸpиптoвaлyтaтa e дeфлaциoнeн aĸтив и мoжe дa зaмecти злaтoтo ĸaтo тиx пpиcтaн, ĸoйтo пaзи cтoйнocттa.
 Биткойнът поскъпна до рекордните над 40 000 долара  
__ 6 __

11/01/21
23:12:13
Стойността на криптовалутата биткойн за първи път надхвърли 40 000 долара, информират световните осведомителни агенции.

Най-популярната и стара криптовалута поскъпна до 40 402 долара, след като само преди няколко дни (на 2 януари) прехвърли прага от 30 000 долара, а на 16 декември - 20 000 долара.

Засиленото търсене от институционални и корпоративн инвеститори, а напоследък и от дребни такива, подхранва поскъпването на биткойна.

Инвеститорите са привлечени от перспективите за бързи печалби в свят на свръхниска доходност от ценни книжа и отрицателни лихви на централните банки.

За някои биткойнът е "застраховка" срещу инфлацията на фона на огромните парични стимули за смекчаване на икономическите последици от пандемията от коронавирус.

Биткойн стартира през 2009 г. - това беше първата криптовалута, която използва децентрализирана мрежа, базирана на блокчейн, която позволява сигурни транзакции между равноправни участници без централизирана мрежа.

Биткойнът представлява най-малко 70 процента от глобалния пазар на криптовалути.
 Често задавани въпроси  
__ 7 __

06/02/22
16:52:17
Какво е Биткойн?

Биткойн е консенсусна мрежа, която дава възможност за въвеждане на нова разплащателна система и напълно нов вид дигитални пари.

Това е първата децентрализирана мрежа за разплащания, базирана на Р2Р технологията, която се поддържа от нейните потребители и няма централна власт или посредници.

От гледна точка на потребителя, Биткойн е нещо като "пари за интернет". Биткойн може да се разглежда и като най-успешната тройна система за счетоводни записи, която е позната.

Кой е създал Биткойн?

Биткойн за първи път употребява концепцията, наречена "крипто-валута", която е описана през 1998 г. от Wei Dai. Това предполага идеята за една нова форма на пари, която използва криптографията, за да контролира създаването и транзакциите, вместо това да прави централната власт.

Първата спецификация и концепцията на Биткойн е публикувана през 2009 г. в криптографски пощенски списък от Satoshi Nakamoto. Satoshi напуска проекта в края на 2010 г., без да разкрива много за себе си. Общността претърпява сериозно развитие след този момент, благодарение на многото разработчици, работещи за Биткойн.

Анонимността на Satoshi често повдига необосновани опасения, много от които свързани с неразбирането същността на отворения код, който Биткойн използва. Протоколът и софтуерът на Биткойн се публикуват открито и всеки разработчик по целия свят може да го разгледа или да направи своя собствена модифицирана версия.

Точно като при текущите разработчици, влиянието на Satoshi е било ограничено до промените, които прави и които са приети от останалите потребители, без да контролира Биткойн. Така разкриването на самоличността на изобретателя на Биткойн днес, е като установяването на самоличността на лицето, което е изобретило хартията.

Кой контролира мрежата на Биткойн?

Никой не притежава Биткойн мрежата, също както никой не притежава технологията, създала електронните пощи. Биткойн се контролира от всичките си потребители по цял свят. Разработчиците подобряват софтуера на мрежата, но те не могат да наложат промяна на протокола, защото потребителите са свободни да избират софтуера и версията, които използват.

За да могат да извършват транзакции помежду си, потребителите трябва да ползват софтуер, който се подчинява на едни и същи правила. Биткойн може да работи единствено с пълен консенсус между всички потребители. Ето защо всички потребители и разработчици имат силен стимул да защитават този консенсус.

Как работи Биткойн?

От гледна точка на потребителя, Биткойн не е нищо повече от мобилна апликация или компютърна програма, която ви осигурява Биткойн портфейл и ви позволява да получавате и изпращате биткойни.

Зад кулисите мрежата Биткойн споделя публично книга, наречена "блок-верига". Тази книга съдържа всяка транзакция, която някога е обработвана, което позволява компютърът на потребителя да провери нейната валидност.

Автентичността на всяка транзакция е защитена с цифров подпис, кореспондиращ с адресите на изпращане, което позволява на всички потребители да имат пълен контрол върху биткойните, които напускат сметката им.

В допълнение, всеки, който може да обработва транзакции с използване на изчислителната мощ на специализиран хардуер печели биткойни за тази услуга.
Това често се нарича добив.

Използва ли се наистина Биткойн от хората?

Да. Има нарастващ брой фирми и частни лица, които използват Биткойн.
Това включва фирми от "физическия" бизнес като заведения, магазини, адвокатски кантори, както и популярни онлайн услуги като Namecheap, WordPress, Reddit и Flattr.

Въпреки че Биткойн остава сравнително ново явление, той се разраства много бързо. В края на август 2013 г., стойността на всички биткойни в обръщение е по-малка с милиони долари от ежедневния оборот на тази валута.

Как мога да се сдобия с биткойни?

- При заплащане на стоки или услуги.
- Покупка на биткойни от Биткойн борса.
- Обмяна на биткойни с някого около вас.
- Печелене на биткойни чрез конкурентен добив.

Докато по принцип е възможно да намерите потребители, които желаят да продадат биткойни в замяна на пари от кредитни карти или PayPal, повечето борси не позволяват финансиране чрез тези платежни методи. Това се дължи на факта, че е възможно някои да купи биткойни с PayPal и след това да откаже своята част от плащането. Това обикновено се нарича сторнирано плащане.

Трудно ли е да се осъществи плащане чрез Биткойн?

Биткойн плащанията са по-лесни за осъществяване, отколкото покупки с дебитни или кредитни карти и могат да бъдат получени без сметката на търговеца. Плащанията се извършват от приложението на портфейла ви на вашия компютър или смартфон, като въведете адреса на получателя, сумата на плащането и натиснете бутона за изпращане.

За да е по-лесно да въведете адреса на получателя, много портфейли могат да го получат чрез сканиране на QR кода или докосване на два телефона, посредством NFC технология.

Какви са предимствата на Биткойн?

- Парична свобода - Възможно е да изпращате и получавате различни суми пари незабавно, навсякъде по света и по всяко време. Няма почивни банкови дни. Няма граници. Няма ограничения. Биткойн позволява на своите потребители да упражняват пълен контрол на парите си.

- Изключително ниски такси - плащанията в Биткойн в момента се извършват без такси или с минимални такива. Потребителите могат да изберат да добавят такса към тяхната транзакция, за да бъде разгледана с приоритет и да получат по-бързо одобрението от мрежата. Освен това, в мрежата на Биткойн съществуват търговски процесори, които обръщат биткойните в фиатна валута и ежедневно депозират средствата в банковите сметки на потребителите, улеснявайки ги в обработката на транзакциите. Тъй като тези услуги се извършват в мрежата на Биткойн, те се предлагат с много по-ниски такси от тези на PayPal или на мрежите за кредитни карти.

- Малки рискове за търговци - Биткойн транзакциите са сигурни, необратими и не съдържат конфиденциална клиентска информация или лични данни. Това защитава търговците от загубите, причинени от измами или неплащане, като не е необходимо спазването на "PCI". Търговците могат лесно да разширяват бизнеса си до нови пазари, където или кредитните карти не са налични или таксите са неприемливо високи. Нетните резултати са по-ниски такси, по-големи пазари и по-малко административни разходи.

- Сигурност и контрол - Биткойн потребителите са в пълен контрол на техните транзакции, като е невъзможно търговците да налагат нежелани или скрити такси, както може да се случи с другите начини на плащане. Биткойн плащанията могат да бъдат направени без лична информация да бъде свързана с транзакцията. Това предлага добра защита срещу кражба на самоличности. Биткойн потребителите също могат да защитават парите си с архивиране и криптиране.

- Прозрачен и неутрален - Цялата информация, относно Биткойн парите, се предоставя и е на разположение в блок-веригата, като може да се използва и проверява в реално време. Никое лице или организация не могат да контролират или манипулират Биткойн протокола, защото е кодиран криптографски. Това налага да приемем, че ядрото на Биткойн е напълно неутрално, прозрачно и предсказуемо.

Какви са недостатъците на Биткойн?

- Степен на популяризиране и приемане - Много хора все още не са запознати с Биткойн. Всеки ден все повече компании приемат биткойни, защото искат да се възползват от всички предимства, но все още списъкът с такива фирми е малък, като той трябва да нарастне, за да може да се извлече ползата от мрежовия ефект.

- Волатилност - Общата стойност на биткойните в обращение и броят на фирмите, използващи Биткойн все още са много малко в сравнение с това, което те биха могли да бъдат. Следователно, сравнително малки събития, сделки или бизнес дейности могат да оказват съществено влияние върху цената. На теория, волатилността ще намалее с развитието на Биткойн пазарите и на технологията. Никога преди светът не виждал такава валута, така че е наистина трудно (и вълнуващо) да си представим как ще се развият нещата.

- Непрекъснато развитие - Биткойн софтуерът е все още в бета версия и много функции не са напълно завършени, но са в активно развитие. Нови инструменти, функции и услуги се разработват, за да направят Биткойн по-сигурен и достъпен за мнозинството. Повечето от биткойн услугите са нови и засега не предлагат застраховка от грешки. Като цяло, Биткойн е в процес на развитие.

Защо хората се доверяват на Биткойн?

Биткойн е с напълно отворен код и е децентрализиран. Това означава, че всеки има достъп до целия изходен код по всяко време. Всеки разработчик в света може да провери как точно работи Биткойн.

Всички транзакции и емитирането на биткойни са прозрачни и всеки може да ги проследява в реално време. Всички плащания могат да бъдат направени без да разчитат на трета страна, като цялата система е защитена от силно рецензирани криптографски алгоритми, подобни на тези, използвани за онлайн банкиране.

Никоя организация или лице не може да контролира Биткойн, а мрежата продължава да е сигурна, дори ако не може да се вярва на всички потребители.

Мога ли да печеля пари от Биткойн?

Не бива да очаквате да забогатеете с Биткойн или с някоя тепърва развиваща се технология. Важно е да бъдете внимателни към нещата, които звучат прекалено добре, за да са истина или към тези, които не спазват основни икономически правила.

Няма гаранция, че Биткойн ще продължи да расте, въпреки досегашното развитие в много бързи темпове. Инвестирането на време и ресурси за всичко, свързано с Биткойн, изисква предприемачеството. Има различни начини да се правят пари с Биткойн, като например добив, спекулации или започването на нов бизнес. Всички тези методи са конкурентни, но няма гаранция за печалба. Всеки човек трябва да си направи точна оценка на разходите и рисковете, свързани с тези проекти.

Изцяло виртуален и нематериален ли е Биткойн?

Биткойн е виртуален също като кредитните карти и онлайн банкирането, които се използват всеки ден.

Биткойн може да се използва за онлайн плащания, както и в магазините, в които пазарувате, като всяка друга парична форма. Биткойните също могат да бъдат обменени в материална форма като Касаскиус монети, но плащането с мобилен телефон остава по-удобно. Биткойните се съхраняват в голяма мрежа и те не могат да бъдат променени с цел измама от никого. С други думи, Биткойн потребителите имат изключителен контрол върху своите средства и биткойните не могат да изчезнат, защото са виртуални.

Анонимен ли е Биткойн?

Биткойн е предназначен да позволи на потребителите да изпращат и получават плащания с приемливо равнище на неприкосновеността на личния живот, както е и при всяка друга парична форма. Въпреки това, Биткойн не е анонимна и не може да предлага същото ниво на поверителност, както е при парите в брой. Използването на Биткойн оставя обширни публични регистри.

Съществуват различни механизми, с които да се защити неприкосновеността на личния живот на потребителите, а други са в процес на разработване.
Въпреки това, все още има работа за вършене, преди тези функции да започнат да се използват правилно от повечето потребители на Биткойн.

Бяха изразени някои опасения, че частните транзакции могат да бъдат използвани за незаконни цели посредством Биткойн. Все пак си струва да се отбележи, че Биткойн несъмнено ще бъде подложен на регулации, подобни на тези в съществуващите финансови системи.

Биткойн не може да бъде по-анонимен от плащания в кеш и не е в състояние да предотврати извършване на наказателно разследване.
Освен това, Биткойн е предназначен и да предотвратява голям набор от финансови престъпления.

Какво се случва, когато биткойни бъдат загубени?

Когато потребител изгуби своя портфейл, резултатът може да бъде сравнен с изваждане на пари от обращение. Изгубените биткойни продължават да съществуват в блок-веригата като всички останали такива, но те остават пасивни завинаги, защото няма начин частният ключ да бъде открит от някого.

Според закона за търсенето и предлагането, когато по-малко биткойни са на пазара, търсенето за останалите ще се повиши и това ще доведе до увеличаване на тяхната стойност.
 Цифрова валута на централната банка на САЩ  
__ 8 __

09/03/22
15:41:31
Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да подпише дългоочакван указ, с който нарежда на министерствата на правосъдието и финансите и други агенции да проучат правните и икономически последици от създаването на цифрова валута на централната банка на САЩ. Това каза източник, запознат с въпроса в понеделник.

Миналата година Белият дом заяви, че обмисля широкообхватен надзор на пазара на криптовалути - включително изпълнителна заповед - за справяне с нарастващата заплаха от софтуер за откуп и други киберпрестъпления.

Заповедта на Байдън поставя 180-дневен срок за поредица от доклади за "бъдещето на парите" и ролята, която криптовалутите ще играят в развиващия се пейзаж. Тя се очаква утре и идва на фона на опасения заради използването на криптовалути от руски елити за заобикаляне на западните санкции и усилията на Китай да създаде нови криптовалути.

Предстоящата изпълнителна заповед може да предостави на регулаторите на пазарите повече боеприпаси, за да вкарат криптовалутите под техния домейн, смятат анализатори.

Стойността на криптовалутите нарасна над 3 трлн. долара миналата година, като приблизително 14% от американците са инвестирали в дигитални активи към 2021 г., според изследване на Чикагския университет.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  683       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/12/17

Google