Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Големият удар на Телерик

Най-голямата българска софтуерна компания - "Телерик" създадената от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев компания е продадена за невижданите за българска независима фирма 262.5 млн. долара (декември 2014 г.).

Купувач е базираната в Бедфорд, Масачузетс, Progress Software, която е създадена от студенти в MIT (Масачузетския технологичен институт) и е познато име на софтуерния пазар от над 30 години. Компаниите обявиха, че заедно ще развиват цялостна облачна и локална платформа за създаване на приложения.

Сделката е логична и за двете страни, тъй като фирмите взаимно се допълват.

Телерик

"Телерик" предоставя инструменти за разработване на мобилни и уеб апликации, основно потребителски интерфейси. В началото на годината компанията пуска базираната в облака Telerik Platform, която обединява всичките й услуги в цялостно решение и система за управление на уеб съдържание. Тоест чрез нея разработчиците имат достъп до всички нужни им инструменти за създаването на приложения като известния сред софтуерните експерти продукт Kendo UI за създаване на сайтове и приложения с HTML5 и Javascript.

Progress Software пък получава достъп до общността от над 1.4 милиона разработчици, с които "Телерик" работи. От своя страна продуктите на Progress позволяват създаването на всякакви видове облачни и сървърни решения, а чрез сделката българската компания ще получи пазар от над 4 млн. потребители на платформата на Progress, използвана и от 47 хил. компании в цял свят.

"Телерик" е добра в решения за създаването на елегантен и ефективен потребителски интерфейс, тоест "лицето" на даден софтуер, докато силата на Progress е в самите процеси зад работата на приложенията. Чрез придобиването на "Телерик" американската група ще работи с множество платформи като ABL, .NET, Java, JavaScript, Node.js.

Progress Software

В софтуерните среди групата от Масачузетс до неотдавна беше известна по-скоро като компания от старата школа (т.нар. old school), която не залага толкова на иновации. Макар и постоянно да е на печалба, резултатите на групата от години не растат. Затова според някои експерти тя се нуждае от нови инструменти като мобилните решения на българската фирма.

Минипокупките

Ако се погледне историята на "Телерик", веднага прави впечатление, че българската компания също става известна в глобалните софтуерни среди чрез придобиването на други фирми. След като четиримата основатели създават първите продукти и ги налагат сред уебразработчиците, "Телерик" започва да расте по органичен начин. Сред първите идеи е правото да предлагат създадения за даден клиент продукт и на нови абонати, което им дава много добро усещане какво точно търси пазарът.

Всички приходи се реинвестират в развитие на бизнеса. В един момент за мениджърите става ясно, че се нуждаят и от външен инвеститор, който да им помогне с налагането на компанията на глобалния пазар. Така през 2008 г. в "Телерик" влиза фондът за дялови инвестиции Summit Partners. Според основателите й тогава компанията се е нуждаела не толкова от свежо финансиране, а от помощ в създаването на организационна структура и бъдещо планиране. Тогава "Телерик" продължава да се разраства и чрез придобиване на западни фирми.

Продуктите

Двете групи обявиха, че са подписали окончателно споразумение и заедно ще развиват цялостна облачна и локална (на поискване) платформа за приложения. Обединеното приложение ще позволи на разработчиците да създават силно персонализирани потребителски интерфейси, мощни програми, които да поддържат свързаност с различни източници на данни независимо от вида на устройството или интернет технологията.

Progress Software разполага със собствена платформа, която позволява на потребителите й да разработват свои приложения за всички видове облачни и сървърни решения. Тя разполага с 4 млн. потребители, а продуктите са използвани от над 47 хил. компании в над 175 държави.

Продуктите и служителите на "Телерик" са чудесно допълнение към Progress Software.
Успехът и растежът на българската компания е основно благодарение на онлайн бизнес стратегията на "самообслужване" на клиентите,
която успешно привлича милиони разработчици към интернет страницата на компанията.

Чрез придобиването "Телерик" американската компания ще се опита да привлече повече разработчици на приложения за своята платформа и така да създаде една софтуерна екосистема. Решенията на двете компании взаимно се допълват, което може да засили позициите на Progress Software. Обединяването с "Телерик" ще превърне американския разработчик в една от най-големите групи разработчици в света. Тя ще работи с ABL, .NET, Java, JavaScript, Node.js и ще разработва инструменти за създаване на богат набор от приложения и интерфейси за тях.

С ясни идеи

Българската компания е най-големият софтуерен разработчик в страната. Групата беше създадена преди 12 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. Постепенно се разраства и в момента има над 700 служители в България и офиси в САЩ (Пало Алто, Бостън и Остин), Великобритания, Германия, Дания, Австралия и Индия. Акционер в "Телерик" досега беше и американският фонд за дялови инвестиции Summit Partners, който влезе през 2008 г.

Софтуерната платформа на "Телерик" позволява на 1.4 млн. разработчици да създават потребителски интерфейси, които да се ползват за облачни услуги, мобилни, интернет и настолни решения. По данни на българското дружество 450 от 500 компании от Fortune 500 я използват за целите си.

През годините "Телерик" беше сред малкото български фирми, които продължаваха да купуват западни компании. Тя се разрасна, като придоби датската ЕQATEC, а преди това щатските NimblePros, ArtOfTest и разработчика на решения за електронна търговия Mallsoft, както и германската Vanatec. Отделно беше сключено партньорско споразумение за съвместна разработка с канадската Imaginet.

Бяха придобити и отделни продукти като JustCode от немската компания Omicore и Fiddler Web Debugger от разработчика Ерик Лоурънс, който също се присъедини към "Телерик". Преди това в компанията дойдоха известни в софтуерната индустрия инженери, някои от които са работили и в Microsoft. За амбициите на компанията говореше и отварянето на офис в сърцето на Силициевата долина - в Пало Алто. В началото на годината "Телерик" назначи за директор "Продукти" Арон Махимайнатан, който е работил и за SAP и Oracle.

От компанията преди време обявиха, че ще съсредоточат усилията си и в Индия и Китай, не на последно място и заради многото софтуерни инженери там. Именно с тази цел беше отворен и офис в Делхи, както и акселератор в Хонконг.

Академия за таланти

Освен със създаването на инструменти за разработчици Telerik е известна и със своята академия за обучение на програмисти. Компанията полага и много усилия в привличането на децата към програмирането и създава специализирани курсове за техните първи стъпки в света на разработчиците.

Основателите на Telerik влязоха в мениджмънта на Progress Software

Основателите на българската софтуерна компания Telerik Васил Терзиев, Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев станаха част от висшия мениджмънт на базираната в Бедфорд, Масачузетс, Progress Software.

Васил Терзиев, който е един от двамата досегашни изпълнителни директори на Telerik, ще бъде главен директор "Иновации" в Progress. В тази си роля той ще отговаря за дългосрочната стратегия и идентифицирането на нови технологии и бизнес възможности за продуктите на компанията.

Другият досегашен съизпълнителен директор - Светозар Георгиев, ще бъде старши вицепрезидент "Платформи за разработка на приложения" и ще ръководи бизнес стратегията на системата за управление на уеб съдържание на Telerik - Sitefinity CMS.

Другите двама съоснователи на "Телерик" - Бойко Яръмов и Христо Косев, ще са съответно вицепрезидент "Операции" и вицепрезидент "Технологии" в американската компания. Ръководен пост в Progress заема още един от мениджърите в Telerik - Димитър Таслаков, който е главен директор "Човешки ресурси". Той ще поеме същата глобална позиция и в Progress. Георгиев, Терзиев и Таслаков вече са в ръководния съвет на изпълнителния директор на Progress Фил Пийд.

Телерик проведе първата си глобална конференция в Бостън

Пред близо 600 участници в Бостън специалисти на Телерик и Progress разкриха нови решения за разработка на мобилни приложения, анонсираха продукти с отворен код и съвместни инициативи с Google и Microsoft.

Telerik NEXT продължи 3 дни и включваше 44 лекции и 6 практически сесии с 40 лектори-експерти. Забавен елемент за публиката беше речта на световно известния водещ от предаването „Ловци на митове” Грант Имахара.

След като през април 2014 г. Телерик пусна с отворен код най-голямата библиотека от инструменти за потребителски интерфейс (UI) и функционалности за JavaScript – Telerik Kendo UI Core, компанията обяви, че ще отвори кода на енджина на още един свой продукт – Telerik JustDecompile. Този софтуер подпомага разработчиците да декомпилират .NET Assembly код (.dll или .exe) към четими програмни езици като C#, VB и IL.

В услуга на разработчиците на приложения Телерик отвори достъпа и до платформата за разработка на „нейтив” приложения с JavaScript и CSS – NativeScript. По този начин компанията обхваща пълния набор от решения за междуплатформена разработка, съобразени с всеки подход за създаване на приложения – „responsive” уеб, хибриден и „нейтив”.

В допълнение, екипът на Telerik NativeScript работи съвместно с Google по първите етапи от интеграцията на поддържаната от Google платформа с отворен код за разработка на уеб приложения – Angular JS 2.0.

По време на Telerik Next компанията разкри и нови решения в мобилния сегмент. Telerik Screen Builder дава възможност на всички желаещи да разработват мобилни приложения - независимо дали имат задълбочен, минимален или никакъв опит в програмирането. С помощта на този софтуер, разработчиците могат да създават 80% от приложението си, без да пишат код, като използват готови екрани, свързват приложението с данни и правят промени в реално време с помощта на Telerik AppBuilder.

Телерик продължава да поддържа най-новите версии на технологиите на Microsoft, често пъти още преди те да са достъпни за широката аудитория. Пакетът Telerik DevCraft, например, поддържа ASP.NET 5, MVC 6, Visual Studio 2015, C# 6, Roslyn, Edge и Office 365, като водещото решение Telerik Kendo UI разполага с тема, специализирана за Office 365.

В резултат на доброто партньорство, Microsoft вече предоставя безплатни лицензи за Telerik Kendo UI на новите членове на програмата „Office 365 за разработчици”.

По време на конференцията Телерик обяви пускането на бета версия на Telerik Report Server, който осигурява „responsive” уеб портал, където разработчиците могат да публикуват доклади, да управляват автоматичното им разпространение и да контролират правата за достъп. Продуктът, чиято официална версия ще бъде пусната през лятото, подпомага създаването на доклади за уеб, мобилни и десктоп приложения.

В рамките на TelerikNEXT компанията обяви също нововъведения в цялото си продуктово портфолио, вкл. подобрения на Telerik Test Studio, Telerik Mobile Testing, Telerik Sitefinity CMS, Telerik Sitefinity Digital Experience Cloud. На безплатен уебинар на 13 май компанията ще представи всички новости от TelerikNext и последните си продукти.

”Телерик” търси 40 специалисти за офиса си в София

Софтуерната "Телерик", компания на Progress, търси кандидати за 40 отворени работни позиции в екипите „Маркетинг”, „Продукти”, „Софтуерно инженерство”, „Техническа поддръжка”, „Администрация”. Отворените работни места в България са 50% от всички свободни позиции на Progress в глобален мащаб, а от началото на годината компанията е назначила над 80 специалисти в местния си офис. След придобиването от Progress през декември 2014 г., офисът в София стана най-големият на американската компания глобално, както и неин ключов иновационен център.

Екипът в България има водеща роля както за стратегията и развитието на продуктовото портфолио, така и за старта и успеха на редица високоприоритетни бизнес, маркетинг и организационни направления в Progress.

Новите служители с технологичен профил, които станат част от екипа в София, ще отговарят за решенията на компанията за разработка на уеб, десктоп и мобилни приложения, както и за платформите за дигитален маркетинг – Telerik Sitefinity CMS и Digital Experience Cloud.

С глобално значение ще бъде и ролята на специалистите с нетехнологичен профил, които се присъединят към българския офис на компанията. След придобиването на Telerik, местните специалисти по дизайн поемат грижата за глобалната визуална идентичност на обединената компания и отговарят за графичния дизайн на нейните уеб и маркетинг активи.

Други подобни ресурси
Фирми:   Компютри. Електроника
Лица:     Машино, Техно...
Стоки:    Компютри. Софтуер
Сайтове: Информационни технологии


 
  Снимки от сайта или реклама на "Компютри.Електроника"
 
 
Линкове към Големият удар на Телерик
 
W9235 Големият удар на Телерик ИТ Капитал Виж  ~  
W9236 Американската компания Progress Software купи Телерик ИТ Осигуровки Виж  ~  
W9237 Основателите на Telerik влязоха в мениджмънта на Progress Software ИТ Капитал Виж  ~  
W9238 Телерик обяви нови продукти с отворен код ИТ TechNews.bg Виж  ~  
W9239 ”Телерик” търси 40 специалисти за офиса си в София ИТ Economic.bg Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Интернет
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Компютри.Електроника  >>>
  Категория: Програмни продукти  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  199       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   07/08/19

Google