Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

 

Mитове за кафето и истината за тях

Кафето е една от любимите напитки на хората по целия свят. Освен безспорната истина, че ободрява, за него се твърдят доста неща - че пречи на съня, води до пристрастяване, подпомага храносмилането и други.

_______________Мит No 1: Еспресо след хранене стимулира храносмилането
Не е вярно!
Този ефект се приписва на кофеина. Истината е по-сложна. Кафето може да активира червата и да подпомогне изпразването им. То обаче не може да повлияе върху усвояването на храната още в самия стомах, тоест не влияе за доброто храносмилане.

_______________Мит No 2: Кафето води до пристрастяване
Не е вярно!
Кафето със сигурност не води до зависимост. Пристрастяването се свързва с активиране на зоната за възнаграждение в мозъка. Нервните клетки отделят повече допамин, появява се чувство за приповдигнато настроение. Кофеинът не участва в подобни процеси. Все пак ако хората, които са свикнали да пият доста кафе всеки ден, спрат за известно време, може да се наблюдават симптоми като при абстиненция - главоболие, умора, понижено настроение, колебания в кръвното.

_______________Мит No 3: Кафето вечер причинява безсъние
Вярно е отчасти.
Хората не искат да се откажат от сутрешното си кафе, само така могат да се събудят. Това не е въображаемо: Кофеинът наистина събужда организма. Той потиска аденозин - вещество, което тялото ни отделя, когато сме уморени. Това не значи непременно, че ако пием кафе в късния следобед, няма да спим добре. Индивидуалните особености на организма са решаващи за това дали кафето ще наруши съня ни или не.

_______________Мит No 4: От кафето зъбите пожълтяват
Вярно е.
Ако често пиете кафе, чай, червено вино или тъмни сокове, няма как с времето зъбите ви да не се оцветят. Повърхността им е с микроскопични неравности, в които се отлагат пигментите.

_______________Мит No 5: От кафето ставаме нервни
Вярно е.
Напълно е възможно да ни връхлети вътрешно безпокойство, ако се изпили няколко чаши кафе. Стимулирането с кофеин води до повишено отделяне на хормоните на стреса, затова трябва да внимаваме с дозите. Прагът на чувствителност при всеки човек обаче е различен.

_______________Мит No 6: Кафето накърнява мъжката сила
Не е вярно!
Твърдението за вредата от кафето спрямо мъжката потентност е мит. Има дори едно проучване, което твърди обратното - че кофеинът дори пази от еректилни смущения. Мъжете, които пият 2-3 чаши кафе дневно (170-375 мг кофеин), са по-предпазени от онези, които не пият кафе или употребяват съвсем малки количества (до 7 мг кофеин).

_______________Мит No 7: Кафето помага при главоболие
Вярно е.
При леко до средно тежко главоболие с напрежение чаша кафе може да донесе облекчение. Кофеинът е с леки болкоуспокояващи свойства. Веществото стига до мозъка през кръвта и леко разширява стеснени кръвоносни съдове, като по този начин стимулира кръвообращението.

_______________Мит No 8: Кофеинът причинява киселини
Не е вярно.
Твърдението, че кофеинът причинява киселини, не се е доказало в проучвания. Специалистката препоръчва на хората, които реагират на кафето с киселини да избират сортове с по-мек вкус, да добавят мляко в него и да го пият след хранене вместо преди това.

Защо кафето удължава животa

Учeни дokaзaxa, чe kaфeтo e eднa oт нaй-здpaвocлoвнитe нaпитkи нa плaнeтaтa. Изcлeдвaниятa пokaзвaт, чe тъмнaтa тeчнocт c koфeин cъдъpжa cтoтици paзлични cъeдинeния, няkoи oт koитo имaт вaжни пoлзи зa здpaвeтo. Хopaтa, koитo пият пoвeчe kaфe, живeят пo-дългo и ca излoжeни нa пo-мaлъk pиck oт зaбoлявaния kaтo Aлцxaймep и диaбeт.

Cпopeд yчeнитe, kaфeтo e ocнoвeн изтoчниk нa мнoгo aнтиokcидaнти. Koгaтo гopeщaтa вoдa пpeминaвa пpeз cмлянoтo kaфe, вeщecтвaтa в kaфeeнитe зъpнa ce cмecвaт c вoдaтa и cтaвaт чacт oт нaпитkaтa. Hяkoи oт тeзи вeщecтвa ca дoбpe извecтни kaтo koфeин, нo имa cтoтици дpyги cъeдинeния, koитo изcлeдoвaтeлитe вce oщe нe мoгaт дa идeнтифициpaт.

Mнoгo oт тeзи cъeдинeния ca aнтиokcидaнти, koитo зaщитaвaт oт okиcлявaнe и пoмaгaт в бopбaтa cъc cвoбoднитe paдиkaли, koитo yвpeждaт мoлekyлитe в тялoтo. Оkиcлeниeтo ce cмятa зa eдин oт мexaнизмитe нa пpoцeca нa cтapeeнe и e пpичинa зa pakoви бoлecти и cъpдeчни зaбoлявaния.

Пpoyчвaниятa пokaзвaт, чe kaфeтo e eдин oт нaй-гoлeмитe изтoчници нa aнтиokcидaнти в зaпaднaтa диeтa. Cпopeд изcлeдвaниятa пpeвъзxoждa дopи плoдoвeтe и зeлeнчyцитe. Koгaтo пиeтe чaшa kaфe, ocвeн koфeин пpиeмaтe и цял kyп дpyги пoлeзни cъeдинeния, вkлючитeлнo мoщни aнтиokcидaнти.

Xopaтa, koитo yпoтpeбявaт koфeинoви нaпитkи в пpoдължeниe нa 12-13 гoдини имaт пo-виcoka пpoдължитeлнocт нa живoтa. Mъжeтe, koитo ca koнcyмиpaли мeждy 4-5 чaши kaфe нa дeн ca излoжeни нa 12% пo-мaлъk pиck oт paннa cмъpтнocт, a пpи жeнитe тaзи вepoятнocт e 16%. Cпopeд изcлeдвaниятa дopи yмepeнaтa koнcyмaция нa kaфe (1 чaшa нa дeн) ce cвъpзвa c нaмaлявaнe нa pиcka oт cмъpт c 5-6%

В какви количества е полезно кафето

Хората, които пият от три до пет чаши кафе дневно, вероятно са по-малко застрашени да умрат преждевременно от сърдечни заболявания, диабет или Паркинсон и се самоубиват по-рядко. Кафето, независимо дали с кофеин или без, изглежда има благотворно действие.

Три чашки кафе на ден намаляват риска от смърт при сърдечносъдови заболявания (ССЗ) с 21 процента. Учени от Института за научна информация за кафето са извършили преглед на последните медицински изследвания на различните фактори, довели до смърт при ССЗ.

Оказало се, че най-малък е рискът при тези хора, които пият средно по три чашки кафе на ден. При същата група шансовете от развиване на диабет тип 2 са били с 25% по-малки в сравнение с тези на останалите, които пият само по чашка кафе на ден или въобще се отказват от напитката.

Пет фактора за здравословен начин на живот (правилна диета, умерена консумация на алкохол(10-20 грама на ден), отказ от цигарите, физически упражнения, липса на затлъстяване) намаляват със 79% случаите на инфаркт при мъжете. Все още не е известно как именно кафето помага да се предотврати ССЗ. Вероятно причината се крие в противовъзпалителното и антиоксидантно действие на напитката, а също в намаления риск от диабет тип 2 при пиещите кафе.

Какво правят с органите ни 3 чашки кафе на ден!

В продължение на много години учените продължават да спорят, дали кофеинът е полезен или вреден за човешкото здраве. Последните проучвания ще зарадват всички, които са луди по тази ароматна напитка - кафето не само не е вредно, но, напротив, може да донесе неочаквани ползи за организма.

Полезните свойства на кафето са доста необичайни. Ярък пример - ефектът на кафето върху черния дроб. Черният дроб и кафето винаги са били антагонисти. Кой не е чувал, че кафето е много тежък продукт за черния дроб ? Според заключенията, направени от учени след наблюдения на хора, страдащи от заболявания на черния дроб, кафето може да се нарече дори лек.

Тази напитка понижава нивото на чернодробните ензими и забавя увреждането на чернодробната тъкан. На пациенти с хепатит C се препоръчва да пият кафе, за да не прогресира болестта. Това се отнася не само за обикновеното кафе, но и за безкофеиновото ! Единственият продукт, който не трябва да се консумира, е нес кафето - то, уви, не носи никакви ползи.

Националният институт за рака (Мериленд, САЩ) провел проучване, чиито резултати показали, че кафето забавя растежа на раковите клетки и намалява скоростта на прогрес на цироза на черния дроб, причинена от хепатит С.

По-ниски нива на инсулина и по-слабо изразена степен на затлъстяване на черния дроб са открити при всички пациенти, които консумирали кафе в достатъчно количество. Експериментът се провеждал в продължение на почти четири години, през което време учените били убедени в безспорните предимства на кафето.

Кафето е полезно не само за черния дроб. То съдържа същото високо количество антиоксиданти като плодовете и зеленчуците! Ако се страхувате да не хванете някаква инфекция през есенния период, беден на витамини, пийте кафе по-често.

Кафето има противовъзпалително действие и предотвратява развитието на инфекцията. Кафето понижава нивото на кръвната захар, така че хората, които редовно се отдават на удоволствието от тази напитка, се предпазват от диабет от втори тип. Разбира се, не се препоръчва да комбинирате кафето с мазни и сладки продукти, така само ще предизвикате скок в нивата на кръвната захар. По-добре е да изпиете чаша кафе с мляко или да добавите към любимата си напитка лека закуски като ядки и сушени плодове.

Пийте по три чаши кафе на ден и ще сте направили инвестиция в щастливите си старини! Кафето предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер с 65%. Старческата деменция няма да ви заплашваа, а мозъкът ви ще работи безотказно дори и в напреднала възраст!

Разтворимото кафе е най-голямата отрова за черния ни дроб!

Дори най-доброто разтворимо кафе не е продукт, който трябва да се консумира ежедневно.

Да се определи дали пием нещо добро или отрова, е изключително лесно. Поставете няколко капки йод в чаша с прясно приготвената напитка. Ако видите, че разтворимото кафе придобива синкав оттенък, във вашата чаша димящо питие има вредни примеси и добавки! Ето какво може да има там: люспи кафе, ечемик, овес и други зърнени култури, жълъди на прах, стабилизатори и изкуствен кофеин.

По принцип, всички тези продукти не са толкова страшни в малки дози, но има и друг компонент, който още не сме споменали - това са ароматите, благодарение на които цялата тази суха смес мирише на неустоимо кафе. След като зрънцето кафе се разтвори, тялото преживява шок от натравяне с токсини.

Инстантното кафе категорично не може да се използва от хора с атеросклероза, коронарна болест на сърцето, хипертония, бъбречни заболявания, глаукома и безсъние. Всъщност, в този продукт съдържанието на кофеин е 2 пъти по-високо, отколкото в естественото кафе!

Раздразнителност, гадене, стомашни смущения, главоболие - всички тези явления могат да се наблюдават сред феновете на напитката ... Сублимираното кафе е по-скъпо в сравнение с обикновеното инстантно, но това не означава, че няма добавки или ароматизанти. Ние силно препоръчваме да проверите какво точно пиете по горния метод!

Гастрит, киселини в стомаха, намаляване на потентността, кожни проблеми, проблеми с кръвното налягане и лошо функциониране на черния дроб - това е цената, която плащаме, така че по-добре е да си сварим цикория, чай, мляко, естествено кафе, вода, но в никакъв случай не пийте тази мръсотия.

Черният дроб е уязвим към отровите и те дори могат да доведат до цироза. Ако използвате ободряваща напитка, нека това да бъде истинско кафе! При това в умерени количества и най-добре - приготвена на огъня, а не в кафе-машината.

Пийте тази напитка вместо кафе!

Стойте настрана от кафето и изберете здравословни алтернативи като билков чай и натурални сокове и нектари. Тук ви предлагаме една много приятна и разхлаждаща алтернатива на кафето, която е комбинация от любими екстри. Независимо от факта, че няма кофеин, тази напитка има тонизиращо действие, защото нейните съставки действат стимулиращо на емоционалната ви чувствителност.

Съставки

1 малък банан
1 чаша обезмаслено прясно мляко или мляко на растителна основа
1 супена лъжица кафе от цикория „Инка"
1 супена (за начинаещи чаена) лъжица мака на прах
1 супена лъжица какао на прах
- щипка ванилия на прах (по желание)
- лед

Приготвяне

Поставете всички съставки в блендера и разбъркайте, докато стане гладка кремообразна смес.
След това изсипете в чаша и поставете леда. Разбъркайте, за да се охлади и изпийте веднага на бавни глътки.

Макът е суперхрана и мощна добавка, която помага за увеличаване на енергията ви, балансиране на здравето ви и подкрепяне на чувството за жизненост и щастие.

Какаото съдържа теобромин - стимулант, който ни кара да се чувстваме невероятно весели.
То е мощен антиоксидант и съдържа полифеноли, които стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.

Кафето „Инка" е направено от цикория, която се смесва с брашно от жълъди. Корените на цикорията, които се изсушават и изпичат, съдържат инулин - уникално полезен пробиотик.
Естествените захари от банана и някои допълнителни ползи от малкото ванилия на прах и вие ще се чувствате пълни с енергия и щастие часове наред!

Други подобни ресурси
Фирми:   Храни и напитки
Лица:     Химия
Сайтове: Храни и напитки


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Храни и напитки
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   Килограм
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 0
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  Индекс храни и напитки
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Храни и напитки  >>>
  Подгрупа: Кафе, чай   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Mитове за кафето и истината за тях
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
  Линкове към Mитове за кафето и истината за тях
 
W1234 8 мита за кафето и истината за тях Здравословни Храни Виж  ~ 
W1235 Защо кафето удължава животa Здравословни Храни Виж  ~ 
W1236 Пийте тази напитка вместо кафе! Здравословни Храни Виж  ~ 
W1237 Кафе срещу инфаркт и диабет Здравословни Храни Виж  ~ 
W1238 В какви количества е полезно кафето Здравословни Храни Виж  ~ 
W1239 Най-голямата отрова за черния ни дроб! Здравословни Храни Виж  ~ 
W1240 3 чашки кафе на ден! Резултатът е поразителен. Здравословни Храни Виж  ~ 
W110041 Интернет пазар. Хранителни продукти Онлайн магазини
 
Други стоки и услуги доставяни от фирмата
Код Име на стоката Доставчик Мярка Кол. Цена Детайли
2784 Лечебни свойства на чая Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 2298
2777 Храни за хората над четиридесет Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1389
2776 25-те най-полезни храни Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1431
2774 10 храни, които ни правят щастливи Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1265
2771 Кисело мляко Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1044
2770 Яйца Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1041
2769 Мазна риба Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1088
2768 Бразилски орехи Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1020
2767 Морски дарове Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1159
2766 Обезмаслено мляко Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1061
2765 Шарен боб Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 1346
2764 Орехи Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 948
2756 Чипс от черен шоколад Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 897
2755 Чили на прах Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 919
2747 Сьомга Индекс храни и напитки Килограм 1 0 Виж : 710
2642 Шафран - най-скъпата подправка в света Индекс храни и напитки Грама 1 20 Виж : 1877
 
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1774       Гласували:  2     Оценка:  5.50                Последна редакция:   07/06/19
 
Google