Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Електронен подпис и електронен документ

Какво е електронен подпис (цифров подпис)

Според ''Закона за електронния документ и електронния подпис'' електронен подпис е всяка информация, свързана с електронното изявление по начин, съгласуван между автора и адресата и който разкрива самоличността на автора и съгласието му с електронното изявление. Електронният подпис защитава съдържанието на електронното изявление от последващи промени. Електронният подпис има значението на саморъчен подпис и електронния документ подписан с валиден електронен подпис е напълно равностоен на съответния хартиен носител.

Какво е електронен документ

Всеки e-mail, word, excel документ и т.н. е електроннен документ. Но издателя им се обвързва по закон със съдържанието им едва след като постави своя личен цифров подпис.

Издаване и начин на работа с електронен подпис

Цифров подпис се издава на физическо лице дори и когато е представител на фирма (тогава към цифровия подпис се записва и името на фирмата, булстат и т.н.). Подписът се записва на чип-карта и може да бъде използван единствено с тази карта и то след въвеждане на ПИН код. Подписът може да се записва и на флашка.

За да се гарантира автентичността на подписа в България са лицензирани няколко организации, които могат да издават цифров подпис: Инфонотари ЕАД, Информационно обслужване АД и Банксервиз АД.

Електронният подпис се състои от два уникални ключа от букви и цифри с определена дължина, плюс информация за собственика. Единия ключ - така наречения частен ключ (private key), се пази единствено при собственика на подписа и не трябва да бъде споделян с никого. Другият ключ е публичен (public key) и е достъпен за всички.

Процесът на подписване се заключава в кодирането на целия текст на електронния документ посредством частния ключ. Към получения код се добавят информация за лицето, което е положило подписа (име, организация, e-mail адрес и т.н.) и целия публичен ключ. Така подписан, електронния документ вече може да бъде изпратен към получателя.

Получателят използва публичния ключ за да разкодира подписа. Разкодирането може да стане единствено с публичния ключ. Ако разкодирането е успешно, това означава, че кодирането е направено именно с частния ключ на изпращача. Двойката частен и публичен ключ работят единствено един с друг и именно това гарантира, че от изпращането до пристигането на електронния документ никой не го е променял.

Лицето, което подписва, изпраща и публичния ключ като гаранция, че изпраща автентичен документ. Издателите на цифрови сертификати дава възможност за проверка дали даден подпис наистина е издаден от него на лицето, което е подписало електронния документ.

Други подобни ресурси
Стоки:    Компютри. Софтуер
Сайтове: Компютри.Електроника


 
  Снимки от сайта или реклама на "Информационни технологии"
 
 
Линкове към Електронен подпис и електронен документ
 
W73718 Биткойн - виртуалната валута Банки и банкови услуги София Виж  ~  
W77055 Индекс на сайтовете за Информационни технологии Информационни технологии Индекс Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Васил Методиев
  Телефон  -
  E-Mail  vasmet@abv.bg
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Информационни технологии  >>>
  Категория: Електронни документи  >>>
  Група:
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  544       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   22/12/17

Google