Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Биткойн - виртуалната валута

Bitcoin е софтуерно базиранa онлайн платежна система описанa от Сатоши Накамото през 2008 г. и въведена като софтуер с отворен код през 2009 година.

Плащанията се записват в публичен книга, използвайки собствена разчетна единица, която също се нарича Bitcoin. Плащанията се правят от партньор към партньор без централно хранилище или единен администратор. Затова някои наричат Bitcoin децентрализирана виртуална валута. В медиите често наричат Bitcoin като криптовалута или виртуална валута.

Биткойните са създават като награда за обработка на плащанията като потребителите предлагат своята изчислителна мощност за проверка и записване на плащанията в публичната книга. Частни лица или фирми се занимават с тази дейност(добив), в замяна на таксите, които получават по сделките и новосъздадените биткойни.

Освен чрез добив, биткойни могат да бъдат получени в замяна на пари, продукти и услуги. Потребителите могат да изпращат и получават биткойни по електронен път, използвайки портфейл софтуер за персонален компютър, мобилно устройство или уеб приложение.

Биткойните като форма на плащане на стоки и услуги е в растеж и търговци имат стимул да приемат цифровата валута, тъй като таксите са по-ниски от тези на кредитните карти. За разлика от кредитни карти, таксите се заплащат от купувача, а не от продавача.

Биткойните, обаче, могат да бъдат откраднати и сторниранията са невъзможни.

Въведение

Най-важната част от Биткойн системата е публичния регистър, който записва финансовите транзакции в биткойни. Това се осъществява без посредничество на централна власт. Вместо такава власт има множество посредници (компютърни сървъри), които изпълняват Биткойн софтуер. Чрез свързване по Интернет, тези сървъри образуват мрежа, към която всеки може да се присъедини.

Сделките на платеца, който иска да изпрати определено количество биткойни до конкретен получател се изпълняват по тази мрежа с помощта на лесно достъпни софтуерни приложения. Биткойн сървъри могат да валидират тези сделки и да ги добавят към своя екземпляр от регистъра и след това изпращат тези допълнения към други сървъри.

Блок верига

Биткойн сделките са трайно вписани в публичния регистър под формата на блок верига. Приблизително шест пъти на час, група(блок) от приетите транзакции се добавят към блок веригата и се изпращат бързо до всички мрежови възли.

Това позволява на Биткойн софтуера да определи кога определено количество конкретни биткойни са похарчени. Това е новаторско решение, което предотвратява плащането на две различни сделки с едни и същи биткойни в среда без никаква централна власт.

Минен добив

Поддържането на блок веригата се нарича минен добив(mining) и тези, които го правят, са възнаградени с новосъздадените биткойни и такси по сделката. Миньорите могат да бъдат разположени навсякъде по света; те обработват плащания, като проверяват всяка сделка за валидност и ги добавят към блок веригата. Към 2014 г., обработка на плащания се възнаграждава с 25 новосъздадени bitcoins на блок добавен към блок веригата.

За да се потвърди възнаграждението, специална операция наречена монетна база(coinbase) е включена към обработените плащания. Всички bitcoins в обращение могат да бъдат проследени обратно до такива coinbase сделки.

Биткойн протоколът уточнява, че наградата за добавяне на блок ще бъде намалена наполовина приблизително на всеки четири години. В крайна сметка, наградата ще бъде премахнат изцяло, когато се генерират приблизително 21 милиона bitcoins и обработките на транзакции след това ще бъдат възнаградени единствено от такси за транзакции.

Плащане на такса за транзакция не е задължително, но ако се прави, то може да се ускори потвържденето на сделката. Платците имат стимул да платят тези такси, защото това означава, че тяхната сделка вероятно ще бъде добавена към блок веригата по-рано; Миньорите могат да избират кои сделки да обработват и предпочитат тези, които плащат такси.

Тъй като към 2013 минния добив беше станал доста конкурентен, започна да се използва специализирана технология. Най-ефективен добив се прави като се използва специализиран хардуер за конкретни приложения с интегрални схеми, които превъзхождат процесорите с общо предназначение и използва по-малко енергия. Без достъп до тези специализиран машини един Bitcoin миньор не може да печели достатъчно, за да покрие дори разходите за използваната електрическа енергия.

Минни басейни

Индивидуалните шансовете за спечелване на наградата за добавяне на блок в блок веригата намаляват с увеличаване на броя на миньорите. Тъй като наградата за всеки блок може да отиде само на един-единствен Bitcoin адрес, от 2014 г. стана обичайно за миньорите да се присъединят към организираните минни басейни, които разделят работата и наградата сред всички участници и това да направи добива по-малко рисковано начинание. Въпреки това, дори и за тези, които се присъединят към басейна, цената на необходимата електроенергия може да надхвърли спечелените биткойни.

Анонимност

Публичният характер на Bitcoin означава, че доколкото тези, които го използват не са идентифицирани по име, то сделки могат да се правят и от физически лица, и от фирми. Всички сделки са записани в публичен дневник на веригите от блокове и са видими от всички. Освен това, много юрисдикции изискват, когато хората купуват и продават bitcoins за пари в брой, да се събира лична информация.

Желанието да запазят лична тайна на някои, които използват bitcoins е достатъчно за да ги накара да вземат допълнителни мерки, за прикриване на следите си. С цел да се прикрие връзката между индивида и сделката, може да се използва различен Bitcoin адрес за всяка сделка. Други разчитат на така наречените смесени услуги, които позволяват на потребителите да търгуват с bitcoins, които имат различна история на транзакциите.

Предполага се, че Bitcoin плащанията не са по-анонимни, отколкото плащанията с кредитни карти.

Портфейли

Въпреки че портфейлите често са описани като място за съхранение на bitcoins, поради естеството на системата, bitcoins са неразделна част от дневника на операциите на блок веригата. Затова може би по-добър начин да се дефинира портфейла като нещо е, "което съхранява цифрови пълномощия за вашите Bitcoin наличности" и ви дава достъп до тях (и да ги харчите).

Bitcoin използва криптография, в която се генерират два криптографски ключове, един публичен и един частен. Публичният ключ може да се мисли като номер на сметка, а частния ключ - като пълномощия на собственост. В основата си портфейлът е колекция от тези ключове.

Купуване и продаване

Bitcoins могат да бъдат купени и продадени с много различни валути от граждани и фирми. Bitcoins могат да бъдат закупени от лице или от Bitcoin банкомат в замяна на пари в брой. Участниците в онлайн обмена предлагат оферти за курс купува и продава на Биткойни.

Използването на онлайн обмен за получаване на bitcoins предполага някакъв риск и според едно проучване, 45% от обмена се проваля. Тъй като Bitcoin сделките са необратими, продавачите на bitcoins трябва да се вземат допълнителни мерки за да гарантират, че ще получат традиционните парични средства от купувача.

Обичайно, биткойн се използват за разплащания между фирми или хора, които се познават и си имат нужната степен на доверие. Но за игра на пазара са нужни познания на тънкостите за покупко-продажбите.

Ако търсите разнообразяване на инвестициите и задържане на биткойни с надежда за бъдеща печалба - първо трябва да си създадате портфейл.

Портфейлите са два типа - "горещ" и "студен".

"Горещият" портфейл има биткойни, които са непрекъснато достъпни от Интернет и могат да бъдат продадени. Тук се съхраняват "джобните" биткойни.

"Студеният" позволява кодове за достъп да се съхраняват на вашия компютър, смартфон или на твърд диск и не са достъпни онлайн през Интернет. Тук се съхраняват биткойните за спестяване.

След като се регистрирате за "горещ" портфейл, трябва да изберете от кого ще купувате. Избягвайте сделки с физически лица и се придържайте към онлайн обменни портали и борси. За начинаещите проблемът е, че борсите не са за тях - те събират висока комисиона, имат сложно регистриране и възможност за плащане само по банков път, а не с номера на банкова карта.

Така за начинаещите остава вариантът с онлайн обменни платформи. Едни приемат плащания от Qiwi, Webmoney или PayPal, други - само от банкови сметки, регистрирани в определена държава.

Съвети за спазване

Първо, трябва да се следи реалният курс - не вярвайте на данни, които са официално обявени или се пишат в медиите, включително защото те са остарели.

Второ, проверявайте отзивите за продавача от предишни клиенти и колко успешни сделки има и не забравяйте, че всеки има публична и лична информация за това колко биткойн има в портфейла му.

Трето, вижте срещу каква сума конкретен продавач е готов да излезе за сделка - ако преведете, примерно, 100 лева, а той не реагира за по-малко от 1500, изгаряте и сумата не се прибавя като доплащане за следваща транзакция. Продавачът има основание да отбележи сделката като неуспешна и няма как и пред кого да се оспори превеждането на парите.

Когато преводът на пари се прави с интернет банкиране, има възможност в секцията за основание на превода да се изпише "От .... за покупка на биткойни", но продавачите не обичат подобни разкрития.

Гарант на сключената сделка е платформата, която използвате - в момента на превеждане на пари се блокира съответното количество биткойн в портфейла на продавача. Реалният превод на покупените биткойни отнема от минута до десетина минути.

Не е добре получените биткойни да се държат в сметката на профила ви в обменната платформа. Случва се тези места да бъдат закрити, да банкрутират или просто създателите им да оберат парите на клиентите и да изчезнат. Затова е добре биткойните да се държат в "студен" портфейл или веднага да се използват.

Както предупреждават и от bitcoin.org: "Държането на вашите спестявания в Биткойн, не се препоръчва в този момент. Биткойн трябва да се разглежда като актив с висок риск и никога не трябва да съхранявате пари, които не може да си позволите да загубите с Биткойн."


Други подобни ресурси
Фирми:   Финансови къщи
Стоки:    Финанси и инвестиции


 
  Снимки от сайта или реклама на "Финанси и счетоводство"
 
 
Линкове към Биткойн - виртуалната валута
 
W73737 Финансови и технически данни за Биткойн мрежата Финанси bitcoincharts.com Виж  ~  
S2641 Биткойн - виртуалната валута Финанси Стока Виж  ~  
W73895 Електронен подпис и електронен документ Ел.документи Публикация Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Васил Методиев
  Телефон  -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област: София-град
  Населено място: София
  Адрес: ул. Хар. Карастоянов
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Финанси и счетоводство  >>>
  Категория: Банки и банкови услуги  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  291       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   08/12/17

Google