Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

 

Биткойн - виртуалната валута

Биткойн е софтуерно базиранa онлайн платежна система описанa от Сатоши Накамото през 2008 г. и въведена като софтуер с отворен код през 2009 година.

Плащанията се записват в публичен книга, използвайки собствена разчетна единица, която също се нарича Bitcoin. Плащанията се правят от партньор към партньор без централно хранилище или единен администратор. Затова някои наричат Bitcoin децентрализирана виртуална валута. В медиите често наричат Bitcoin като криптовалута или виртуална валута.

Биткойните са създават като награда за обработка на плащанията като потребителите предлагат своята изчислителна мощност за проверка и записване на плащанията в публичната книга. Частни лица или фирми се занимават с тази дейност(добив), в замяна на таксите, които получават по сделките и новосъздадените биткойни.

Освен чрез добив, биткойни могат да бъдат получени в замяна на пари, продукти и услуги. Потребителите могат да изпращат и получават биткойни по електронен път, използвайки портфейл софтуер за персонален компютър, мобилно устройство или уеб приложение.

Биткойните като форма на плащане на стоки и услуги е в растеж и търговци имат стимул да приемат цифровата валута, тъй като таксите са по-ниски от тези на кредитните карти. За разлика от кредитни карти, таксите се заплащат от купувача, а не от продавача.


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Финанси и инвестиции
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   Брой
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 10000
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  Категории фирми в Ресурсбук
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Финанси и инвестиции  >>>
  Подгрупа: Валути   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Биткойн - виртуалната валута
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
Линкове към Биткойн - виртуалната валута
 
W73718 Биткойн - виртуалната валута Финанси Публикация Виж  ~  
 
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Шолц иска цифрово евро от ЕЦБ и отхвърля частните дигитални валути    
__ 1 __

27/11/20
22:51:12

Германският министър на финансите Олаф Шолц заяви в петък, че "напълно подкрепя" усилията на Европейската централна банка за цифрово евро, за да отговори на нарастващите пазарни изисквания.

Шолц призова ЕЦБ да предприеме "либерални и бързи действия" в сферата на цифровизацията, като добави, че единната зона за плащане в евро трябва да остане в сила в целия Европейски съюз.

Министърът се противопостави на инициативата на частни дигитални валути, като например Libra, която трябва да стартира през януари следващата година.

Според него европейците трябва да работят много усилено, за да излязат с решение за цифрови плащания, тъй като има голямо търсене на цифрови пари от страна на потребителите и бизнеса.

Най-големите централни банки в света, включително Европейската централна банка, обмислят как техните собствени цифрови валути биха могли да играят роля при опростяването на вътрешните и международните плащания.

Цифровите валути на централните банки (CBDC) биха позволили на притежателите да извършват плащания през интернет и евентуално дори офлайн, в пряка конкуренция със съществуващите средства за електронно плащане като дигитални портфейли, онлайн банки или криптовалути.

Президентът на Deutsche Bundesbank Йенс Вайдман заяви в петък, че централните банки могат да емитират цифрови валути, които ще се използват от търговските банки.

Коментирайки бъдещето на цифровите валути, Вайдман предложи международна платформа за сетълмент на парични преводи, добавяйки, че въвеждането му ще бъде огромно предизвикателство.

"Централните банки са изправени пред труден компромис при проектирането на CBDC. От една страна, цифровата валута трябва да бъде достатъчно привлекателна за потребителите, така че те да я приемат и да могат да се възползват от нейните предимства. От друга страна, ако CBDC са твърде привлекателни, това може да наруши съществуващата финансова система".
 Биткойнът достигна близо $20 000    
__ 2 __

01/12/20
23:05:00

Биткойнът (Віtсоіn), нaй-cтapaтa и нaй-гoлямa ĸpиптoвaлyтa, ce изĸaчи нa нoв вpъx. B пoнeдeлниĸ цeнaтa cпpямo щaтcĸия дoлap дocтигнa дo $19 857,03, ĸaтo зa 2020 г. pъcтът e нaд 170%, пишe "Блумбърг", предаде Money.bg. Taĸa дигитaлният aĸтив ce зaвъpнa нa нивaтa oт ĸpaя нa 2017 г.

Цената на биткойна е близо до историческия връх от 19 891

"Дoйдe мoмeнтът нa bіtсоіn", зaяви Гaй Xиpш, yпpaвлявaщ диpeĸтop зa CAЩ в еТоrо, ĸoйтo цитиpa инcтитyциoнaлния пoxoд ĸъм ĸpитпocвeтa ĸaтo eднa oт пpичинитe зa нacтoящoтo пocĸъпвaнe. "Toвa paли вce oщe имa мнoгo cилa", cмятa тoй.

Биткойнът дocтигнa $19 511 пpeз дeĸeмвpи 2017 г., нo пpeз cлeдвaщaтa гoдинa зaгyби 70% oт cтoйнocттa cи.

Търговията с биткойни представлява 65,1% от глобалния пазар на криптовалути

2020 г. ce oĸaзa блaгoпpиятнa зa зaвpъщaнeтo нa ĸpиптoвaлyтaтa пoд cвeтлинитe нa пpoжeĸтopитe, cлeд ĸaтo цeнтpaлнитe бaнĸи пoтoпиxa лиxвeнитe пpoцeнти и пpeдocтaвиxa бeзпpeцeдeнтни cтимyли зapaди пaндeмиятa. Πpивъpжeницитe нa bіtсоіn изпoлзвaт мoмeнтa и нapaтивa зa пeчaтaнe нa пapи, пocoчвaйĸи, чe ĸpиптoвaлyтaтa e дeфлaциoнeн aĸтив и мoжe дa зaмecти злaтoтo ĸaтo тиx пpиcтaн, ĸoйтo пaзи cтoйнocттa.

Ако продължат да растат

Дopи и пpи нacтoящoтo paли oбaчe твъpдe мaлĸo xopa пpитeжaвaт твъpдe гoлямa чacт oт ĸpиптoвaлyтaтa. Oĸoлo 2% oт aнoнимнитe aĸayнти дъpжaт 95% oт bіtсоіn.

Kpиптoвaлyтaтa ocтaвa cилнo вoлaтилнa. Πpeз 2020 г. cpeднoднeвнoтo движeниe възлизa нa 2,7%, пpи 0,9% пpи злaтoтo.
 Огромното потребление на ток може да спре възхода на биткойн    
__ 3 __

06/03/21
23:04:19

Не само стойността на биткойн се повиши през последната година - това важи и за огромното количество електрическа енергия, която криптовалутата консумира.

След като постигна инсторически връх от над 58 000 долара за биктойн, стойността на криптовалутата спадна през последната седмица, но количеството електричество, използвано за създаването й, продължава да се покачва. В момента то е еквиваленто на годишния въглероден отпечатък за ток на Аржентина според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, инструмент на учени от Университета в Кеймбридж, който измерва енергийното потребление на валутата.

Неотдавнашният интерес от големи институции на "Уолстрийт" като JPMorgan и Goldman Sachs, както и възприемането й от Илон Мъск и неговата компания "Тесла" помогна на валутата да достигне най-високото си ниво, тъй като инвеститорите се обзалагат, че криптовалутата ще стане по-широко използвана в близко бъдеще.

Срив в цената води до загуби за "Тесла" и Мъск, но биткойнът също представлява заплаха за мисията на компанията към "бъдеще с нулеви емисии" и поставя сериозни въпроси пред правителствата и корпорациите, които искат да ограничат своите въглеродни отпечатъци.

"Копаенето" на биткойн включва решаване на сложни математически задачи с цел създаване на нови биткойни. "Миньорите" се възнаграждават в биткойн. Извличането на биткойни - процесът, при който биткойн се "присъжда" на компютър, който решава сложна поредица от алгоритми - е енергоемък процес.

По-рано в относително кратката история на биткойн - валутата е създадена през 2009 г. - човек би могъл да копае биткойни на средно мощен компютър. Но има ограничен брой биткойни, които могат да бъдат добивани: 21 милиона. Колкото повече биткойн се добива, толкова по-трудни са алгоритмите, които трябва да бъдат решени, за да добиете биткойн.

Сега, когато са добити над 18.5 млн. биткойни, обикновеният компютър от миналото вече не може да копае биткойни. Вместо това добивът изисква специално компютърно оборудване, което може да се справи с интензивната обработка на данни, необходима за получаване на биткойн днес. И, разбира се, тези специални компютри се нуждаят от много електричество, за да работят.

Електричеството, използвано за добив на биткойни, в исторически план е било повече от електричеството, използвано от цели държави, като Ирландия. Говорим за множество теравати, десетки теравати годишно електричество, използвано само за биткойн.
Бенджамин Джоунс, професор по икономика в Университета в Ню Мексико

Привържениците на биткойн казват, че добивът все повече се извършва с електричество от възобновяеми източници, тъй като този вид енергия става по-евтина, а използваното количество е далеч по-ниско от други, по-разточителни приложения на енергията. Пропиляната енергия от включени, но неактивни домашни устройства само в САЩ може да захрани копаенето на биткойн в продължение на 1.8 години според индекса на Кеймбридж.

Природозащитниците обаче казват, че добивът все още е повод за безпокойство особено защото миньорите се появяват навсякъде, където електричеството е най-евтино, и това може да означава места, които използват въглища. Китай е държавата с най-много биткойн миньори в момента според данните на Кеймбридж. Докато страната бавно се придвижва към възобновяема енергия, около две трети от нейната електроенергия идва от въглища.

Тъй като няма държавен орган или организация, които официално да проследяват къде се добиват биткойни и какъв ток използват миньорите, няма как да се разбере дали става дума за електричество от възобновяема енергия или изкопаеми горива.

Центърът за алтернативни финанси на Кеймбридж (CCAF) изчислява, че годишното потребление на електроенергия за биткойни се движи около 130 тераватчаса (TWh), докато индексът на Digiconomist дава стойност от 80 TWh. Подобно е потреблението на Аржентина (125.03 TWh), Украйна (128.81 TWh) и Швеция (131.80 TWh) - потреблението на България за 2019 г. е около 33 TWh.

Една транзакция с биткойн има същия въглероден отпечатък като 680 000 транзакции с Visa или 51 210 часа гледане на YouTube според CCAF.

Огромната изчислителна мощ - и следователно използването на ток - е вградена в начина, по който е проектирана блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутата.

Миньорите не само създават нови биткойни, но също така независимо проверяват и записват всяка сделка, направена във валутата. Всъщност биткойните са наградата, която получават майньорите, за да поддържат точно този запис.

Работи като лотария, която се провежда на всеки 10 минути, обяснява Джина Питърс, професор по икономика в Университета в Чикаго и научен сътрудник в екипа на CCAF.

Центровете за обработка на данни по целия свят се надпреварват да съставят и представят този запис на транзакциите по приемлив за системата начин.

Те също трябва да познаят произволно число. Първият, който представи записа и правилното число, печели наградата - това се превръща в следващия блок в блокчейна. В момента те се възнаграждават с шест и четвърт биткойни, оценени на около 50 000 долара всяка.

Веднага след като една "лотария" приключи, се генерира нов номер и целият процес започва отново.

Има и още един фактор, който движи нарастващото потребление на енергия за биткойн. Софтуерът гарантира, че винаги са необходими 10 минути, за да бъде решен пъзелът, така че ако броят на миньорите се увеличава, пъзелът става по-труден и трябва да се използва повече изчислителна мощ.
Следователно биткойнът всъщност е проектиран да насърчава увеличението на компютърни мощности.

Идеята е, че колкото повече компютри се състезават за поддържане на блокчейна, толкова по-безопасна става валутата, защото всеки, който се опита да я подкопае, трябва да контролира и управлява поне толкова изчислителна мощ, колкото останалите миньори заедно.

Може да се провери какви усилия полагат миньорите, за да създадат валутата. Понастоящем се смята, че правят 160 квинтилиона изчисления всяка секунда - това са 160 000 000 000 000 000 000.

И това огромно изчислително усилие е ахилесовата пета на криптовалутата, казва Алекс де Ври, основателят на Digiconomist и експерт по биткойн, пред Би Би Си. Всички милиони трилиони изчисления, необходими за да поддържат системата работеща, всъщност не вършат никаква полезна работа и веднага се изхвърлят.

Ако биткойн бъде приет като глобална резервна валута, цената вероятно ще бъде в милиони и миньорите ще имат повече пари от целия американски федерален бюджет, за да харчат за електричество. Ще трябва да удвоим глобалното си производство на енергия. За биткойн.
Алекс де Ври, основателят на Digiconomist

Изследване от 2018 г. на института Oak Ridge в Охайо установи, че биткойн на стойност един долар отнема 17 мегаджаула енергия, повече от два пъти повече от енергията, необходима за добив на мед, злато и платина на стойност един долар. Друго проучване от Великобритания, публикувано през 2019 г., казва, че компютърната мощност, необходима за добив на биткойни, се е увеличила четири пъти през 2019 г. в сравнение с предходната година и че добивът е оказал влияние върху цените на някои пазари на електроенергия и комунални услуги.

Защитниците на биткойн вярват, че всички разходи за околната среда, свързани с добива, си струват по-широкото въздействие, което би могло да окаже върху обществото.

Някои посочват, че не е задължително да има компромис между криптовалутата и околната среда. Създателите на ethereum, смятан за втория най-популярен тип криптовалута след биткойн, обещаха да променят алгоритъма на валутата, за да направят добива му по-екологичен.

Виталик Бутерин, компютърният учен, изобретил ethereum, каза пред IEEE Spectrum, че добивът на криптовалута може да бъде "огромна загуба на ресурси, дори ако не вярвате, че замърсяването и въглеродният диоксид са проблем. Има реални потребители - реални хора - чиято нужда от електричество се измества от тези неща."

Понастоящем добивът на ethereum работи подобно на биткойн, като най-мощните компютри имат предимство да получат най-много биткойни, тъй като компютрите се състезават да завършат първи дадена транзакция. Разработчиците на еthereum работят върху промяна на тази система, така че миньорите да влязат в общ списък и да бъдат избрани на случаен принцип, за да завършат транзакцията и да получат монети в замяна. Този метод, наречен "доказателство за залог", гарантира, че ще се използва по-малко електроенергия за добив на валутата.

Но тъй като биткойнът все още царува като най-добрата криптовалута, с одобрения от утвърдени компании и инвестиционни банки, въздействието на валутата върху околната среда само ще нараства.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1208       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   10/12/17
 
Google