Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

 

Гъши дроб

Фоа гра (на френски: foie gras; букв. – „дебел черен дроб“) е специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица. Счита се за популярен деликатес във френската кухня. Вкусът му е описван като богат, маслен и деликатен, за разлика от обикновения гъши или патешки дроб. Фоа гра се продава цял или под формата на мус, парфе или пастет и може да бъде сервиран като гарнитура, примерно към пържола. Френският закон определя, че „фоа гра принадлежи на културното и гастрономическо наследство на Франция“.

Техниката на угояване датира от поне 25 век пр.н.е., когато древните египтяни да стопанисват птици за храна и нарочно ги угояват, като ги карат да ядат насила. В днешно време, Франция е най-големият производител и потребител на фоа гра, въпреки че той се произвежда и консумира по цял свят, най-вече в останалите европейски държави, САЩ и Китай.

Други подобни ресурси
Фирми:   Храни и напитки
Лица:     Химия
Сайтове: Храни и напитки


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Храни и напитки
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   Килограм
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 180
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  Производ. на месо и месни произведения
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Храни и напитки  >>>
  Подгрупа: Месо и месни произведения   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Гъши дроб
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
Линкове към Гъши дроб
 
 
Други стоки и услуги доставяни от фирмата
Код Име на стоката Доставчик Мярка Кол. Цена Детайли
386 Видове месо и месни произведения Производ. на месо и месни произведения Килограм 1 10 Виж : 633
 
  
 
 
НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Инфлацията и птичият грип превърнаха гъшия дроб в още по-луксозен продукт  
__ 1 __

06/11/22
13:45:27


Гъшият дроб тази година е по-малко, но за сметка на това е по-скъп, обявиха наскоро производителите от Франция, която има най-висок дял в ЕС за този продукт. Причината за това са унищожените в резултат на птичи грип птици.

Производството на този деликатес се очаква да е с 30-35% по-малко спрямо миналата година, а цените да добавят 20% за година заради комбинацията от свито производство и нараснали разходи за отглеждането.

Франция както и по-малките й конкуренти - Унгария и България, са силно засегнати от птичия грип тази година. Във Франция конкретно това е довело до умъртвяването на 20 млн. домашни птици и 70% от малките птици.

Тази картина, при това още по-лоша очертава и собственикът на един от големите производители в България "Волекс" Пламен Челебиев.

Птичият грип е проблем от години в Европа, но тази година бяха засегнати родителските и прародителските стада, което доведе до спад в количеството на стоковите патета, които могат да се отгледат. Ако годишното производство е било 30 млн. преди година във Франция, то тази няма да могат да направят и 15, защото бяха унищожени заради птичи грип.

Такива проблеми е изпитала не само Франция, която е най-големият производител, но и България и Унгария, което кумулативно е довело до срива в производството и отчасти в ръста на цените.

Проверка в онлайн магазините във Франция показва, че шоково замразен гъши дроб от Източна Европа се продава за около 95 евро килограма. Охладеният от същия произход се продава за около 203 евро за кг.

Ситуацията е трудна и непредвидима - от една страна заради липсата на малки патици, което е довело до поскъпването. От друга страна разходите за производство са се удвоили и утроили - за зърно, ток, работна ръка.

Tова е довело крайния продукт до "огромна себестойност", което не се е приело веднага от пазара. В момента отчита известен спад в цените заради насищането на пазара и достигане на нива, които потребителите са готови да плащат. Потреблението се свива заради високите цени, но те не може да са ниски. Когато се удвоят продажните цени, потребителят спира да купува.

По данни на бранша през 2021 г. износът на патешки дроб от България е за приблизително 150 млн. лв.

Гъшият дроб е деликатес в Европа и Азия, но производителите му са обект на критики от природозащитници заради метода на производство, при който гъските или патиците се угояват насилствено.

През 2021 г. в ЕС са произведени общо 17 979 тона като повечето от тях - 16 717 т са патешки дроб. Този бизнес създава 50 хил. работни места. По данни на Евростат износът извън общността е за 67.2 млн. евро. По данни на браншовите организации обаче това е бизнес, който надхвърля 1 млрд. евро на годишна база.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  108       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   06/11/22
 
Google