Сирене се нарича млечен продукт претърпял физико-химични и биохимични промени под действието на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите микроорганизми. То е концентриран продукт от белтъчни вещества, млечна мазнина, соли, витамини и притежава приятни вкусови и ароматни вещества.
В България думата „сирене“ обикновено се използва за бялото саламурено сирене, но всъщност сирената са хиляди видове, всяко от тях със свои уникални характеристики, получени в зависимост от вида мляко, технологията, мястото на производство. Общото за всички сирена е, че се получават след коагулация на белтъка, след което коагулиралата маса се отцежда от остатъчната суроватка и се подправя и дообработва според съответната технология.
Сиренето притежава висока калоричност и физиологична пълноценност, които се обуславят от високо съдържание на белтъчни вещества и мазнини, от наличието на добре усвоими от човешкия организъм пептиди, свободни аминокиселини, витамини и микроелементи.
Българското бяло саламурено сирене получи европейска защита за произход
__ 1 __
01/08/23 16:13:29
Европейската комисия одобри добавянето на българското бяло саламурено сирене в списъка със защитени географски индикации на ЕС. С днешното решение този традиционен български продукт влиза в листата на 1646 вече защитени земеделски продукти. Тази схема за качество се прилага към храни и вина, чийто произход се свързва с определено място на производство.
"Българско бяло саламурено сирене" е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactoba-cillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация", се казва в съобщението на Брюксел.
Миналата седмица българското кисело мляко беше включено в списъка на продуктите със защитено наименование по произход.
През 2021 г. България изпрати заявления за вписване на "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене" като Защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Те бяха подадени от сдружение "Български традиционни млечни продукти".
Схемата на ЕС за защитено наименование по произход предпазва от фалшифициране на продукти на европейския пазар и позволява на производителите да продават продукцията си по-добре.
За да я присъди Европейската комисия изисква всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне да се извършва в конкретния географски регион. Храните, включени в схемата, имат право на специален етикет, който показва принадлежността им към схемата за качество.
България вече е защитила по европейските схеми за качество розовото масло, странджанският манов мед, горнооряховският суджук, както и 12 гроздови ракии и 54 вина. Подадени за разглеждане от Европейската комисия са още две гроздови ракии, едно вино и странджанският билков чай.
Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia. Повече информация е достъпна онлайн на Quality Schemes и на портала GIView.
Задай въпрос, добави коментар >>>
Отвори формата за текст
Брой посещения: 858
Гласували: 0
Оценка: 0.00
Последна редакция: 01/08/23