Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

 

Сирене

Сирене се нарича млечен продукт претърпял физико-химични и биохимични промени под действието на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите микроорганизми. То е концентриран продукт от белтъчни вещества, млечна мазнина, соли, витамини и притежава приятни вкусови и ароматни вещества.

В България думата „сирене“ обикновено се използва за бялото саламурено сирене, но всъщност сирената са хиляди видове, всяко от тях със свои уникални характеристики, получени в зависимост от вида мляко, технологията, мястото на производство. Общото за всички сирена е, че се получават след коагулация на белтъка, след което коагулиралата маса се отцежда от остатъчната суроватка и се подправя и дообработва според съответната технология.

Сиренето притежава висока калоричност и физиологична пълноценност, които се обуславят от високо съдържание на белтъчни вещества и мазнини, от наличието на добре усвоими от човешкия организъм пептиди, свободни аминокиселини, витамини и микроелементи.

Други подобни ресурси
Фирми:   Храни и напитки
Лица:     Химия
Сайтове: Храни и напитки


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Храни и напитки
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   Килограм
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 10
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  Би Си Си Хандел –млечни продукти и мляко
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Храни и напитки  >>>
  Подгрупа: Мляко и млечни произведения   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Сирене
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
  Линкове към Сирене
 
W51757 Кое сирене е наистина краве сирене Храни и напитки clubz.bg Виж  ~  
F5277 Би Си Си Хандел –млечни продукти и мляко Елена
W51758 Фирмите, които ни продават фалшиви кашкавал и сирене Храни и напитки mignews.info Виж  ~  
W35682 МПП „Младост” Храни и напитки
W51759 Как да разпознаем качественото сирене? Храни и напитки bgonair.bg Виж  ~  
W48575 Белииса Храни и напитки
F739 МЛЕЧНА ПРОМИШЛЕНОСТ АД Храни и напитки Пловдив Виж  ~  
W49014 Мандра Равногор Храни и напитки
F2070 СИРМА-ПРИСТА АД Храни и напитки Русе Виж  ~  
F4992 Би Си Си Хандел Производители Елена Виж  ~  
F5002 ЕТ „ИНТЕРЕС 2000” - МУСА МУСОВ Селско,Горско,Еко Ситово Виж  ~  
W2068 Загора 2000 ООД Храни и напитки Сайт Виж  ~  
W6088 Би Си Си Хандел Храни и напитки Сайт Виж  ~  
W10186 Лечение и забавяне на стареенето Здравеопазване Сайт Виж  ~  
W52307 Кой Ви даде право да завържете българския народ? Общество и политика Сайт Виж  ~  
W54188 Минералните извори на България Здравеопазване Сайт Виж  ~  
 
Други стоки и услуги доставяни от фирмата
Код Име на стоката Доставчик Мярка Кол. Цена Детайли
2032 Кашкавали Би Си Си Хандел –млечни продукти и мляко Килограм 1 0 Виж : 465
 
 



 
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 Българското бяло саламурено сирене получи европейска защита за произход    
__ 1 __

01/08/23
16:13:29

Европейската комисия одобри добавянето на българското бяло саламурено сирене в списъка със защитени географски индикации на ЕС. С днешното решение този традиционен български продукт влиза в листата на 1646 вече защитени земеделски продукти. Тази схема за качество се прилага към храни и вина, чийто произход се свързва с определено място на производство.

"Българско бяло саламурено сирене" е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactoba-cillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация", се казва в съобщението на Брюксел.

Миналата седмица българското кисело мляко беше включено в списъка на продуктите със защитено наименование по произход.

През 2021 г. България изпрати заявления за вписване на "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене" като Защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Те бяха подадени от сдружение "Български традиционни млечни продукти".

Схемата на ЕС за защитено наименование по произход предпазва от фалшифициране на продукти на европейския пазар и позволява на производителите да продават продукцията си по-добре.

За да я присъди Европейската комисия изисква всяка част от процеса на производство, преработка и приготвяне да се извършва в конкретния географски регион. Храните, включени в схемата, имат право на специален етикет, който показва принадлежността им към схемата за качество.

България вече е защитила по европейските схеми за качество розовото масло, странджанският манов мед, горнооряховският суджук, както и 12 гроздови ракии и 54 вина. Подадени за разглеждане от Европейската комисия са още две гроздови ракии, едно вино и странджанският билков чай.

Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia. Повече информация е достъпна онлайн на Quality Schemes и на портала GIView.
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  858       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   01/08/23
 
Google