Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

 

Водка

Водката е алкохолна напитка, състояща се основно от вода и етилов спирт. При производството на някои видове водка се добавят в малки количества захар, натриев бикарбонат, настойки от билки или от ръжен хляб. Водка се прави от ръж, пшеница, ечемик или картофи, към които се добавя вода. След това съдържанието се филтрира. За да бъде кристално бистра, напитката се филтрира през филтри от кварцов пясък и активен въглен. Названието ѝ идва от думата „вода“. Алкохолното съдържание най-често е 40°, но достига до 56°.

В Европа първата дестилация на ферментирала захаросъдържаща течност била направена от италианския монах-алхимик Валентиус.

В Русия водката се появила в края на XIV в. През XV в. водката се появява и в Полша. Но до XVIII в. писмените източници не съобщават за дестилация на спирт от пшеница, ръж или картофи. Първите източници, съобщаващи за дестилация на спирт от тези суровини, са от XVIII в. Руската технология за производство на водка е производство на спирт от пшеница. Подобно се развива технологията и в Украйна. В беларуските земи се появява технология за дестилация на спирт от ръж, а в полските земи (под руска власт) – на спирт от картофи. Петър Велики изобретил „перцовката“, като гарнирал питието си с червена люта чушка.

През 1896 г. е основана първата руска марка водка. През 1927 г. в СССР е основана първата марка съветска водка „Столичная“, която през 1938 г. печели голямата награда за най-качествена водка на изложението в Ленинград. През 1930 г. фамилия Смирнови пристигнали в САЩ с оригиналната рецепта и Америка открила мекия спирт с етикета „Smirnoff“.

Смята се, че умереното (т.е. не повече от 50 ml за жени и 100 ml на ден за мъже) приемане на високоалкохолни напитки (напр. водка) не вреди на здравето.

Други подобни ресурси
Фирми:   Храни и напитки
Лица:     Химия
Сайтове: Храни и напитки


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Храни и напитки
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   Бутилка 0.7 л.
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 12
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Храни и напитки  >>>
  Подгрупа: Спиртни напитки   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Водка
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
Линкове към Водка
 
 
Други стоки и услуги доставяни от фирмата
Код Име на стоката Доставчик Мярка Кол. Цена Детайли
 
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Водка Финландия - напълно екологични суровини   
__ 1 __

27/10/20
19:59:55

Финандия е приета в Европейския съюз на 1 януари 1995 година, но нейната политика за опазване на околната среда е в ход много преди стандартите на Европейския Съюз да наложат екологични норми. Нещо повече - ествественото желание на финландците да живеят в хармония с природата и да се грижат за нея, е част от дълбоките им традиции и култура.

Във Финландия има повече сауни, отколкото коли. В страната непрекъснато се въвеждат иновативни идеи и практики за ограничаване на автомобилния трафик. От години се работи активно и за намаляване потреблението на първични енергийни ресурси и към дешната дата почти половината от общата енергия във Финландия е произведена от възобновяеми източници. Непрекъснато се инвестира и в икономика на затворения цикъл, която не само изисква обезвреждане на отпадъците, но и използването на страничните продукти като суровини.

Проверихме как всичко това се прилага на практика в един бизнес. Отваряме вратите зад производството на една от най-емблематичните финландски марки - водка Finlandia, която тази година чества своята 50-годишнина. В нейното производство се използват напълно екологични суровини, благодарение на природните дадености в страната. Почвата, в която се отглежда прословутият златен финландски ечемик, от който се прави напитката, не изисква обработка с химикали, тъй като студената северна зима помага за предотвратяване на вредни плесени и други вредители.

Под незалязващото цели 72 дни финландско слънце през лятото, ечемикът расте бавно и деликатно. Водата, използвана в напитката, се взима директно от извора Rajamäki и е естествено пречистена от ледникови морени, създадени преди повече от 10 000 години от оттеглящи се ледници.

Съвсем разбираемо, производителите на марката правят всичко възможно да съхранят тези природни блага. Въпреки че районът около дестилерията, в която се произвежда водка Finlandia и където се намира и самия извор Rajamaki, е частна собственост, той е обявен за защитена зона и строителството в нея е ограничено.

Целият производствен процес на водката разчита на биоенергия и е построен така, че нищо от него да не се разхищава. Люспите от ечемик се изгарят, за да се подпомогне генерирането на пара под налягане, използвана при дестилация. Влакната от ечемик се използват в производството на фуражи за животни, а допълнителното нишесте се отделя и използва в хартиената и хранителната промишленост.

Въглеродният диоксид от ферментацията се събира и втечнява, след което се доставя в газовата промишленост, а отпадъчната пепел от електроцентралата се използва от фермерите за подобряване на почвата. Водата, използвана в процеса на производство за охлаждане и отопление, се рециркулира в затворена система, за да контролира ефективно температурата и да сведе до минимум използването на вода.

Стриктното спазване на процесите и суровините за производство, превръщат Finlandia в предпочитана марка сред премиум водките, не само заради чистия и фин вкус, но и заради цялата философия и отговорно производство, които седят зад нея. Не защото някой го е наложил, а защото така е правилно да се прави бизнес.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  786       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   27/10/20
 
Google