Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

 

Баници

Ба̀ница е традиционно българско тестено ястие. Състои се от навити или наредени на пластове листи разточено тесто или готови кори за баница с плънка. Обикновено се пече във фурна. Използват се различни плънки – най-често сирене или извара, със или без добавка на яйца. Правят се баници и със зеленчуци, месо, плодове.

Други подобни ресурси
Фирми:   Храни и напитки
Лица:     Химия
Сайтове: Храни и напитки


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Храни и напитки
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   Брой
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 0
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  ЕТ Н.Шишиньов-В.Шишиньова
  Лице за контакти:  
  Телефон  
  E-Mail  vasmet@abv.bg
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Храни и напитки  >>>
  Подгрупа: Тестени изделия   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Баници
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
  Линкове към Баници
 
F3869 ЕТ Н.Шишиньов-В.Шишиньова Фини кори за баници Фирма Виж  ~  
W409 http://www.shishinyov.com Фини кори за баници Сайт Виж  ~  
W3064 bg-gotvach Рецепти за баници Сайт Виж  ~  
 
Други стоки и услуги доставяни от фирмата
Код Име на стоката Доставчик Мярка Кол. Цена Детайли
1833 Баклави ЕТ Н.Шишиньов-В.Шишиньова Брой 1 0 Виж : 412
 
 



 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Обявиха българската баница за едно от най-вкусните ястия на света    
__ 1 __

22/01/22
20:51:57


Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. Сега в обсега на вниманието му попада и българската баница.

"Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи, както солени, така и сладки", пише TasteAtlas.

Особено популярни според описанието на сайта са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Той може да се направи с пълнеж от зеленолистни зеленчуци като спанак, коприва, невен, магданоз и зеле. Празникът пък се прави с праз, а лучник е вид баница с пълнеж от лук. Когато става въпрос за сладки варианти на баницата, има тиквеник, приготвен с тиква, разновидност с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница - приготвена чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.

"Понякога българите поставят в баницата късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания - практика, особено популярна през празничния зимен сезон", пише още TasteAtlas. "Обикновено баницата се сервира като ястие за закуска с кисело мляко или боза".

Наскоро българската шарена сол оглави класацията за микс от подправки от цял свят на кулинарния атлас.

Това е своего рода реабилитация на националната ни кухня, след като неотдавна българската мусака оглави списъка на най-въглеродно интензивните кулинарни специалитети в Европа. Проучване на Good Food за BBC твърди, че вредните емисии, отделени при готвенето на ястието, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил. Каймата, като основна съставка на мусаката, изисква отглеждане на крави, на което се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, показват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  470       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   26/12/18
 
Google