Ресурсбук България. Данни за избран сайт

Създателите на българския Office пакет

В сферата на компютърните офис приложения от години доминира Microsoft. При мобилните устройства най-популярният такъв софтуер за смартфони и таблети всъщност е продукт на българска фирма "Мобайл системс", позната под търговското име MobiSystems. Приложението й OfficeSuite е може би най-пълният офис пакет за мобилни устройства, който в момента се намира на пазара.

Историята на успеха не е нито кратка, нито случайна, защото компанията се опитва да се наложи на този пазар от близо 16 години. И ако доскоро фокусът на дружеството беше изцяло върху мобилните устройства, това е на път да се промени, защото "Мобайл системс" планират до края на годината да пуснат и версия за настолни компютри и лаптопи.

По този начин техният OfficeSuite влиза в директна и пълна конкуренция не само с продуктите на Мicrosoft, но и с безплатни решения като LibreOffice и Google Docs. Целта е клиенти да станат не само обикновените потребители и технологичните ентусиасти, но и компании.

Постигнатото дотук не остава незабелязано, като компанията има няколко награди, последната от които за иновативно предприятие в категорията "Иновации за пазарно лидерство" от конкурса на фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Enterprise Europe Network – България, с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и Норвежкия финансов механизъм.

"Мобайл системс" е основана през 2001 г. от бизнесмените Станислав Минчев и Димитър Митев, които са собственици на "СофтПрес" - едно от най-големите по това време издателства, които публикуват книги за софтуер. Двамата имат визия да разработят мобилни версии на популярните видове речници на Oxford, PONS и Collins.

"Мобайл системс" започва да разработва тази задача за тогавашните умни мобилни устройства - личните електронни асистенти (PDA), които ползват операционната система Palm OS. Две години по-късно се ражда идеята да се направи и офис приложение за тази платформа, която да запълни липсата на подобен качествен софтуер за все още прохождащите тогава мобилни устройства. В първите години на XXI в. доминират РС-тата, на които властелин е познатият на всички Office на Microsoft. Българската компания решава да се заеме с амбициозната задача и така през 2004 г. се появява първата версия на OfficeSuite.

Впоследствие с навлизането на първите смартфони се разработва и софтуер за платформата Symbian, която диктува този пазар години наред. По това време мобилните технологии не са толкова популярни и съответно приходите не са големи. Това води и до финансови трудности за компанията, която през 2007 г. дори стига до свиване на персонала.

Първият голям удар

В същата година се появява iPhone на Apple и започва истинската ера на смартфоните. "Мобайл системс" бързо се преориентира към новите възможности и пуска версия на OfficeSuite за Android и впоследствие за iOS. Вариантът за операционната система на Google е и ключовият продукт на българското дружество.

Истинският успех идва през 2009 г., когато българската компания успява да постигне споразумение със Sony-Ericsson за предварително инсталиране на OfficeSuite на смартфоните на бранда, които ползват платформата Android. Това е постигнато след дългогодишна работа с партньори, от които зависи какво да се инсталира предварително на новите умни телефони на Sony-Ericsson.

Така българското приложение започва да набира популярност. Споразумението отключва вратата на "Мобайл системс" и за други технологични гиганти, като компанията сключва партньорства с Toshiba, Sharp, Acer, Nook (на Barnes and Noble), Alcatel, Polaroid, ViewSonic, Kobo, Kyocera, Deutsche Telekom и др. Така към момента има над 200 млн. инсталации на OfficeSuite и около 55 хил. активации на ден.

Самата компания разкрива офиси в Сан Диего,САЩ и Хонконг,Китай.

OfficeSuite не е единственият продукт на компанията. Българското дружество разработва електронни речници, както и по-малки мобилни програми, като например File Commander - приложение, позволяващо по-лесния контрол на файловете в Android. Но офис пакетът си остава флагманският продукт на "Мобайл системс".

Бизнес моделът

Българската фирма следва основните тенденции при мобилните приложения от гледна точка на монетизацията. В момента OfficeSuite за Android е безплатен, ако искате да създадете, разгледате, редактирате и споделяте документи. Приходите се генерират от реклами, както и от платената професионална версия, която предоставя по-тясно специализирани функции на потребителите.

При iOS за момента се ползва концепцията за еднократното плащане. Компанията обаче ще го промени и ще залага на абонаментен план. Тоест платените функции ще станат достъпни чрез месечен или годишен абонамент, който ще се подновява. Причината е, че "Мобайл системс" все повече иска да се фокусира върху корпоративните клиенти.

Затова и компанията се стреми до края на 2016 г. да пусне версия на OfficeSuite за Windows. Навлизането на РС платформата обаче поставя OfficeSuite в директен сблъсък с подобни силни приложения като Office на Microsoft, безплатния LibreOffice и облачния Google Docs. В момента компанията се е фокусирала основно върху версията си за Windows и преминаването към абонаментен модел.

За кадрите и бъдещето

Болна тема за всеки предприемач в IT сектора е намирането на кадри. Липсата на специалисти не подминава и "Мобайл системс".

"Преди десетилетие за една обява получавахме по 120 CV-та. Сега трябва да пуснем 120 обяви, за да получим едно CV", шеговито описва ситуацията Късовски. В момента наистина IT компаниите трябва да се рекламират пред кадрите, за да могат да попълнят необходимите свободни позиции. Според "Мобайл системс" едно от нещата, които ги отличава от повечето други фирми от бранша е, че разработват собствен продукт. Това им дава по-голяма свобода при програмирането.

"Мобайл системс" в числа

Българската фирма генерира приходи от 8.14 млн. лева през 2014 г., или ръст от 15.5% на годишна база. Печалбата на компанията за същия период е 2.9 млн. лева, което е ръст от 13.6%. Според "Мобайл системс" към края на 2015 г. компанията е почти удвоила персонала си и в момента разполага с около 100 души, като към края на 2014 г. служителите са били 58.


Офисът в моя телефон

Колко компании по света смеят да се опълчат на Мicrosoft? Сигурно се броят на пръстите на едната ръка и са от ранга на Google или Apple.

Една малка българска фирма обаче има амбиции да "хвърли ръкавица" на софтуерния гигант в сегмента за офис програми за Windows. Компанията Mobile Systems има повече от добра база за развитие - тя вече може да се похвали с едно от най-сваляните мобилни приложения за документообработка. Досега продуктът й OfficeSuite е инсталиран над 160 млн. пъти и продължава да се развива.

Началото

Всичко започва през 2000 г., когато един от собствениците на издателството "СофтПрес" получава ценен съвет от приятел. "Един познат се занимаваше със софтуер за Palm и тогава ме увери, че има смисъл да се правят програми за мобилни телефони", признава Станислав Минчев.

Така със съдружника си в издателството Димитър Митев създават отделна фирма и привличат разработчика Николай Късовски.

Първо започват с разработката на електронни речници - издателството е представител на Oxford, PONS, Collins и всички големи производител на речници.

След натрупването на първоначален капитал започват да създават и офис пакет за мобилни устройства. Първата версия през 2004 г. е офис приложение за операционната система за Palm устройства. Впоследствие пускат версия и за Symbian. Трудностите са на всяка крачка, тъй като джаджите са най-различни - едни са с писалка, други с тъчскрийн, трети работят само с бутони и всяко приложение трябва да покрива различни изисквания.

А и пазарът на такива приложения тогава не е голям. Но пък именно тези първи години дават огромен опит и основа за развитие на фирмата.

Бумът настъпва с излизането на първия модел iPhone, който коренно променя средата и самите мобилните приложения. Apple показва на всички как може да се печели от мобилни апликации. Следва и системата на Google Android.

Тогава Mobile Systems вече са далеч пред други разработчици в създаването на такива приложения. Въпреки това са нужни допълнителни ресурси и първоначално екипът съсредоточава усилията си върху версията за Android. Пробивът настъпва с договора със Sony Еricsson, чрез който OfficeSuite е преинсталиран на мобилните устройства на компанията.

Така много потребители се докосват до приложението, което впоследствие става и едно от най-теглените от онлайн магазина на Google. Днес апликацията получават всички клиенти, които си купят телефони или таблети Sony, както и потребители на устройствата на Аmazon, Acer и др. Фирмата постепенно развива и приложението си за iOS.

Към бърлогата на звяра

Mobile Systems в момента има 64 служители, от които половината са разработчици. С разрастването си фирмата продължава да наема нови програмисти и експерти, като според Минчев и Късовски трудностите с намирането на квалифициран персонал стават все по-големи.

Компанията има и офис в Сан Диего, а плановете са през следващата година да отвори такъв и в държави като Китай, Индия и др.

Успехът на продуктите се доказва и от финансовите резултати на българската "Мобайл системс" - за 2013 г. приходите са достигнали 7 млн. лв. спрямо 3.3 млн. за предишната година при печалба от 2.6 млн. лв. (0.64 млн. лв. за 2012 г.).

През тази седмица компанията прави най-мащабния си дебют на продукт - осмата версия на OfficeSuite, за която очакванията са големи. Създателите на офис приложението не крият амбициите си да продължат да растат и в корпоративния сегмент. А плановете за следващата година включват навлизане директно в "бърлогата на звяра" - офис пакет за Windows.

Други подобни ресурси
Фирми:   Програмни продукти
Стоки:    Компютри. Софтуер
Сайтове: Компютри.Електроника


 
  Снимки от сайта или реклама на "Информационни технологии"
 
 
Линкове към Създателите на българския Office пакет
 
W9234 Създателите на българския Office пакет Софтуер Капитал Виж  ~  
W9235 Офисът в моя телефон Софтуер Капитал Виж  ~  
W77055 Индекс на сайтовете за Информационни технологии Информационни технологии Индекс Виж  ~  
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  Интернет
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Информационни технологии  >>>
  Категория:  >>>
  Група:
  
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  237       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   07/08/19

Google