Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Съвети за предпазване от финансови злоупотреби

За да се избегне рискът от евентуални злоупотреби, добре е да се следват няколко общоприети съвета за предпазване от:

• кражба на лични данни;
• измами, свързани с карти;
• интернет измами.

Кражба на лични данни

Целта на този вид измама е с придобиването на лични данни на клиент и посредством тяхното използване чрез фалшиви документи да се причинят вреди, като например да се изтегли кредит под фалшива самоличност или да се издаде дебитна или кредитна карта, с която да се изтеглят пари от сметката на клиента.

За предпазване от подобни рискове е препоръчително всеки да спазва следните правила:

• грижливо да се пазят личните документи – паспорт, лична карта, шофьорска книжка;

• да се ограничи достъпът на трети лица до личните документи;

• при установена липса на документи незабавно да се уведоми полицията, както и обслужващият доставчик на платежни услуги;

• старателно да се унищожават непотребни документи, които съдържат данни с ЕГН;

• никога да не се предоставя ЕГН на лица, които се представят за служители на обслужващия доставчик на платежни услуги и Ви искат лични данни. Извън официалните офиси на кредитора е необичайно някой да Ви поиска ЕГН, представяйки се за служител на банката;

• физическите лица – потребители на платежни услуги, могат да се абонират за услуги (ако се предлагат такива от обслужващия ги доставчик на платежни услуги), с които да следят дистанционно движенията по сметките си.

Кражба на данни чрез фишинг атаки

Така наречените фишинг атаки са най-разпространеният начин, по който злонамерени лица се сдобиват с лични данни и секретна информация, като ПИН код, код за сигурност при плащанията в интернет и номер на карта. Този вид измама се осъществява, като по имейл се изпраща фалшиво писмо от обслужващия доставчик на платежни услуги. В писмото клиентите обикновено са приканени да въведат личните си данни под различен претекст. При получаване на такова писмо клиентът не трябва да дава никаква информация за себе си, а следва незабавно да уведоми обслужващия го достачик на платежни услуги.

Кражба на данни чрез „троянски кон“

Друг способ, чрез който злонамерени лица се сдобиват с лични данни и секретна информация, е т.нар. троянски кон. Това е вирус, който поразява компютъра и позволява да се събере секретна информация, като номер на сметка, ПИН код, код за сигурност при картови плащания в интернет, ЕГН и др. За предпазване от този вирус е добре да се поддържа и използва антивирусна програма. Така трети лица няма да могат да се сдобият с личните данни. Важно е да се знае и това, че плащания в интернет не бива да се извършват с помощта на публични компютри, а да се зползва личен компютър, инсталиран в дома или офиса.

Предпазване от злоупотреби с дебитни, кредитни и предплатени карти

Целта на този вид измама е злонамерени лица да се сдобият с номерата на картите, ПИН кодовете на картодържателите и кодовете за сигурност при плащания в интернет. За да се избегне рискът от този вид измама, добре е да се спазват няколко основни препоръки за безопасност, доказали своята ефективност.

Картодържателят трябва да пази в тайна ПИН кода на картата, да вземе всички необходими мерки срещу узнаването му от други лица, като не го съобщава на никого, не го записва върху картата или върху друга вещ, която носи заедно с картата.

Препоръки за безопасност при теглене на пари от банкомат

• Внимателно огледайте банкомата, от който ще теглите пари. Ако забележите нещо нередно в картовия вход на банкомата или при клавиатурата, подайте сигнал към обслужващия го доставчик на платежни услуги за възможна нередност на банкомата и потърсете друг банкомат.

• При теглене на пари от банкомат закривайте клавиатурата с едната си ръка, когато въвеждате ПИН кода. Ако забележите нещо нередно по време на самата операция, можете да се откажете от нея, като натиснете клавиша Cancel.

• Никога и по никакъв повод не казвайте ПИН кода си на други хора или на лица, които са в близост до банкомата и искат да Ви окажат съдействие.

Препоръки за безопасност при плащане на ПОС терминал

• Винаги закривайте клавиатурата с едната си ръка, докато въвеждате ПИН кода.

• Не позволявайте на служител в търговски обект да носи картата Ви на място, което остава скрито за Вас.

• Сравнявайте сумата на разписката от ПОС терминала със сумата от касовия бон. Пазете разписката от ПОС терминала, докато получите извлечение и сравните платените суми.

Препоръки за безопасност при плащане в интернет

• Никога не въвеждайте ПИН. Плащанията в интернет не изискват въвеждане на ПИН кода, който използвате на банкомат или на ПОС теминал. При плащания в интернет вместо ПИН код се изисква код за сигурност, чрез който се установяват автентичността и точното изпълнение на платежна операция. Такива кодове например са код CVV2 – за карта Visa, и код CVC2 – за карта MasterCard, които са изписани на гърба на картата. Повечето търговци в интернет и международните картови организации вече осигуряват допълнително ниво за идентификация чрез използване на допълнителна секретна парола за плащания в интернет (напр. услугите Verified by Visa и MasterCard SecureCode). За целта трябва да направите регистрация на картата чрез Вашия доставчик на платежни услуги.

• Допълнителната секретна парола за плащания в интернет се предлага от повечето ДПУ и е безплатна за картодържателите. Услугата е функционалност за допълнителна идентификация, чрез която Вашите плащания в интернет са защитени, когато пазарувате от онлайн търговци, участващи в съответните програми на международните картови организации.

• Съхранявайте цялата информация и кореспонденция за плащането до получаване на извлечение от Вашия доставчик на платежни услуги. Тогава можете да сравните платените суми с отразеното в извлечението.

Допълнителни общи съвети за безопасност

• Можете да се абонирате за получаване на SMS известие при трансакция с карта. Така имате възможност постоянно да контролирате използването на средствата. Ако някога получите SMS известие за трансакция, която не сте извършили, следва незабавно да се свържете с Вашия достачик на платежни услуги, за да бъде блокирана картата.

• Ако установите, че по сметката има трансакции, които не са извършени от Вас, подайте жалба до доставчика на платежни услуги.

• Ако картата бъде открадната или изгубена, следва незабавно да се обадите на издателя, за да бъде блокирана.

• Никога не съхранявайте карта и ПИН кода за нея на едно и също място. Най-добре е да помните ПИН кода наизуст и да не го записвате на хартия.

Други подобни ресурси
Фирми:   Финансови къщи
Стоки:    Финанси и инвестиции


 
  Снимки от сайта или реклама на "Финанси и счетоводство"
 
 
  Линкове (връзки) към Съвети за предпазване от финансови злоупотреби
 
F5247 Банките в България Банки,Застраховане София Виж  ~  
S2650 Финансови продукти и услуги Финанси БНБ Наръчник Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  -
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Финанси и счетоводство  >>>
  Категория: Банки и банкови услуги  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  184       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   12/01/18

Google