Ресурсбук България. Данни за избрана стока/услуга

 

Бижута

Бижутерията е изкуството да се произвеждат разнообразни накити и украшения от различни видове материали - благородни и полублагородни метали, скъпоценни, полускъпоценни и изкуствени камъни, дърво, мидени черупки, корали, синтетични материали и други. Най-често срещаните украшения са обици, гривни, огърлици и пръстени. Най-често използваните метали са сребро, злато и платина.

Материали и технологии

Технологиите и методите на изработване включват коване, леене, запояване или заваряване, рязане, дърворезба и „студено присъединяване“

Метали

При създаването на бижута, скъпоценни камъни, монети или други ценни предмети са вградени в благородни метали. Модерните бижута обикновено включват злато, бяло злато, платина, паладий, титан, или сребро. В сплавта на златото обикновено се използва мед (което придава лек червеникав оттенък) и сребро (при което златото изглежда жълтеникаво). Твърде рядко се среща чистота от 22К (91,6% чисто злато) и още по-рядко 24K (99,9% чисто злато), защото при тази чистота металът се счита за твърде мек за направа на бижута. Платиновите сплави са с диапазон от 900 (90% чист ) до 950 (95% чист). Среброто се използва в бижутерията в една разновидност - 92,5% сребро.

Мъниста и стъкло

Други често използвани материали са стъкло, емайлирано стъкло, дърво, черупки и други природни находки от животински произход, като слонова кост, естествена глина, но също така и полимерна глина и дори пластмаса. Мъниста често се използват в бижутерията - в колиета, гривни, обици, колани и пръстени.

Диаманти

Диамантът е най-твърдият от естествено образуваните минерали, шлифован обикновено с форма на брилянт, той е сред най-ценените скъпоценни камъни в бижутерията. През 2005 г. Австралия, Ботсвана, Русия и Канада са сред основните източници за производство на диаманти.

Кехлибар

Кехлибарът (янтар) е вкаменена дървесна смола от иглолистни дървета, която с течение на времето се е втвърдила. Цветът му е от жълт до червен, често с включения от растителни частици, насекоми и други, което увеличава цената му.

Камъкът трябва да бъде най-малко на един милион години, за да бъде класифициран като кехлибар, като възрастта му може да достигне до 120 милиона години. Образуван е през терциера главно по бреговете на Балтийско море. Днес залежите в Калининградска област представляват поне 90% от световните.

Рубин, Сапфир, Тюркоаз

Рубинът най-често е с интензивен червен цвят и един от най-ценените камъни в бижутерията. Цветовете на рубините обаче варират от дълбоко розово до наситено червено с виолетов оттенък. Най-висока стойност имат рубини с цвят, наречен “гълъбова кръв” – червен с леко виолетов оттенък.

Сапфир. Най-често срещаният му цвят е синият, но има голямо разнообразие от пурпурносини, зелени, жълти, безцветни, оранжеви и розовооранжеви. Тези камъни много често се използват за украса на корони. Те са едни от най-твърдите естествени камъни. Тъмносиният сапфир “Свети Едуард” се намира в центъра на кръста на короната на Британската империя.

Тюркоазът е с много специфичен синьо-зелен цвят, макар да варира в разнообразни нюанси: жълт, зелен, син, които се доближават до синьото. Находища на този минерал са известни в Средна Азия.

Сн.1 Годежен пръстен с диаманти
Сн.2 Кехлибарени огърлици
Сн.3 Гривни с тюркоаз на индианците навахо


Други подобни ресурси
Лица:     Инженер
Сайтове: Подаръци и сувенири


 
  Снимки на стоката / услугата или реклама на Сувенири и бижута
 
 
  Ценови данни
 
  Мярка:   Брой
  Количество:   1
  Ориентировъчна цена: 100
 
  Контакти
 
  Фирма - доставчик  Бижутерия
  Лице за контакти:  
  Телефон   -
  E-Mail  -
 
  Класификация
 
  Група на стоката: Сувенири и бижута  >>>
  Подгрупа: Бижута   >>>
  Тип:
 
Конкретни артикули от стоката Бижута
Код Име на стоката Мярка Кол. Цена Купи >>>
 
Линкове към Бижута
 
W70677 Интернет пазар. Бижута и часовници Сайтове Раздел Виж  ~  
W70702 Облекло и аксесоари. Бижутерия Сайтове Раздел Виж  ~  
W70704 Сувенири и бижута Стоки и услуги Раздел Виж  ~  
W104380 Бижута и часовници Индекс
W66996 Сайтове за бижута Индекс
S1860 Бижутерия. Стоки Индекс
F5045 Бижутерия. Фирми Индекс
 
Други стоки и услуги доставяни от фирмата
Код Име на стоката Доставчик Мярка Кол. Цена Детайли
2078 Накити Бижутерия Брой 1 0 Виж : 855
2035 Кехлибар Бижутерия Брой 1 0 Виж : 1013
 
  
 
 
ДЕТАЙЛИ, НОВИНИ И КОМЕНТАРИ
 
  Задай въпрос, добави коментар >>> Отвори формата за текст    
 
Избери оценка:   2 3 4 5 6    
 
  Брой посещения:  1029       Гласували:  0     Оценка:  0.00                Последна редакция:   20/12/22
 
Google