Моркови
Морковът е кореноплоден зеленчук.
Морковът е от род двугодишни, рядко едногодишни или многогодишни тревисти растения от семейство сенникоцветни. Съществуват около 60 вида, главно в Средиземноморието, но също в Америка, Африка, Австралия и др. Културният морков е двугодишно зеленчуково и фуражно растение. Стъблото му е високо до 0,70 m, листата са перести, силно нарязани, цветовете – дребни, събрани в сложен сенник. Плодът е сух с две семена, с плоскояйцевидна форма и с четири реда шипчета. Отглежда се заради кореноплода, който е месест и в зависимост от сорта има закръглена, пресечено-конусовидна, вретеновидна или друга форма с червена, жълто-червена, жълта или бяла окраска.
Морковът съдържа средно: 88.8% вода, 1.1% азотисти вещества, 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла и други вещества, 1% целулоза, 0.7% пепел и витамини A, C, B1 и B2 . Използва се за храна, фураж и като лечебно средство. В България се отглежда навсякъде. По-разпространени сортове: нантски, марктгертнер, едър каротел, за ранно производство: амстердамски.
Още знаменитите лекари на древността Хипократ и Гален са препоръчвали морковите за лечение на туберкулоза, камъни в бъбреците, кокоша слепота, болки при уриниране и задържане на урина.
Морковите са особено богати на каротин (9 мг в 100 г сурова маса) – това представлява нуждата за 2-3 денонощия. Недостигът на каротин в храната води до нарушения в обмяната на веществата, измършавяване, задържане в растежа при децата, нарушение на функцията на нервната система и на някои жлези с вътрешна секреция, отслабване на имунната система и на остротата на зрението. Морковите съдържат още витамините В,, В2, В3, В6, В9, С, Е, К, РР, минерални соли на калий, кобалт, желязо, мед, йод, фосфор, растителен инсулин, азотисти вещества.
За задоволяването на необходимостта на организма от витамин А за 24 часа е достатъчно да се изядат 18-20 г сурови моркови. Най-добре на салата, полята с растително масло. Макар да нямат характерната миризма на чесъна и лука, морковите съдържат фитонциди и поради това количеството на микробите в устната кухина рязко спада, ако се сдъвчат няколко парченца морков.
Морковите и сокът от тях имат меко слабително действие. При запек и хемороиди се препоръчва сутрин на гладно да се пие по 150-200 мл сок заедно с месестата част. На малки деца се дава по 1 супена лъжица сутрин и вечер.
За стимулиране на отделянето на урина и очистването от камъни в пикочния мехур в продължение на няколко месеца се пие 3-4 пъти на ден по 1 супена лъжица сок от моркови, смесен с мед. При простудна кашлица и пресилване на гласа също се пие сок от моркови с мед.
При хемороиди много добре действа чай от листата на морковите. При малокръвие и обща отпадналост добре действа прясно приготвен сок от моркови – по 1 чаша два пъти на ден.
При хронична коронарна недостатъчност и прояви на стенокардия морковите са изключително полезна храна. Първите дни след прекаран инфаркт на миокарда се препоръчва приемането на сок от моркови.
Те забавят стареенето на организма, защото активизират вътреклетъчните възстановително-окислителни процеси и регулират въглеродния обмен. В козметиката сокът от моркови се използва и вътрешно, и за маски. Редовната употреба на пресен сок от моркови – 3 пъти на ден по половин чаша преди ядене, придава здрав и цветущ вид на кожата. Смес от морковен сок и жълтък е прекрасна маска за суха кожа.
Косата добива блясък и расте по-бързо, ако веднъж в седмицата в корените й се втрива сок от моркови и лимони.
Други подобни ресурси
Фирми: Селско,Горско,Еко
Обекти: Склад
Лица: Финанси
Събития: Селско стопанство
Сайтове: Селско, Горско, Еко