Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

 

Шафран - най-скъпата подправка в света

Подправката шафран се добива от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus). Това е културен вид от семейство Перуникови (Iridaceae), който не се среща като диворастящо растение, разпространението му е изцяло зависимо от човека. Като подправка се използват трите близалца на цвета и част от шийката му. Останалата част от стъблото е без кулинарна стойност.

За добиването на 1 кг сух шафран е необходимо да бъде засята площ с размер на две футболни игрища. Цветовете на минзухара се берат ръчно рано сутрин около изгрев слънце, защото след това губят аромата си. След обирането от цвета се отстраняват трите близалца, които се сушат на сянка или в сушилни на температура до 45 градуса.

В 1 кг сух шафран се съдържат между 200 000 и 450 000 нишки, а за добиването му са необходими около 40 часа ръчен труд.

За производството 12 г сух шафран (72 г пресен) е необходим 1 кг цветове. Приблизително 150 цвята са нужни за 1 грам сух шафран. Прясно набраните цветове тежат средно 0,03 г, а сухите цветове - 0,007 г.

Всичко това определя високата му цена - шафранът от древността до днес е най-скъпата подправка в света.

За качеството на шафрана има строги изисквания, определени с международен сертификат - ISO 3632 от 1994 г. Той категоризира подправката в 4 категории в зависимост от цвета, аромата, вкуса и влагата. Водещ индикатор за определяне на качеството е съдържанието на кроцин, от който зависи силата на цвета. В качествения шафран нишките са цели, сухи, тъмно червени на цвят и горчиви на вкус.

Други подобни ресурси
Фирми:   Храни и напитки
Лица:     Химия
Сайтове: Храни и напитки


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Храни и напитки
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   Грама
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 20
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  Индекс храни и напитки
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Храни и напитки  >>>
  Подгрупа: Подправки   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Шафран - най-скъпата подправка в света
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
Линкове към Шафран - най-скъпата подправка в света
 
W73731 Шафран - най-скъпата подправка в света Подправки София Виж  ~  
W75849 В страната на червеното злато - Иран Шафран Vesti.bg Виж  ~  
W110041 Интернет пазар. Хранителни продукти Онлайн магазини
 
Други стоки и услуги доставяни от фирмата
Код Име на стоката Доставчик Мярка Кол. Цена Детайли
2784 Лечебни свойства на чая Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 2190
2783 Mитове за кафето и истината за тях Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1649
2777 Храни за хората над четиридесет Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1330
2776 25-те най-полезни храни Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1365
2774 10 храни, които ни правят щастливи Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1175
2771 Кисело мляко Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 999
2770 Яйца Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 978
2769 Мазна риба Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1047
2768 Бразилски орехи Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 987
2767 Морски дарове Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1108
2766 Обезмаслено мляко Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1002
2765 Шарен боб Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1265
2764 Орехи Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 907
2756 Чипс от черен шоколад Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 834
2755 Чили на прах Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 886
2747 Сьомга Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 653
 
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Шафранът - земеделие за хора, които не могат нищо    
__ 1 __

17/09/23
22:28:49

Български шафран ще залее Европа", "България скоро може да се превърне в световен лидер в впроизводството на шафран". Подобни заглавия се появиха не само в специализираните за земеделие медии преди няколко години. В основата на всички тях беше ентусиазмът по темата на един човек, който се опитваше да даде алтернатива на тютюна и на пустеещите земи.

Нищо от тези пожелателни заглавия до днес не показва, че производството на скъпия продукт може да наложи България на неговия пазар, но е факт, че вече има немалко производители. Какво ги тласка към този продукт, могат ли да се издържат с него, където го продават?

Хайде на шафрана

Ако човек се зарови в мрежата, ще установи, че през някои от последните 10 г. доста се е изговорило за шафрана и че не съвсем малко хора са се заели реално да го произвеждат. Има дори платформи, които правят калкулация колко инвестиция за колко площ кога и колко пари ще донесе.

Може да се каже, че в основата на това производство, за което се твърди, че България има добре забравени и останали в миналото традиции, стои един човек - Хасан Тахиров. Той бяга от България още през 70-те години на миналия век и дълго работи в Швеция и в други страни. Когато се връща в България, вижда увеличаващия се брой пустеещи земеделски площи и липса на идея какво ще замести отглеждания в района на Кърджали тютюн. "Това ми тежеше на мен. Всеки казва, че нещо трябва да се прави, но никой не даваше идеи за алтернатива на тютюна. Отнякъде трябваше да се почне". Идеята за шафрана му дошла след като при пътувания назад в годините с изненада установил, че в изглеждащи напълно неплодородни райони на Иран хората се препитават тъкмо с отглеждане на шафран.

Когато години по-късно се завръща в България, се опитва да проправи път на тази култура в разговори с различни институции, сред които и научни институти. Оказало се, че видът минзухар, от който се извлича подправката, може да вирее в цялата страна. Това показали и научните опити, и неговите лични, "напълно ненаучни". Самият той до неотдавна отглежда минзухари, но здравето му вече не позволява това.

Създава и асоциация, в която членуват няколко хиляди души. Не може да каже колко от тези 6-8 хил. по неговите думи все още отглеждат минзухари, защото едни започват, а други се отказват. Наблюденията му са, че се отказват тези, които решават да търсят препитание в чужбина и тръгват с първоначалното намерение да се върнат наесен за реколтата, но обикновено това не се случва.

Личната му статистика показва, че около 10 хил. са засетите декари в страната с тоз вид минзухар. Причината да вижда възможност в това за препитание в България е, че заради климатичните промени в Иран вече става неподходящо в много райони производството там. Все пак страната е най-големият производител и до този момент. Тахиров разказва, че първоначално идеята му е била пенсионирани хора да си добавят доход като отглеждат такива минзухари.

Това е работа за нищо неможещи хора, защото е 1 месец през годината.

Тахиров прави буквално пътека до няколко институции в търсене на държавна подкрепа като казва, че първоначално по-скоро е имало снизходителни усмивки зад гърба му. Участва и в правителствена делегация през 2018 г. в Иран, където се подписва споразумение за сътрудничество между двете страни от тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов. Тахиров му разказал за идеята си и му бил поискан план, от който обаче министерството повече никога не се поинтересувало.

Две седмици след като през март 2020 г. България обяви извънредно положение заради коронавируса, до медиите бе изпратено съобщение, че се отлага планираната за месец по-късно среща в Китай на инициатвиата "17+1", която е за сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа. В рамките на срещата е планирано подписването на протокол между България и Китай за износ на шафран и шафранови луковици. За месец по-късно е било насрочено и посещение на китайска делегация в България. До днес обаче тези планове остават на пауза.

По данни за 2023 г. Топ 5 на производителите на шафран в света са:

► Иран
► Индия
► Испания
► Гърция
► Мароко

Сред десетте най-големи са още Италия и Турция.

Шафранът може да стане новия тютюн

В годините назад, когато все още предстоеше спирането на субсидиите и интереса към изкупуването на тютюн, се говореше за различни инициативи с какво производителите му да го заменят, за да имат нов поминък. Имаше идеи за маслинови насаждения, за биволи, но нищо от това не се състоя. Засега изглежда, че и минзухарите още не са на дневен ред, макар че срещу скромна инвестиция хората могат да си докарват прилични доходи. А и наистина в тютюневия район има хора, които се занимават с това.

Тахиров и съпругата му правят нещо реално. Купуват от Турция 70 кг луковици и ги раздават на различни хора в кърджалийско. През 2015 г. той основава Българската национална асоциация за производство на шафран и биологични шафранови продукти.

"С 20-30 евро инвестиция на човек може да се създаде поминък. Може да звучи като приказка от 1001 нощ, но е истина". Приходите от 1 декар шафран се равняват на прихода от 300 декара пшеница или поне 70 декара лозе.

Личната му статистика също сочи, че един човек сам може да се грижи за 2 дка минзухари на пълен работен ден.

Размерът има значение

Някои минзухари цъфтят на първата година, други на четвъртата, което зависи от размера им.

Членовете на организацията, в която най-големият производител се разпростира върху 40 дка, обичайно развиват и други дейности, тъй като пазарът на шафран вътре в страната е силно ограничен, а за износ още пътищата не са отъпкани и е трудно с ограничените обеми това да стане в обозримо бъдеще.

В различни сайтове може да се намерят оферти за продажба на луковици. В някои от тях дори се дава примерна сметка за инвестицията в такова производство. Много от тях дори го посочват като алтернатива на спестовния влог, от който все още не се печели нищо. Такава примерна калкулация показва, че при инвестиция в най-дребните луковици, която ще е около 6 хил. лв. за засаждане на 500 кв. м. Тогава при първата година на прибиране на шафран може да се очакват 100 г, а през всяка следваща още по 100 г. Цената на шафрана на световния пазар варира като е от 4-5 хил. евро за трето качество до 20 хил. евро за кг от първо.

"Знае се, че шафранът е най-скъпата подправка, но от 1 г може да се направят 150 чая. И така погледнато не е толкова скъп"Шафран произведохме, а какво да го правим

Засега никой от производителите не казва, че се издържа от производството на шафран. Това е и причината множеството му производители да почват с него като хоби, да увеличават производството, но все още да не разчитат изцяло на това.

Глътка въздух на производителите, докато търсят къде да пласират реколтата, дава възможността да го съхранят в изчакване на купувачи. При правилно съхранение продажбата може да почака, но все един ден трябва да намери реализация. Допълнително облекчение напоследък е, че сертификат може да се получи от лаборатория в България. Преди това е ставало в чужбина.

Затова все още не може да се очаква лавинообразно нарастване на производството както се случи с маслодайната роза или лавандулата. Основният проблем е в липсата на кой знае какъв пазар в страната. Затова при всеки производител изниква въпросът какво да го прави.

Шафран в сиренето, сапунът и бирата

Веднъж при разходка в района на Тетевен чува за зеленото сирене от Черни вит и заедно с най-известния му производител и популяризатор Цветан Димитров решават да го направят с шафран. Както е известно, заради липсата на регламент за масова продажба на домашни храни това сирене и други подобни може да се опитат само по изложения и малки фермерски пазари. Най-близката възможност за това е на 23 септември на празника на домашните сирена.

С шафран сиренето е по-различно, по-ориенталско, става оранжево и по-различно на вкус. Нейните експерименти обаче не стигат дотук. Добавяла е скъпата съставка досега в сладко от праскови, в мед, в ябълков оцет като основните продукти обичайно са създадени от нейни съседи, за които знае, че произвеждат качествени храни. Прави и бисквити с шафран.

Антония Вълкова пък прави четири козметични продукта със съдържание на шафран - отново от семейни насаждения. Има сапун и няколко вида крем. На този етап поръчките са през сайта, продуктите могат да се намерят и в няколко физически локации. Като цяло разчита на директни поръчки, а удовлетворение й носи това, че вече има постоянни клиенти.

Производството започва преди година и половина като преди това семейството се е занимавало с търговия на различни стоки и никога със земеделие, макар да живее в района на Димитровград. Майка й решава да отглежда минзухари за удоволствие. С първата реколта обаче изниква въпросът какво да се прави. Извън готвенето вкъщи и запарването на чай.

Така идва идеята да се прави нишова козметика като се залага на силните анкиоксидантни качества на шафрана. Към продуктите се добавят и други екстракти от растения, поради което се ползват полезните вещества от различен спектър.

В козметиката си Антония не ползва листчетата или цветовете, а само стигмите (част от плодника), за да бъде продуктът с високо качество. Стремежът й не е да се продава масово.

 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1825       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   25/12/18
 
Google