Ресурсбук България. Данни за избран сайт

 

План за възстановяване и устойчивост

Механизмът за възстановяване и устойчивост е в основата на NextGenerationEU, откъдето ще бъдат осигурени 800 милиарда евро (по текущи цени) в подкрепа на инвестициите и реформите в целия ЕС. Механизмът за възстановяване и устойчивост ще играе решаваща роля за подпомагане усилията на Европа да излезе по-силна от кризата и за обезпечаване на екологичния и цифровия преход.

План на България за възстановяване и устойчивост

България поиска безвъзмездни средства в размер на общо 6,6 милиарда евро по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Планът на България е структуриран около четири стълба:

- Иновативна България
- Зелена България
- Свързана България
- Справедлива България.

Планът включва мерки в области като декарбонизацията на икономиката, образованието и уменията, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, енергийната ефективност, устойчивото селско стопанство, цифровата свързаност, социалното приобщаване и здравеопазването.

Проектите в плана обхващат целия жизнен цикъл на Механизма за възстановяване и устойчивост до 2026 г. В плана се предлагат проекти във всички седем европейски водещи области.

Следващи стъпки

Комисията ще оцени плана на България въз основа на единадесетте критерия, установени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в контекста на европейския семестър.

Комисията ще оцени също така дали в плана е предвидено поне 37 % от разходите да са за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и поне 20 % — за цифровия преход.

По правило Съветът ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията за решение за изпълнение на Съвета.


Други подобни ресурси
Фирми:   Администрация
Лица:     Филолог, Литература
Стоки:    Информация, култура


 
  Снимки от сайта или реклама на "Общество и политика"
 
 
  Линкове към План за възстановяване и устойчивост
 
W97038 План за възстановяване и устойчивост News.bg
  Манипулации с линковете
 
  Линк към сайта  <<<Натисни тук >>>
 
  Фирма  >>>>>
  Обект  >>>>>
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  -
 
  Адресни данни
 
  Област:
  Населено място:
  Адрес:
  Пощ.код/кутия: /
 
  Идентификация
 
  Раздел: Общество и политика  >>>
  Категория: Икономическа политика  >>>
  Група:
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Пеканов: Засега не можем да поискаме следващата сума по плана за възстановяване    
__ 1 __

19/12/22
15:48:06

Първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост от 2.7 млрд. лв. се случи по план, дори изпреварихме с месец Румъния. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по изпълнението на 66 мерки, от които 22 минават през парламента, каза днес пред БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

До момента е приет един от нужните 22 закона, като дори и той е приет от предишния парламент. Сегашният единствено е отхвърлил Закона за защита на хората, които подават сигнали за нарушения, включително за корупция. "С 2 години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции".

Критиките, че законът не дава възможност за доноси, защото в закона има разписана процедура какво се случва, ако подадеш невярна информация.

Около приемането на нужните закони в настоящия парламент трябва да се намери мнозинство, дори то да е "ситуационно".

"Не са предприети никакви действия за затваряне на ТЕЦ-овете. По тази линия нещата доста се промениха от миналата година, която зеленият преход беше основен приоритет. Следващата година ще има разговори на европейски ниво на база новите реалности", каза вицепремиерът в отговор на въпрос какво би казал на работещите в тецовете, за които се твърди, че ще бъдат закрити.

 Голям интерес към проекти по Плана за възстановяване    
__ 2 __

27/12/22
16:09:25
Над 10 200 са подадените проектни предложения по първите две процедури от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа - "Технологична модернизация" и "ИКТ решения и киберсигурност". Те са на обща стойност над 765 млн. лв., сочат данни на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа (МИР), съобщиха от министерството.

България вече получи първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост от 2.7 млрд. лв. Проблемни обаче са следващите 724 млн. евро, които страната няма да може да поиска, докато не изпълни 66 мерки, от които 22 минават през парламента.

По първата отворена процедура за България по ПВУ - "Технологична модернизация" - бяха подадени 2537 проектни предложения за 633 841 469 лв. безвъзмездна финансова помощ (БФП) при очаквани 1300-1400 проекта. Общата стойност на заявените средства е над 1 млрд. лв. Кандидатстването започна на 22 юли 2022 г. и приключи на 21 септември 2022 г.

Бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лв. и е насочена към микро-, малките и средни предприятия. Документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020. След първата фаза, за оценка и класиране продължават 2000 фирми. Преди Нова година МИР ще обяви компаниите, които ще получат финансиране от Плана за възстановяване по линия на МИР.

Мярката ще подпомогне бизнеса в закупуването на нови съоръжения и машини в производствени предприятия с цел обновление и модернизация на техническия им парк. Това са предимно производствените фирми - за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла, предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиостанции, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност. За микро-предприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия - до 350 хил. лв., а за средни - до 700 хил. лв.

По втората отворена процедура от ПВУ - "ИКТ решения и киберсигурност" бяха подадени 7689 проектни предложения за над 146 млн. лв.

Кандидатстването по мярката започна на 17 октомври 2022 г. и приключи на 19 декември 2022 г. Бюджетът на процедурата е 30,6 млн. лв. По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. Ще се финансират още повишаване на киберсигурността, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи и др.

Трета процедура ПВУ - за "ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия" е с бюджет от 200 млн. лв. Тя е за изграждане на фотоволтаични системи - т.нар. соларни панели и батерии за локално съхранение на енергия, а самата енергия ще се произвежда за собствена употреба, без да може да се препродава. 50% от инвестицията ще се финансира през ПВУ. За тях ще могат да кандидатстват освен микро-, малки и средни предприятия, но и такива със заети до 499 лица или с до 1500 души.

Последната за тази година - четвърта - процедура е за развойни дейности и интелектуална собственост на стойност от 120 млн. лв. Общественото обсъждане по нея приключи на 2 декември, а до дни се очаква да бъде отворена за кандидатстване от компании, получили "Печат за високи постижения" от ЕК, за които финансирането в предишния програмен период не е стигнало.

Още след 1 януари започва поетапно отваряне на отделните програми за кандидатстване. То се осъществява само електронно през системата ИСУН (https://eumis2020.government.bg/), а повече информация е публикувана на сайта на МИР (https://www.mig.government.bg/).
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  523       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   16/10/21

Google