Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Елена Йончева при Слави Трифонов

В предаването журналистът и депутат Елена Йончева коментира редица теми: изборът да стане депутат, делата между нея и премиера Борисов, разследванията ѝ за „Автомагистрали“ и строежа на „Тракия“; случаят с Делян Добрев и управлението в Хасково, делото срещу нея и имунитета, от който сама се отказа, както и темите КТБ и състоянието на оградата по турската граница.

На въпрос защо е напуснала поста си на медиен секретар в президентството и е станала депутат, Йончева отговори: „В един момент си дадох сметка, че това е позиция, която изисква не битка, а повече дипломация.“ Затова отишла при президента и с чувство на вина го помолила да бъде освободена – тогава вече имала покана от Корнелия Нинова да се кандидатира за депутат.

Според Йончева, след като започнали с убийството на българската журналистика, настоящите управляващи в момента унищожават и българската икономика. Освен това, всички законопроекти на БСП в парламента са отхвърляни, а вместо това ГЕРБ приема „лобистки закони“.

Осъдих Бойко Борисов и ГЕРБ за клевета

Темата за делото с Бойко Борисов и твърденията му, че държавата ѝ е плащала милиони за репортажи, Елена Йончева коментира така: „Той го каза много пъти, каза го пред много камери, каза го подробно, повтаряше го. След което аз го осъдих – него и ГЕРБ – за клевета„.

По темата за обвинението от прокуратурата за пране на пари, Елена Йончева каза следното: „Бях шашната от тази квалификация, тъй като единственото нещо, с което съм се занимавала в целия си живот, това е журналистиката, това са репортажи, това са документални филми.“ Йончева разказа, че всичко започнало няколко дни преди да бъде внесено искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ да се направи независима проверка на българските магистрали от чужди експерти, а самото обвинение дошло след писмо от трима депутати – Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев.

Роднинските връзки на Делян Добрев в управлението на Хасково

По темата за разкритията й за роднинските връзки на Делян Добрев в управлението на Хасково Елена Йончева уточни, че се е заела с разследването, тъй като тя е избрана за депутат от Хасково. Според нея това, което медиите наричат „Кумгейт“, е най-малкият проблем – много по-притеснително е това, че ключови позиции се заемат от т.нар. „дрийм тийм“ на Делян Добрев. „През тях минават, през тези ключови позиции – става дума за негови бивши съдружници, първа братовчедка, зет – през тези позиции минават проекти, обществени поръчки, конкурси за десетки милиони лева. И ние внесохме в прокуратурата сигнал с конкретна информация. Все още нямаме резултат“.

Оградата по границата ни с Турция

По темата за оградата по границата ни с Турция Елена Йончева разказа, че всичко започнало през март 2016 г. в едно телевизионно студио по време на предизборната кампания. Там тя изразила 2 съмнения – че от проектите за саниране се краде и че оградата в региона на Хасково не е построена както трябва и лесно може да бъде прескочена. В студиото тези твърдения били определени като абсурдни, а след това получила обиди и клевети от страна на премиера, за които го осъдила. „И тъй като аз нямаше по друг начин как да докажа, доказах с единствения начин, по който разбирам като разследващ журналист – взех камера“, сподели Елена Йончева.

По думите ѝ не само в Хасково, а по цялата българо-турска граница редовно преминават мигранти. „Проблемът не е в мигрантския поток. Защото няма преградно съоръжение, което да не може да бъде преминато. Става дума за една корупционна схема. … Оградата в момента, тя струва 500 евро на линеен метър, заедно с черния прилежащ път. В Гърция ограда, която е 3 пъти по-добра, …. струва два пъти по-евтино“, каза Елена Йончева и обясни, че със събрания видеоматериал и документи е отишла в ДАНС и прокуратурата. „В момента прокуратурата разследва тази корупционна схема със строителството на това преградно съоръжение. И причината да няма голям мигрантски наплив не е оградата, а споразумението между Европейския съюз и Турция за милиарди лева“.

Искането за експертиза на пътищата

Относно искането за експертиза на пътищата гостът обясни, че след случая в Своге, където 20 души загинаха, тя започва среща с експерти: професори, пътни инженери, пътни строители. По думите ѝ всички те ѝ разказват за масова практика – 40 процента от стойността на проектите „да се връща във властта“. Елена Йончева заяви, че има информация за Отсечката на смъртта край Своге, която е с дължина от 350 метра. По нейни думи там, в износващия най-горен слой, част от твърдите частици са заменени с варовикови, защото „варовикът е два пъти по-евтин от твърдите частици“. Тъй като варовикът има качеството да се полира, в резултат пътят става хлъзгав, обясни Йончева и добави, че освен това масова практика у нас е износващият най-горен слой да е 3-3,5 см, вместо разписаните 4 см.

Елена Йончева показа папка с изискванията на АПИ за строеж на пътища, които е получила като публична информация. „Те включват най-добрите европейски практики и по документи се спазват. Ако се спазват те, няма да имаме тези нагънати пътища“, каза тя и подчерта, че това се случва, „защото 40 процента от стойността, която трябва да отиде за самите магистрали – и това е обществена тайна, се връща към властта“.

В България проблемът изобщо не е корупцията, смята Елена Йончева. Тя изтъкна, че в доклад на американския държавен департамент за България за 2018 г. се казва, че „корупцията на високите етажи на властта е свързана с големите инфраструктурни проекти“. А такива, по думите ѝ, са пътищата.

В подкрепа на тезата си, че в България не е проблемът корупцията, а грабежът, Елена Йончева цитира изследване на Зелените в Европейския парламент, че всяка година от корупция в България се взимат 11 милиарда евро. „Това изследване е на база данни на ЕвроСтат, по данни на ОЛАФ, доклади на Европейската комисия и доклади в Европейския парламент. Проблемът е, че тези 11 милиарда може да се вкарат в българската икономика… Ние имаме прираст, който ни обрича на бедност“.

Проблемът с циганите е част от образователния проблем

„Това е страхотен проблем, страхотна бомба и нищо не се прави за това. Първо трябва образование, трябва да се намери начин всички тези деца от малцинствата да ходят на училище и ние от левицата предвиждаме такива мерки. … Политиката са конкретни мерки. В резултат на политически решения е това, че хората не могат да си купят лекарства. Че майката не може да плати операцията на своето дете и пуска зов за помощ. Милиарди изтичат от здравната каса“, каза за финал Елена Йончева.

Други подобни ресурси
Лица:     Образование
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Видео споделяне"
 
 
Линкове към Елена Йончева при Слави Трифонов
 
W77045 Индекс на сайтовете за Видео споделяне Видео споделяне Индекс Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Видео споделяне  >>>
  Категория: Политика и общество  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  375       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   18/01/19

Google