Пуканки
Дори и в най-твърдото царевично зърно вътре има вода. Ако нагреем тези зрънца, водата вътре в тях се разширява и се превръща в пара. Тя създава вътрешно налягане от около 9 атмосфери и в определен момент парата разкъсва плътната целулозна обвивка зърна и се чува малка експлозия.
Парата не само разпуква обвивката, но и изпича скорбялата във вътрешността на зърното, тя увеличава обема си и се превръща в леко пухкаво бяло цвете - пуканка.
А защо някои царевични зрънца не стават пуканки? Защото водата вътре в тях е била недостатъчно. Затова от стари зърна остават повече "циганчета" - изгорели, но не разпукани зрънца.
Обвивката на семената на други растения, а и на повредените царевични зрънца не е плътно затворена, лесно пропуска парата. Така под нея не може да се създаде достатъчно налягане за експлозията.
При неравномерно разпределение на топлината, заради което част от зърното се нагрява недостатъчно, а друга - прегаря, също не се получават пуканки. Затова се слагат мазнини - олио или масло - за равномерно разпределение на топлината.
Други подобни ресурси
Фирми: Храни и напитки
Лица: Химия
Сайтове: Храни и напитки
Снимки на стоката / услугата или реклама на Храни и напитки | ||||||||||||||||||||
Контакти | ||||||||||||||||||||
Фирма - доставчик | Заира-З.З ЕООД - картофен чипс | |||||||||||||||||||
Лице за контакти: | ||||||||||||||||||||
Телефон | ||||||||||||||||||||
Класификация | ||||||||||||||||||||
Група на стоката: | Храни и напитки >>> | |||||||||||||||||||
Подгрупа: | >>> | |||||||||||||||||||
Тип: | ||||||||||||||||||||
Конкретни артикули от стоката Пуканки | ||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ | ||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
Задай въпрос, добави коментар >>> | Отвори формата за текст | |||||||||||||||||||
Брой посещения: 491 Гласували: 0 Оценка: 0.00 Последна редакция: 07/06/19 | ||||||||||||||||||||
|