Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Бъбреци - профилактика и лечение

Бъбреците са бобообразни органи (около 11 см х 7 см х 3 см), които се намират срещу задните мускули в горната част на коремната област. През бъбреците се филтрира кръвта, в тях се произвеждат хормони, абсорбират се минерали, произвежда се урина, премахват се токсини от тялото и се неутрализират киселините.

Увреждането или хронично затруднената функция на бъбреците влияе изключително зле на организма. Ако бъбреците са увредени твърде дълго време без да подозирате, това неминуемо ще рефлектира негативно върху цялостното здраве. Затова е важно да се обръща внимание на всяка промяна, свързана с бъбреците.

Заболяванията на бъбреците се наричат още „тихи заболявания“ заради трудно разпознаваемите им симптоми. Ето защо е важно да се грижим за тях и да не правим някои неща, с които им вредим.

Кои са най-лошите навици, с които увреждаме бъбреците си?

1. Не пием достатъчно вода

Най-важната функция на бъбреците е да филтрира кръвта и да премахва токсините и отпадните материали от организма. Когато не пиете достатъчно течности през деня, токсините се натрупват и причиняват сериозни щети на организма.

2. Консумираме много сол

Тялото ни се нуждае от натрий и сол, за да работи правилно. Но количествата, необходими за жизнените процеси, са много малки. Чрез пресоляване на ястията ние поглъщаме твърде големи количества натрий, който затормозява естествените процеси в клетките и причинява задръжка на течности.Това се отразява зле на бъбреците и с времето те престават да могат нормално да извеждат излишните течности от тялото.Това води след себе си куп здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, бъбречна недостатъчност, дори риск от инфаркт или инсулт.

3. Често потискане на урината

Честото задържане на урина предизвиква нейното обратно навлизане в уринарния тракт, съответно всички отпадни токсични вещества се връщат навътре и могат да предизвикат инфекции. Количеството урина предизвиква увеличено налягане върху бъбреците, което води до бъбречна недостатъчност, инконтиненция, камъни в бъбреците.

4. Прекаляваме със сладкото

Изследванията показват, че хората, които консумират повече сладко са с по-висок риск от поява на белтък в урината. Това е ранен признак за това, че бъбреците не работят както трябва.

5. Допускаме дефицити от витамини и минерали

Яденето на натурална и питателна храна е важно не само за цялостното здраве, но и за бъбреците конкретно. Витамин В6 и магнезий, специално, са много важни за бъбречното здраве.

6. Твърде много животински протеин

Консумацията на протеини е важна, но в определени граници. Ако злоупотребявате с месото и месните продукти, това може да затрудни работата на бъбреците и да доведе до увреждане с времето.

7. Лишаване от сън

Хроничното недоспиване и безсъние са свързани с много заболявания, в това число и бъбречни. През нощта тялото има способността да възстановява тъканите си. Ако непрекъснато сме недоспали, това се отразява с времето върху всички органи и системи.

8. Злоупотреба с кофеин

Някои хора пият по няколко чаши кафе на ден. Важно е да се помни, че кофеинът не е безобидна съставка и не трябва да надхвърля определено количество. За норма се считат 1 до 2 чаши кафе на ден.

9. Прекаляване с болкоуспокояващите

Медикаментите се филтрират също през бъбреците. Така че, и с техните дози трябва да се внимава много, особено с тези, предоставяни без рецепта. Много хора пият по няколко болкоуспокояващи хапчета наведнъж или през кратък интервал от време, което изключително много влияе на бъбреците в негативен план.

10. Алкохол

Да се наслаждаваме на чаша бира или вино на ден си е направо здравословно. Но както всяка злоупотреба, така и тази с алкохола е крайно вредна за организма. Бъбреците, както и черният дроб се затрудняват с преработката на голямото количество алкохол

Камъни в бъбреците

Много от бъбречните камъни са толкова малки („пясъци“), че бъбрекът продължава да функционира нормално, а конкрементите никога не причиняват болка. Те се наричат „скрити камъни“. Бъбречните камъни създават проблеми, когато пречат за нормалното отделяне на урината – могат да възпрепятстват (блокират) изтичането й през уретера.

Бъбрекът не е свикнал да усеща натиск. Когато натискът от урината, която се връща, нарасне, бъбрекът може да увеличи размера си (хидронефроза), а ако това продължи известно време, може да настъпи увреждане на деликатните бъбречни структури.

Когато камъкът заседне в уретера, урината, която се връща, може да доведе също до разширяването му (хидроуретер). Тъй като уретерът е мускулна тръба, наличието на камъка води до получаване на спазъм, който е много болезнен.

Смята се, че консумирането на твърде много животински протеини и пиенето на твърде малко течности допринася за образуването на камъни в бъбреците.

За откриване на бъбречна блокада може да се направи изследване с ултразвук. Към начините за диагностициране на някои бъбречни камъни се прилага и компютърната томография. Причината за образуването на камъка често се определя след внимателен анализ на химическия състав на урина, събирана в продължение на 24 часа.

Смята се, че камъните ще се изхвърлят по-лесно, ако пациентът пие големи количества вода (2,5-3,5 литра дневно). Сокът от червена боровинка е традиционно лекарство за лечение и превенция на камъни в бъбреците.

Използват се и диуретици. Това са лекарствени средства водещи до стимулирано производство на урина. Химически, диуретиците са химически съединения, които стимулират или възпират производството на различни хормони, които по естествен начин регулират отделянето на урина от бъбреците.

За да се избегне рискът от бъдещо образуване на камъни и да се улесни резорбцията на съществуващите камъни, би трябвало да се направят промени в хранителния режим. Магнезият, който отпуска гладките мускули, може да се приема като добавка, която намалява болката и улеснява изхвърлянето на камъните.

Болка в бъбреците: Симптоми и лечение с домашни средства

Бъбречната болка и болката в гърба могат да бъдат трудни за разграничаване, но болката в бъбреците обикновено е по-дълбока и по-висока в гърба и под гърба, докато мускулната болка с обикновено нараняване на гърба е по-ниска в гърба.

• Причините за бъбречна болка са предимно инфекции на пикочните пътища и бъбречни камъни.

• Симптомите на бъбречната болка могат да включват: температура, болезнено уриниране, болка в хълбока, гадене, повръщане.

• Причините за бъбречна болка се диагностицират с историята на пациента, физически преглед и лабораторни тестове, включително тестове за кръв, бременност и урина.

• Лечението на бъбречната болка зависи от основната причина, но по принцип се използват ибупрофен (Motrin), кеторолак (Toradol) и / или ацетаминофен (Tylenol) за болка.

Домашни средства и билки за бъбречна болка:

Лимонова вода

Оцетната и лимонената киселина в лимон помага да се разбият камъните в бъбреците и да се изчистят от тялото. Ето някои начини за използване на лимон за бъбречна болка.

• Започнете деня си с лимонена вода.
Смесете сок от 1 пресен лимон в 1 чаша хладка вода.
Разбърквайте добре и го пийте сутрин на празен стомах за да премахнете болката.

• Смесете 4 супени лъжици пресен лимонов сок в 1 чаша вода и я изпийте.

Билкови чайове

Има много билкови чайове, които имат диуретично свойство, което на свой ред увеличава отделянето на урината и излива токсините от бъбреците ви. Ето някои билкови чайове, които ви помагат да се отървете от бъбречната болка.

• Чай от глухарче - Той стимулира кръвообращението в бъбреците.
Смесете 1-2 супени лъжици сухо глухарче на листа в 1 чаша гореща вода.
Изчакайте 10-15 минути и го изпийте.
Пийте 2–3 чаши чай от глухарче дневно.

• Чай от семена от дини - Разтваря токсините от бъбреците и пикочния мехур.
Поставете 1 супена лъжица семена от диня в съд и ги залейте с 2 чаши вряла вода.
Изчакайте, докато се охлади, след което изпийте чая.

• Чай от семена на целина
Поръсете 1 супена лъжица семена от целина в чаша и изсипете върху нея гореща вода.
Изчакайте чая да се охлади и го изпийте.

Босилек

Босилекът има диуретично и детоксикаторно действие, което премахва камъните и подобрява функционирането на бъбреците.

Смесете равни количества суров мед и сос от зелен базил.
Разбъркайте добре и пийте, за да се отървете от болките и бъбречните камъни.
За най-добри резултати пийте тази смес веднъж дневно.

Други подобни ресурси
Фирми:   Медицина и фармация
Стоки:    Здраве и медицина


 
  Снимки от сайта или реклама на "Здраве и медицина"
 
 
Линкове към Бъбреци - профилактика и лечение
 
W9234 10 навика, с които съсипваме бъбреците си Здраве Бъбреци Виж  ~  
W9235 Правете това и няма да страдате от камъни в бъбреците Здраве Бъбреци Виж  ~  
W9238 Болка в бъбреците: Симптоми и лечение с домашни средства Здраве Бъбреци Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Интернет
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Здраве и медицина  >>>
  Категория:  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  466       Гласували:  1     Оценка:  6.00                Последна редакция:   21/06/18

Google